Nieuwsmonitor: Eigenwijs Blij nieuws in mei 2016

Hoe Eigenwijs Blij was het nieuws in mei 2016? In de maandelijkse nieuwsmonitor deze maand onder meer aandacht voor enkele interessante televisieprogramma’s over gezonde voeding en ander gevarieerd nieuws.

Broodje gezond van 17 mei 2016 over vleesverlangen

Deze uitzending gaat over het verlangen naar het eten van vlees en over de schadelijke gevolgen zoals vergrote kans op kanker en andere nare zaken. Bekijk het programma op Uitzending gemist broodje gezond 17-05-2016.

Broodje gezond van 24 mei 2016 over misverstanden over gezonde sapjes

Is sap gezonder dan cola? Of is het net zo slecht? De uitkomsten zijn niet voor iedereen nieuw, maar wel zeer wetenswaardig.
Bekijk het programma via deze link Uitzending gemist broodje gezond 24-05-2016.

Documentaire over alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen

Aan deze toelichting hoeft niets te worden toegevoegd:

Fastfoodketens en de makers van verwerkt voedsel voegen al jaren extra suiker toe om eten beter verteerbaar te maken. Die toename is niet alleen een probleem voor lage-inkomensgroepen, die vaak worden geassocieerd met voeding gerelateerde gezondheidsproblemen, maar voor de hele samenleving. De documentaire laat zien dat we ziek worden van ons eten. Bij de mensen die lijden aan voeding gerelateerde ziekten is slechts 30 procent zwaarlijvigheid het probleem. De andere 70 procent – ook de slanke mensen – worden voor dezelfde medische problemen gesteld als de mensen met obesitas. Twee jaar lang volgt regisseur Stephanie Soechtig een groep kinderen die op basis van het uitgangspunt ‘Dieet en beweeg’, proberen gezonder te leven.

Zie de volledige documentaire via deze link Fed-up 26-05-2016
Schrik niet van de beelden, zoals van ziekelijk dikke pubers. Ik vond het af en toe schokkend.

Korter nieuws

  • Weer een nieuwe manier om energie op te wekken uit golven, Kinetic wave power, zie het filmpje.
  • Zonnepanelen op Amsterdamse metrostations. Goede ontwikkeling, zie de link naar het artikel.
  • Een politicus die een verstandig besluit neemt moet je koesteren. Staatssecretaris van Dam verbiedt de invoer op jachttrofeeën. Link naar het artikel.
  • Leuvens team slaagt er als eerste in om met zonnepaneel waterstofgas aan te maken. De ontwikkelingen blijven maar doorgaan, gelukkig. Lees het artikel hier.
  • Hoe de solarlamp licht kan brengen in de duisternis. Voor mensen in ontwikkelingslanden een geweldige uitkomst. Link naar het artikel op facebook.
  • Mannen die zich sterk maken voor meer vrouwelijke sprekers bij evenementen? Het bestaat. In Australie heeft een aantal sprekers aangegeven niet meer te komen als er uitsluitend mannelijke sprekers zijn. Lees hier het artikel.
  • Een beweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Het Youth Food Movement. Lees meer over hun beweegredenen en doelstellingen via deze link.
  • Aandeelhouders willen Shell vergroenen. Het heeft even geduurd maar de urgentie begint gelukkig ook door te dringen bij aandeelhouders als pensioenfondsen, zie het artikel.
  • En nog maar eens een goede ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid: gasloos verwarmen in opmars, zie de link.
  • Heb je nog geen vakantieplannen? laat je inspireren: de 8 mooiste treinreizen van Europa volgens Natuur en Milieu, zie link.

Over een maand meer nieuws, heb je tips, mail de redactie of laat reageer op dit bericht.

Avatar
Jan Koster

Ik heb een klein accountants- en belastingadvieskantoor, getrouwd, twee kinderen. In mijn vrije tijd recensent voor Hebban en mede-leesclubcoördinator Non-fictie voor Hebban.

Geen reactie's

Geef een reactie