Darm mit Charme

Pas op: boek Darm mit Charme veroorzaakt liefde voor je darmen!

Ja, ik ben een beetje spuit elf met een recensie van dit boek. Maar ik kan mij verdedigen: ik las namelijk wel de originele versie in het Duits. En het taalgebruik van Giulia Enders maakt dat dubbel en dwars waard. Liever toch in het Nederlands? De vertaling De Mooie Voedselmachine is vast ook heel goed. Maar hoe dan ook: lees een versie van Darm mit Charme; je hele visie op je lichaam, je voeding, ja zelfs je totale leven zal erdoor veranderen.

Poep is vies, dus darm is vies?

Veel mensen zullen niet echt met vlaggetjes en ballonnen staan te juichen om te lezen, denken en praten over hun darmen. Darmen mogen braaf hun taak uitvoeren op de wc en verder willen we vooral zo min mogelijk met ze geconfronteerd worden. De Duitse Giulia Enders wil dat veranderen: je darmen zijn net zo belangrijk voor je als je hersenen. Alleen door de ‘Verkopfung’ van onze maatschappij, hebben we de neiging om wat er in ons hoofd omgaat belangrijker te vinden dan wat er in onze darmen gebeurt. En dat terwijl bijvoorbeeld onze darmflora misschien wel net zoveel invloed hebben op onze gezondheid én onze persoonlijkheid als ons DNA!

Giulia Enders schrijft zoals ze praat en alleen daarom al raad ik de Duitse, originele versie van dit boek aan als je het ook maar enigszins aandurft. Echt, je zult je soms kapot lachen om woorden als ‘pupsen’ (een scheet laten). Daarnaast wordt alles bijzonder geestig en verhelderend geïllustreerd met tekeningen van haar zus.

Poepen kan beter!

Het eerste deel van het boek gaat eigenlijk vooral over poepen. Uit welke onderdelen bestaat je darmstelsel en hoe wordt eten uiteindelijk poep. Ook allergieën en voedselintolerantie komen aan bod. Guilia Enders is inmiddels al in tig talkshows geweest en meestal doet de presentator dan alsof hij of zij het boek van kaft tot kaft heeft gelezen. Het feit dat ze vaak willen praten over een van de eerste dingen die de schrijfster in haar boek beschrijft doet echter anders vermoeden, haha. Hét weetje van dit deel van het boek is namelijk dat je beter een hurkhouding aan kunt nemen tijdens het poepen dan de rechte hoek waarin wij normaliter op de wc zitten. In de hurkhouding vormt het uiteinde van je darm een rechte lijn en hoeft je dus niet een hoekje om te persen!

De wetenschap achter darmproblemen

Deel twee van Darm mit Charme vond ik een beetje saai. Dit deel gaat helemaal over het zenuwstelsel van de darmen (en dat is megacomplex en geavanceerd), maar ook veel over maagzuur, overgeven en verstopping. Ik heb van geen van drieën last, dus dacht een beetje ‘jaja, het zal wel’. Maar, als je darmen niet helemaal naar behoren werken, is dit deel superinformatief! In een notendop leer je wat je echt, wetenschappelijk onderbouwd, aan deze problemen kunt doen.

‘Ik heb darmflora, dus ik besta’

De grootste eye-opener van Darm mit Charme vond ik echter het laatste deel van het boek. In ruim honderd pagina’s lees je zo enorm veel over darmflora, dat je wereldbeeld daarna voorgoed veranderd zal zijn. Depressies die misschien veroorzaakt worden door Toxoplasmose, op het eerste gezicht ziekmakende bacteriën die op het tweede gezicht juist andere ziektes blijken tegen te houden, de achterstand die keizersnedebaby’s oplopen qua darmflora (vaginaflora), de effecten van antibiotica, probiotica en prebiotica… en het feit dat de microben in je darmen met zooooooo enooooorm veeeeel zijn dat ze eigenlijk een waanzinnig grote stempel op je identiteit, gezondheid én persoonlijkheid drukken. Wauw.

Darm mit Charme verandert je leven

Veel onderzoek naar de werking van de darm en de in ons levende darmflora staat nog in de kinderschoenen. Juist daarom is het een machtig mooi (is dat retro, ik denk het wel) boek om te lezen. Je zult je verbazen, verwonderen, verbijsterd voelen en soms gewoon zwaar genaaid door niet kloppende dingen die je vroeger voor waar hebt aangenomen. Heb je zin in een boek dat enerzijds melig en grappig geschreven is en anderzijds je leven op z’n kop gaat zetten? Lees dan vooral Darm mit Charme. Of De Mooie Voedselmachine, dat kan natuurlijk ook.

Specificaties van het boek

  • Titel: Darm mit Charme (in het Nederlands: De Mooie Voedselmachine)
  • Auteurs: Giulia Enders
  • Gepubliceerd in: maart 2014
  • Uitgeverij: Ullstein Verlag GmbH (Nederlands: Luitingh-Sijthoff)
  • Aantal pagina’s: 286
  • ISBN-13: 9783550080418
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als ebook
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie