LAUNCH // Wana Bana x Fair Friday: Onze eerlijke en vegan tassenlijn met een vintage touch!

Yass, onze vegan tassenlijn is een feit! We vertellen je alles over het verhaal achter de collectie: van de zoektocht, de productie tot de boodschap!

Zoals jullie weten zijn wij altijd op zoek naar toffe duurzame en eerlijke merken. In deze zoektocht vonden wij: Wana Bana. We waren meteen enthousiast over het unieke design en het verhaal achter de tassen. Onze gedeelde liefde voor vintage en eerlijke productie komen bij elkaar in de samenwerking voor deze collectie. Je vindt vintage plaatjes uit Milaan waar de romantiek, levensvreugde en vrouwelijkheid vanaf spat! 

Onze eerlijke en vegan tassen

 

In het kort

 

> Een ‘one of a kind bag’: geen massaproductie, van elke tas is er maar één!

> Geupcyclde vintage platen uit Milaan

> Vegan & eerlijk geproduceerd

> Handgemaakt in Colombia door alleenstaande moeders

> Twee modellen: een kleine tas of een handtas en rugtas in een!

 

 

Onze tassenlijn hebben wij gebaseerd op drie thema’s die ons hart hebben:

 

Femininity

Een ode aan de vrouw. 

Vegan tassen #1

Vegan tassen #2

Fun

Geniet van het leven!
(& neem het vooral niet te serieus)

Vegan tassen #3

Freedom 

De vrijheid voelen om te zijn wie je (echt) bent.

 

Vegan tassen #4

Vegan tassen #5

Ben je benieuwd naar de hele collectie? Kijk dan jouw ogen uit! Of wil je eerst nog even doorlezen en meer weten over hoe de tas is gemaakt? 

 

Het verhaal erachter… 

Je zult het misschien niet denken maar er zit heel wat bloed, zweet en tranen in het maken van deze tassen. (Figuurlijk dan he, anders is het niet meer echt ‘eerlijk’ te noemen.) Maar wat hebben we ervan genoten en wat was het een unieke ervaring: verschillende landen, ontmoetingen en ervaringen zijn aan bod gekomen. Nu nemen wij jou op reis – we vertellen het verhaal van deze tassen: van A tot Z!

12 oktober 2018, Utrecht (NL)
Wij ontmoeten Lili, de eigenaresse van Wana Bana. Een sprankelende persoonlijkheid. En na één kop thee is het wel duidelijk: ze leeft vanuit haar hart, durft tegen de stroming in te gaan en is een bom van creativiteit en enthousiasme! Maar dat niet alleen, we delen ook dezelfde passie: streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid. 

 

Onze eerlijke en vegan tassenlijn

 

Ze vertelt ons over het ontstaan van haar vegan tassenmerk. Lili is opgegroeid in Colombia. Ondanks haar grote liefde voor dit land, ziet zij ook de sociale problemen. Zo is het aantal alleenstaande moeders in Colombia groot. Zij moeten hard werken om financieel rond te kunnen komen.

In de meeste gevallen reizen zij voor hun werk af naar de grote steden. Met name de moeders die in de buitenwijken wonen, maken hierdoor ontzettend lange dagen. Ze staan gemiddeld om 3 uur ‘s nachts op om op tijd te zijn en arriveren om 9 uur ‘s avonds thuis van hun werkdag. Het is hierdoor onmogelijk om voor hun kinderen te zorgen. Als de kinderen geluk hebben worden zij buiten schooltijden opgevangen door hun oma. In andere gevallen zorgen de buren of hun broer/zus voor hen. Het gevolg is dat zij vaak aan hun eigen lot worden overgelaten. Deze kinderen leren hierdoor eerder slechte gewoonten aan en hebben grotere kans om misbruikt te worden. Door werk voor de alleenstaande moeders te creëren, biedt Lili hen de gelegenheid om thuis te werken. Op deze manier kunnen zij zelf zorgen voor hun kinderen. 

Who made my clothes 

We zijn geraakt door haar verhaal en praten verder. We vertellen dat wij binnenkort naar Milaan vertrekken voor een weekendje weg. Op dat moment ontstaat er een idee: een tassenlijn met platen uit Milaan…

16 november 2018, Schiphol (NL)
Het is zover. Onze afscheidsreis naar Milaan omdat Elrike voor 6 maanden naar Australië gaat. Maar een reis vol ontspanning wordt het niet – we gaan namelijk op zoek naar vintage platen voor onze tassenlijn. 

In Milaan voor onze vegan tassenlijn

 

18 november 2018, Milaan (IT)

Tussendoor willen we natuurlijk ook nog even shoppen. Winkels met eerlijke en duurzame kleding zijn moeilijk te vinden – dus wij gaan voor vintage winkels! Wil je weten wat onze favoriete vintage winkels zijn in Milaan? Lees dan onze shoppingguide. 

 

19 november 2018, Milaan (IT)
Na 3 dagen zoeken – naar vintage winkeltjes die niet meer bleken te bestaan, antiekmarkten waar we net te laat aankwamen of die er net niet waren dat weekend – gaven we het bijna op… Totdat we op de laatste dag in Navigli (ook wel het Venetië van Milaan) ergens een klein antiekwinkeltje vonden. Het was meant to be, want op de stoep zagen we een tafeltje met allemaal oude Italiaanse tijdschriften staan. En daar was het dan: we werden verliefd op de oude afbeeldingen uit de jaren 70 en 80 die we daarin vonden. 

 

24 januari 2019, Utrecht (NL) 
De vegan tassen zijn al in de maak in Colombia. Lili werkt zoveel mogelijk met lokale materialen om de lokale economie te ondersteunen. De vintage platen worden nu naar Colombia opgestuurd, zodat deze in de tassen kunnen worden verwerkt. Zo is er van elke tas maar één! 

25 maart 2019, Bogota (CO)
Lili vertrekt naar Colombia om familie te bezoeken en de tassen op te halen.
Door af en toe af te reizen naar Colombia kan Lili ook oog houden op het arbeidsproces. Daarbij bezoekt zij ook lokale initiatieven die zij kan ondersteunen. Zo kiest Lili ervoor om elk jaar een deel van de winst te doneren aan het educatieprogramma voor kinderen in Colombia. 

 

 

7 september 2019, Utrecht (NL)
We staan te trappelen want vandaag zien we samen de tassenlijn voor het eerst. Wat een feestje is dat! Na een reis afgelegd te hebben van Milaan tot Colombia is de tas eindelijk op Hollandse bodem. En het is een echt Hollands welkom, want tijdens onze fotoshoot is het regen, regen en nog eens regen!

 

Vrijdag 13 september 2019 – FAIR FRIDAY!
Voor velen een ongeluksdag, maar wij kunnen niet gelukkiger zijn… Onze tassenlijn kan eindelijk aan de buitenwereld worden laten zien! Wil jij ook een tas met zo’n bijzonder verhaal? Klik dan hier om de collectie te bewonderen. 

Niet perfect.

Voor ons is het altijd belangrijk geweest dat niet alles perfect hoeft. Wij supporten vaak kleine merken ondanks dat zij (nog) niet helemaal eerlijk of duurzaam zijn. Waarom? Omdat wij geloven in groei en ontwikkeling. Lili heeft ervoor gekozen om te werken met nep-leer vanwege haar liefde voor dieren. Alle tassen zijn dus vegan. Vanwege het gebrek aan betaalbare, milieuvriendelijke alternatieven voor leer zijn deze vegan tassen gemaakt van synthetisch leer, wat belastend is voor het milieu. Lili is wel volop op zoek naar alternatieven. Zo is zij onlangs gaan kijken voor de mogelijkheid om te werken met ananasleer. We zijn dus nog lang niet klaar…

 

 

Lfs, 

Anne & Elrike

 

Tags:
Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

4 Reactie's
 • Avatar
  Hailey
  Geplaatst op 15:01h, 13 september Beantwoorden

  Wat onwijs gaaf meiden! Van harte gefeliciteerd!!

 • Avatar
  Charlotte Bijzet
  Geplaatst op 23:07h, 14 september Beantwoorden

  Wat een bijzonder verhaal. Zo inspirerend hoe jullie samen met Lili geven om mensen, in dit geval hardwerkende moeders. Ik vind jullie echt onwijs mooi en dankjulliewel dat jullie dit doen!

  • Avatar
   Anne van Veen
   Geplaatst op 10:48h, 18 september Beantwoorden

   Super lieve woorden, daar worden we heel blij van! Dankjewel!:)

Geef een reactie