Nieuwsmonitor: eigenwijs blij nieuws in november 2015

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek. Hierin komen nieuwsberichten te staan die aansluiten op de doelen van Eigenwijs Blij: vermeldingen van bezienswaardige televisieprogramma’s, interessante films en allerlei berichten over verduurzaming, vergroening et cetera. Het viel niet mee om in de in allerlei opzichten behoorlijk treurige novembermaand positief nieuws te ontdekken, maar er is gelukkig toch veel goeds te melden.

Ice and the Sky

Om te beginnen voor degenen die het gemist hebben even een herinnering en een verwijzing naar een eerder bericht: de film Ice and the Sky is deze maand in première gegaan. Natuurlijk is het niet positief dat de opwarming van de aarde maar doorgaat, maar de film eindigt met de hoopgevende boodschap dat het nog niet te laat is; het tij kan nog gekeerd worden. Lees mijn recensie van de film Ice and the Sky voor meer informatie.

Het einde van bezit

Een zeer interessante aflevering van Tegenlicht. Zijn wij op weg naar een circulaire economie? Zie de toelichtende tekst:

“We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten: ‘Don’t own, enjoy!’ Wat betekent dat voor de manier waarop producten worden gemaakt, hoe wij bouwen, voor innovatie en voor economische groei? Onze smartphone is al na twee jaar niet meer up-to-date. Een printer begeeft het per definitie na 4000 kopieën. Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen, terwijl het einde van de aanwezige grondstoffen met een razende vaart in zicht komt en onze afvalbergen groeien. Maar stel dat we geen lampen meer kopen maar licht. Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft maar dat hij langer meegaat. De vraag is hoe we kunnen stoppen met het produceren en kopen van nieuwe spullen die nog nét niet kapot zijn en hoe we onze huidige economie-van-meer transformeren naar een economie-van-beter.”

Bekijk deze aflevering van Tegenlicht online.

Dierenopvangcentrum in Peru

Een hartverwarmende aflevering van Floortje naar het einde van de wereld over de Nederlanders Douwe en Olivia die diep in de jungle een dierenopvangcentrum hebben opgezet. Een van de hoogtepunten is het volkomen geacclimatiseerde gedrag van de ongeveer 10-jarige dochter, een vrouwelijke minivariant van Tarzan. Bekijk de aflevering met Douwe en Olivia online.

Minder vlees eten?

Arjen Lubach levert je voldoende argumenten om die stap te zetten. Hier alvast een paar: minder uitstoot, minder dierenleed, minder broeikasgassen. Alleen al het fragment op 26:10 zou voldoende moeten zijn. Bekijk de aflevering van Arjen Lubach online of zie onderstaand filmpje.

De warmtepomp

In Trouw: Verwarmend product om het broeikaseffect tegen te gaan: ‘Warmtepomp van ECN wordt de nieuwe gevelkachel’.

Grote stap op gezondheidsgebied?

Ook in Trouw: bestrijding met behulp van virussen lijkt succesvol en is uit de experimentele fase aan het komen: ‘Anti-kankervirus uit experimentele fase’.

Kort nieuws:

Tot zover de eerste aflevering. Heb je tips die je met anderen wilt delen? Mail de redactie of reageer op dit bericht.

Avatar
Jan Koster

Ik heb een klein accountants- en belastingadvieskantoor, getrouwd, twee kinderen. In mijn vrije tijd recensent voor Hebban en mede-leesclubcoördinator Non-fictie voor Hebban.

Geen reactie's

Geef een reactie