Ontdek wat je écht wilt qua werk met dit praktische boekje

Vakanties zijn er om te ontspannen, maar vaak is het ook het moment om je te realiseren ‘is dit nou wat ik wil?’ Vandaar dat ik het tijd vind voor een gouden oude in de spotlights. Ik las behoorlijk veel boeken over geluk vinden in je werk en dergelijke, maar geen enkel boekje was zo praktisch en enthousiasmerend als ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ van Brigitte van Tuijl.

2009, maar nog steeds een topper

Dit boekje verscheen al in 2009 en ik las het in 2010, een moment dat zowel ik als mijn man onze twijfels bij ons werk van dat moment hadden. Veel boeken of methoden focussen op één aspect: je ‘roeping’, je energie over de dag heen, je talenten… In ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ komt alles samen en dat heel fijn beknopt. Ruim 80 pagina’s was namelijk ruim genoeg voor Brigitte van Tuijl.

Van droom via talenten en voorwaarden naar actie

Het boek ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ neemt je mee op een reis die begint bij de basis en eindigt in een concreet actieplan. Natuurlijk kun je dat cyclisch aanpakken; inzichten komen immers niet altijd lineair tot je. Maar de volgorde is prettig en logisch. Je begint bij je droomleven, hoe onrealistisch dit in het begin ook lijkt. Vervolgens kijk je naar wat je kunt (je energiepeil over de dag heen, je talenten), hoe je in het leven staat (je kernwaarden, wat je wilt bijdragen) en wat je beslist wel en niet wilt (randvoorwaarden). Ook is er aandacht voor zaken die je belemmeren in je ontwikkeling. Dat zijn enerzijds je beperkende overtuigingen, maar anderzijds ook hele tastbare dingen: clutter zoals een huis vol rommel en niet opgeruimde administratie. Marie Kondo’s Opgeruimd! avant la lettre!

Meer oefeningen dan tekst

Superfijn aan ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ is dat het boek vooral uit oefeningen bestaat. In plaats van dat je je door gebabbel van de auteur heen moet worstelen, ga je vooral concreet aan de slag. Eigenlijk is ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ vooral een workshop op papier. Je visualiseert, je zet op een rijtje, maar je vraagt ook anderen om advies. Zo is een van de oefeningen dat je aan je omgeving vraagt waar je goed in bent. Van de antwoorden maakte ik zelf in 2010 een mooie mindmap die nog steeds behoorlijk klopt en niet alleen leuk is om zo af en toe te bekijken, maar ook goed vertelt wat voor mij belangrijk is in het leven.

Aan de slag

In een of twee weken ben je bij stap 9 aanbeland: het maken van een actieplan. Dit zal vast nog wel wijzigen terwijl je ermee aan de slag gaat. En misschien ontdek je dat je geen nieuwe baan hoeft te zoeken, maar dat je iets in je huidige functie kunt aanpassen. Hoe dan ook: ‘Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van’ is wat je noemt value for money & value for effort als je met een post-vakantiedip worstelt of gewoon behoefte hebt aan meer geluk in je werk.

Specificaties van het boek

  • Titel: Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van
  • Auteur: Brigitte van Tuijl
  • Gepubliceerd in: 2009
  • Uitgeverij: De Zaak
  • Aantal pagina’s: 85
  • ISBN-13: 9789077770368
  • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie