Recensie boek ‘De flow van het geluk’: geluk leidt tot succes, niet andersom

We groeien er bijna allemaal mee op: a time for work, a time for play; eerst hard werken, dan pas genieten; succes leidt tot geluk; no pain, no gain! En dat willen we allebei: succesvol zijn én gelukkig zijn. Emma Seppälä, wetenschappelijk directeur van het Center for Compassion and Altruism aan Stanford University, laat in haar boek ‘De flow van het geluk’ aan de hand van vele onderzoeken zien dat die aanname niet klopt. Succes kan voortvloeien uit geluk, maar meestal niet andersom. Geluk is dus niet de uitkomst van succes, maar de basis.

Prestatiedrang, competitief gedrag en faalangst

Emma Seppälä zag in de topuniversiteiten van de Verenigde Staten hoe de meeste studenten gebukt gingen onder prestatiedrang, competitief gedrag en faalangst. De achterliggende gedachte: lijden hoort erbij. Maar is dat wel zo? Emma ging zich verdiepen in de psychologie van geluk. De uitkomst is verrassend: uit vrijwel elk onderzoek blijkt glashard dat we het allemaal helemaal verkeerd aanpakken.

Voldoende rust en voldoende liefde

Vertellen hoe het niet moet is vaak nog niet eens zo lastig. Maar hoe moet het dan wel? In ‘De flow van het geluk’ beschrijft Emma Seppälä zes strategieën, elk in een eigen hoofdstuk. Er zit wel wat overlap tussen die zes strategieën en naar mijn mening zou je ze kunnen platslaan tot twee hoofdgedachtes: voldoende rust en voldoende liefde. Dit klinkt zo voor de hand liggend dat je je misschien afvraagt waarom we dit nog moeten lezen. Blijkbaar vinden we het vreselijk moeilijk om zo te leven. Dat komt onder meer door onze verslaving aan onze jagersmentaliteit. We zijn gewoon dol op de voorpret vooraf aan succes. Maar ook ons onderwijssysteem helpt bepaald niet mee. Creatief denken wordt vervangen door lineair denken en de kiem van competitief gedrag wordt al vroeg in onze kinderen geplant.

Ook ruimte voor praktische tips

De zes strategieën in ‘De flow van het geluk’ worden goed onderbouwd met zeer veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Maar gelukkig is er ook ruimte voor praktische tips. Elke strategie sluit af met een paragraaf van enkele pagina’s met praktische handvatten. Hoe kun je bijvoorbeeld meer rustmomenten in je leven brengen? Hoe kun je oefenen met houden van je eigen ‘zwakke’ kanten? En zulke dingen kunnen we met z’n allen blijkbaar niet vaak genoeg lezen.

Verrassende feiten over geluk en succes

Veel wetenschappelijke feiten had ik hier en daar al wel eens opgepikt. Toch kwam ik ook nog een aantal verrassende en daarmee confronterende feiten tegen. Wist je bijvoorbeeld dat te veel zelfbeheersing enorm averechts werkt? Daarom gaan mensen extra veel schransen na een week streng diëten en drink je al gauw een extra glaasje alcohol na een zware werkdag. Minder streng (hoeven) zijn voor jezelf, maakt je productiever en gelukkiger! Dus weg met die calvinistische kijk op het leven! Heb je helemaal niks aan! En dat wist je stiekem best al wel, ergens die van binnen.

Confronteer jezelf met de feiten over geluk

Al met al is het boek ‘De flow van het geluk’ van Emma Seppälä interessant leesvoer om jezelf weer eens mee op de feiten te drukken. Enige aanmerking is dat de basis wel erg Amerikaans is. Zo erg als dat het er daar aan toe gaat is het in Nederland gelukkig nog niet. Houden zo!

Specificaties van het boek

  • Titel: De flow van het geluk – Gebruik de wetenschap van het geluk voor blijvend succes in je leven
  • Auteur: Emma Seppälä
  • Gepubliceerd in: mei 2016
  • Uitgeverij: Lev. – A.W. Bruna
  • Aantal pagina’s: 254
  • ISBN-13: 9789400507180
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie