Recensie: Don’t Give A Fuck en houd geld, energie en tijd over!

Van Marie Kondo leerde ik het genot van een echt goed en grondig opgeruimd huis. Maar ja, daar loop je dan door je lege huis met je volle hoofd! Is er ook een methode om je hoofd op te ruimen en je minder druk te maken om dingen die je eigenlijk niet belangrijk wilt vinden? Sarah Knight had exact dezelfde behoefte na het lezen van Marie Kondo en schreef het pinnige, provocerende boek Don’t Give A Fuck.

Tijd voor een leeg hoofd met minder te geven fucks

Sarah Knight had in 2015 net na veel wikken en wegen ontslag genomen om als freelancer aan de slag te gaan en had behoefte aan een opgeruimd huis. Opgeruimd! van Marie Kondo raakte een gevoelige snaar, maar Sarah Knight wilde meer: een leeg hoofd. Het resultaat is Don’t Give A Fuck, een boek dat draait om de zogenaamde GeenSpijt-methode en wat ervoor gaat zorgen dat je echt gaat nadenken over al die onnodige fucks die je geeft om dingen waar je… nou ja, eigenlijk gewoon geen fuck om geeft.

GeenSpijt-methode: 2 stappen en 4 categorieën

De GeenSpijt-methode van Sarah Knight is losjes gebaseerd op die van Marie Kondo en in de basis heel simpel. De centrale vraag is: “Irriteert het mij?” Zo ja, dan is het tijd om minder fucks te geven. Stap 1: vaststellen waar je geen fuck om geeft. Stap 2: om die dingen daadwerkelijk geen fuck geven. Net als bij het opruimen van je huis begin je met relatief gemakkelijke dingen, oftewel Dingen. Werk is al een stukje lastiger. De echte uitdagingen zijn je fucks op het gebied van Vrienden, bekenden en vreemden en Familie. Schrijf alle fucks die je geeft op, hoe onzinnig of vanzelfsprekend ze ook lijken. En dan maar wegstrepen! Weg ermee! Je hebt immers maar een beperkt ‘fuckbudget’ en dat moet je bewust en zuinig besteden.

Fuckbudget aan te geven fucks

Met de aanpak van Sarah Knight kies je bewust waar je je fucks aan spendeert. Zo houd je zeeën aan tijd, energie en geld over voor de dingen en mensen die wel belangrijk voor je zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je vanaf nu als een ‘klootzak’ (in Knights woorden) door het leven gaat. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen eerlijk en beleefd zijn. Ook op dat gebied geeft Sarah Knight in haar boek Don’t Give A Fuck een hoop praktische tips.

Vooral provocerend en prikkelend

Don’t Give A Fuck is vele malen simpeler dan de methode van Marie Kondo. Verwacht in die zin ook geen waardig ‘zusje’ van Opgeruimd! Het is ook geen jarenlang geteste en beproefde methode, maar iets dat pas in het afgelopen jaar als idee is ontstaan. Prikkelend is het wel; van minder moeten van jezelf zullen veel mensen een stuk gelukkiger worden. Nooit las ik een boek waar zo vaak het woord ‘fuck’ in voorkomt. Dat moet je als lezer liggen. De toon is flink aangezet, vaak behoorlijk pittig, soms ronduit bot. Herkenbare highlights zijn de vele voorbeelden van vreselijke verplichte fucks op het gebied van kinderen (van anderen), familietradities en sociale cohesie op de werkvloer. The horror, the horror!

Specificaties van het boek

 • Titel: Don’t give a fuck – Opgeruimd in je hoofd
 • Auteur: Sarah Knight
 • Gepubliceerd in: maart 2016
 • Uitgeverij: Kosmos
 • Aantal pagina’s: 222
 • ISBN-13: 9789021561875
 • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 20:47h, 18 april Beantwoorden

  Tof! Ik hou wel van je nergens iets van aantrekken. Zolang je anderen geen pijn doet, dan.

  En ik doe ook niet meer aan deadlines of regels, wel aan priotiteiten. En zodra ik thuis ben, is dat mijn mini.

Geef een reactie