Behaal persoonlijke doelen

Persoonlijke doelen bepalen én behalen, hoe? – mijn ervaringen

Frans in 3 maanden, afkomen van mijn telefoonverslaving en 52 boeken in één jaar waren mijn drie grootste doelen van dit jaar, 2017. Cecile van Eigenwijs Blij reikte naar mij uit om hier over te schrijven en ik grijp deze kans om zowel mijn ervaring als ‘methode’ met jullie te delen.

Een kijkje in de resultaten van mijn grote persoonlijke doelen (projecten)

Op het moment dat ik dit schrijf (Zondagavond 29/10) heb ik 32 boeken gelezen en ben ik bezig de 33te lezen en de 34e te beluisteren. Verder heb ik net een amusante Skype-call gehad met één van mijn Franse vrienden, Sylvain. Ook heb ik vandaag nog geen uur op m’n telefoon gezeten en ben ik volledig gefocust op het schrijven van dit artikel, zonder afleiding. Het grote persoonlijke project ‘het afkomen van mijn telefoonverslaving’ heb ik dan ook met succes afgerond. Waarbij ik mijn telefoongebruik van 4 uur per dag terugbracht naar minder dan 2 uur per dag. Daarnaast heb ik belachelijk veel geleerd van alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen dit jaar, waarvan enkele levensveranderend. Tot slot heb ik een aantal goede Franse vrienden gemaakt en kan ik mezelf gewoon uitdrukken in het Frans!

Van persoonlijk project naar gewoonte en andersom

De gewoonte en het project (groot persoonlijk doel) zijn beide belangrijk, de gewoonte om je vaardigheid bij te houden en het project om die vaardigheid 10 levels verder te tillen. Belangrijk onderscheid is dat je voor een project kunt falen met consequenties en bij een gewoonte je alleen kunt ‘falen’ zonder consequenties. Bijna paradoxaal gezien zorgt die mogelijkheid van falen met consequenties juist voor een enorme motivatie en discipline die een enorme verbetering in een vaardigheid tot gevolg heeft zelfs als je het project uiteindelijk niet haalt.

“Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” – Norman Vincent Peale

Zo is mijn Frans in 3 maanden ‘challenge’ nu klaar en hoewel ik het ‘objectief’ gezien net niet gehaald heb, spreek ik toch nagenoeg vloeiend Frans. Het gesprek met Sylvain vandaag diende dus ook niet meer om dat doel te behalen, maar om de gewoonte erin te houden. Andersom kun je een echte boekenworm zijn maar ‘steeds niet toekomen aan lezen’. Je kunt die gewoonte dan omzetten in een doel, 52 boeken in één jaar bijvoorbeeld. Als je dan zo’n persoonlijk doel hebt gesteld, mis je nog één ding, commitment.

Persoonlijke doelen en commitments

Om te beginnen wil ik duidelijk maken dat iedereen persoonlijke doelen kan stellen én behalen. ‘Hij zal wel een talenknobbel hebben’ of ‘dat moet vast een snelle lezer zijn’, is wat ik mensen vaak hoor denken. Toch kan je van mijn vrienden wel aannemen dat ik geen talenknobbel heb… Wat betreft snel lezen, dat is iets wat ik mezelf heb geleerd. Het is in geen enkel geval zo dat ik super getalenteerd zou zijn, ik werk simpelweg met een uitstekend systeem.

Wat ik doe is te beschrijven in een aantal stappen; het eerste wat ik doe, is mijn persoonlijke missie bepalen, die missie zet ik om in persoonlijke doelen en dan doe ik iets wat de meeste mensen vergeten… Ik maak een commitment om dat doel te behalen.

Maak de commitment

Een commitment zorgt ervoor dat je keihard actie onderneemt en wel meteen. Er zijn die 3 dingen die nodig zijn voor een super sterke commitment.

  1. Vertel aan zo veel mogelijk mensen over je doel.
  2. Zorg dat je doel altijd zichtbaar is door het op te schrijven op bijvoorbeeld een whiteboard.
  3. Ga een stap verder en gebruik het Standaard Sociale Contract van HLB

Het Standaard Sociale Contract is de methode die ik heb gebruikt om nagenoeg vloeiend Frans te kunnen spreken en om van mijn telefoonverslaving af te komen. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze methode veel meer bereikt en zelfs noodzakelijk is wil je in de buurt komen van het bereiken van grote projecten zoals Frans in 3 maanden.

Daarbij wil ik nog één laatste tip geven. Tijdens mijn Frans project had ik helaas geen andere keus dan mijn andere project ’52 boeken in één jaar’ af te stoten…

Een van de conclusies die ik daaruit kan trekken is dat 2 grote lange termijn projecten tegelijkertijd niet werkt. Wat ik daarom adviseer is 1 groot project uit te kiezen aan de hand van het Standaard Sociale Contract in combinatie met enkele sterke gewoontes en kleinere doelen om andere prioriteiten bij te houden.

P.S. Als je meer wilt weten over mijn projecten kan je dat vinden op mijn website HetLevendeBoek.nl.

Avatar
Lex Krishnadath

Ik zie mezelf als een mens zonder persoonlijkheid. Ik ben introvert, extravert, sportief, nerdy (ik lees zo'n 52 non-fictie boeken per jaar), sociaal, antisociaal en nog veel meer. Alles en niets tegelijk eigenlijk. Zo leef ik zonder enige beperking en kan ik mezelf constant uitdagen om nieuwe dingen te doen en mijzelf als mens te verbeteren. Op mijn website Het levende boek schrijf ik vooral over non-fictie in combinatie met mijn persoonlijke ervaring en doelen.

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 10:01h, 09 november Beantwoorden

    Echt superinteressant hoe je dit aanpakt. Ik ben zelf erg van de lijstjes en de doelen en weet dat ik soms te veel hooi op mijn vork neem, waardoor de lol eraf gaat. Ook het verschil tussen projecten en gewoontes ga ik eens verder over nadenken.

Geef een reactie