Recensie boek: in één dag gelukkig (of eigenlijk na een paar weken)

‘In één dag gelukkig’ is zeker geen ‘my first self-help book’. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat. Het bereiken van een gevoel van geluk is een precaire balans vinden tussen loslaten enerzijds en je doelen bewust nastreven anderzijds. Dat in wel zo ongeveer de hoofdgedachte die psycholoog Janneke Gaanderse wil overbrengen. Met vele oefeningen zet je stapjes richting persoonlijk geluk. Dat duurt langer dan één dag, maar is het wel waard.

Vervolg op ‘Leren relativeren’

Kort door de bocht zou je het tweede boek van Janneke Gaanderse kunnen zien als een praktisch werkboek bij haar eerste boek ‘Leren relativeren’. In de inleiding geeft ze zelf aan dat de wetenschappelijke basis van ‘In één dag gelukkig’ in haar eerste boek te raadplegen is.

Bereid je voor op intense introspectie: je bent vastgeroest!

In ruim 200 pagina’s doorloop je een pittige reeks aan sessies bij de psycholoog, inclusief grondig huiswerk. Met behulp van de eerste helft van het boek krijg je inzicht in hoe vastgeroest je zit in allerlei angsten en negatieve gedachten. Je wilt het misschien niet horen, maar je perceptie van de wereld is in feite alleen maar jouw perceptie. Wat heb je eraan om te denken dat alle mannen vreemdgaan? Wat bereik je ermee om overtuigd te zijn van het feit dat iedereen dikke mensen lelijk vindt? Bereid je maar voor op lekker confronterende vragen en oefeningen. Tijd om die aannames uit te dagen!

Bereid je voor op intense introspectie: programmeer jezelf!

Het tweede deel van het boek In één dag gelukkig’ laat licht aan het einde van de tunnel zien. Met weer een hele zwik aan oefeningen ga je bezig met het vinden van jouw eigen geluk en het op een positieve manier nastreven van doelen. Dit is wat mij betreft ook het leukste deel van het boek met de beste tips. Jezelf positief ‘primen’ bijvoorbeeld: vind drie bewijzen van een positieve aanname en je gaat er vanzelf in geloven. Een hele mooie en bruikbare tips vind ik het bedenken welk gevoel je zult hebben als een bepaald doel bereikt is. En leef dan gewoon alvast met dat gevoel terwijl je op weg gaat naar dat doel!

Balans tussen zelfacceptatie en eigen verantwoordelijkheid

Je leest het al: in slechts één dag ben je zeker niet klaar met dit boek. Gelukkig maar, want dit soorten dingen mogen best een beetje tijd vragen om te beklijven. Bijzonder prettig is de balans tussen mindfulness, zelfacceptatie en berusting enerzijds en actief verantwoordelijkheid nemen over je eigen geluk anderzijds. Andere boeken met dit thema slaan vaak door in een van beide richtingen. Ook fijn: de schrijfstijl van Janneke Gaanderse voelt als een beschermende en begeleidende hand die je kunt vastpakken tijdens een fijne, maar toch ook spannende wandeling. Zonder twijfel een van de betere zelfhulpboeken die ik in de afgelopen maanden mocht recenseren.

Specificaties van het boek

  • Titel: In één dag gelukkig – Leer lichter denken en de wereld is van jou
  • Auteur: Janneke Gaanderse
  • Gepubliceerd in: februari 2016
  • Uitgeverij: Lev. – A.W. Bruna
  • Aantal pagina’s: 214
  • ISBN-13: 9789400506732
  • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie