Recensie Food Body Mind: eet gezond & zorg voor lichaam & geest

Er lijkt wel elke dag een nieuw boek over gezonde voeding op de markt te komen. Food Body Mind van Wendy Walrabenstein is anders. Het boek gaat uit van het maken van je eigen plan én een holistische benadering waarbij ook het lichaam en de geest verzorgd worden. Eenvoudig en toegankelijk, een aanrader voor mensen die (eerste) stappen willen zetten, maar overweldigd raken door alle andere boeken over gezond leven.

De visie van Wendy Walrabenstein

In november 2015 verscheen Food Body Mind van Wendy Walrabenstein. Weer het zoveelste boek over gezonde voeding? Food Body Mind is anders; auteur Wendy kiest namelijk voor een holistische insteek waarbij je persoonlijke plan voorop staat. Zo hoeft gezond leven helemaal geen lastig goed voornemen te zijn! Ik interviewde Wendy over haar boek Food Boy Mind, haar visie op gezond leven en de manier waarop lezers haar adviezen in de praktijk kunnen brengen.

Opbouw van Food Body Mind

Het boek bestaat grofweg uit 5 units: drie delen over food, body en mind, een deel met recepten en een deel met werkbladen. Die werkbladen zijn wat het boek Food Body Mind zo toegankelijk maken. Al in het eerste hoofdstuk wordt de lezer uitgenodigd om met behulp van een vragenlijst te kijken hoe gezond en gelukkig hij of zij nou werkelijk is.

food-body-mind-test

Daarna volgen de delen over food, body en mind. Hierbij heeft elk hoofdstuk een eigen werkblad waarop de lezer kan werken aan een eigen plan. Zo lees je bijvoorbeeld over suiker en alcohol en word je vervolgens gevraagd om in te vullen welke stapjes jij gaat zetten op dat gebied. Dat hoeft helemaal niet te zijn dat je helemaal suikervrij gaat. Een kleine stap, zoals nog maar één snoepmoment per dag, is voldoende.

Eigen plan, vrijblijvend of effectief?

Zo’n eigen plan, is dat niet veel te vrijblijvend? Wendy vindt juist van niet:

“Mensen die dit boek kopen zijn al gemotiveerd, voor hen lijkt het me niet zo vrijblijvend omdat ze zelf al een belangrijke stap hebben genomen: ze hebben gekozen voor een gezonde leefstijl. Door vervolgens deze lezer zelf te laten beslissen hoe hij of zij effectief die gezonde leefstijl gaat invullen, is de kans dat het succesvol wordt veel groter. Dit zie ik ook bij mijn cliënten, zij hebben allemaal een totaal verschillende leefstijl en toch zijn ze allemaal heel goed bezig!”

Praktisch, soms wat losse flodders

Inhoudelijk is Food Body Mind goed onderbouwd. Ze refereert aan diverse wetenschappelijke onderzoeken en haalt voor ieder hoofdstuk een flinke lijst aan bronnen aan. Soms voelt het boek wel losse flodderig, juist omdat elk hoofdstuk over één specifiek thema gaat. Ik mis soms wat de verbinding tussen alle elementen, iets wat juist met een holistische benadering zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.

food-body-mind-recept

Focus ligt toch wel op voeding

Een tweede punt van kritiek is dat het boek weliswaar Food Body Mind heet, maar de focus toch wel behoorlijk op voeding ligt. Dat is te zien aan de pagina’s per subonderdeel:

 • 60 pagina’s food (voedingsstoffen en tips)
 • 20 pagina’s body (belang van beweging)
 • 40 pagina’s mind (meditatie, zelfacceptatie, en dergelijke)
 • 50 pagina’s recepten (eenvoudig en volledig plantaardig)

Het was mooi geweest als het Wendy was gelukt de andere thema’s ook wat verder uit te werken. Het deel ‘body’ gaat nu alleen over beweging, maar zou bijvoorbeeld ook iets over chemicaliën in cosmetica kunnen bevatten. Om maar een suggestie te noemen.

Voor wie langzaamaan gezonder wil leven

Al met al is Food Body Mind een praktisch en toegankelijk boek, vooral voor mensen die niet in één keer het roer willen omgooien, maar die toch bewuster met lichaam en geest om willen gaan. Verwacht geen overzichtswerk voor doorgewinterde foodies, maar een mooie start voor wie nu toch echt slagen wil slaan (of wie extra stapjes wil zetten).

Specificaties van het boek

 • Titel: Food Body Mind – Jouw plan voor gezond & lekker leven
 • Auteur: Wendy Walrabenstein
 • Gepubliceerd in: november 2015
 • Uitgeverij: Aerial Media Company
 • Aantal pagina’s: 224
 • ISBN-13: 9789402600902
 • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie