Recensie: listful thinking voor de aspirant-glazomaniak

Ik ben een zogenaamde ‘glazomaniak’: ik ben dol op werken met lijstjes. Een to-do-lijst zorgt ervoor dat je minder vergeet én minder je best hoeft te doen om dingen te onthouden. En dat scheelt weer stress, tijd en soms ook geld. De Amerikaanse Paula Rizzo kan zich geen leven voorstellen zonder lijstjes. Een paar jaar geleden leidde dat tot de lancering van haar website over ‘listful thinking’ en nu is het tijd voor een boek: Alles op een rijtje (Amerikaanse titel: Listful Thinking).

Lijstjes hebben nut

Ook Paula Rizzo leidt aan ‘glazomania’. Ze heeft er dan ook duidelijk plezier in om uit te doeken te doen hoe fijn lijsten haar leven maken. In het eerste deel van haar boek refereert Paula Rizzo aan diverse onderzoeken die het nut van lijsten bevestigen. Zo staat vast dat het hebben van concrete doelen succesvol bijdraagt aan het behalen van resultaten. Het opschrijven van deze doelen leidt tot focus en het je kunnen herinneren van je doelen; een geheugensteuntje én een schop onder je kont.

Lijstjes van alle kanten bekeken

In Alles op een rijtje schijnt Paula Rizzo vanuit verschillende invalshoeken licht op de praktische kant van werken met lijsten. Hoe pak je werken met lijsten nou echt slim en succesvol aan? Welke soorten lijsten zijn er eigenlijk? Hoe verschillen ze in functie en opbouw? Iedereen kent de to-do-lijst en de checklist, maar ook heel handig is de voor- en tegenlijst. En gewoon heel fijn is de dankbaarheidslijst, speciaal om even naar te kijken op chagrijnige dagen. Ze bespreekt ook het belang van ordenen, prioriteiten en deadlines stellen, én natuurlijk jezelf belonen als je iets mag afstrepen. Ten slotte passeren ook nog een handvol handige apps de revue voor de glazomaniak in het digitale tijdperk.

Niet voor de glazomaniak, niet voor de reddeloos dwalende

Tijdens het lezen vroeg ik mij wel regelmatig af voor wie Alles op een rijtje eigenlijk bedoeld is. Voor een lijstjesmens zoals ikzelf is het boek toch vooral een opsomming (een lijst, hahaha) van open deuren. Is het boek dan bedoeld voor de lijstloze medemensch die tot nu toe reddeloos verloren was en met dit boek eindelijk uit zijn dwalende bestaan getrokken zal worden? Helaas zal voor hen Alles op een rijtje juist weer veel te ver gaan. Blijkbaar is de doelgroep voor Alles op een rijtje beperkt: zij die het licht al zagen, maar nog een beetje bij de hand genomen moeten worden. Of misschien is het boek wel gewoon vooral bedoeld als promotiemiddel voor Paula Rizzo’s website www.ListProducer.com…?

Toch wel wat leuke tips

Zelfs als Alles op een rijtje een knap staaltje contentmarketing zou zijn, zitten er nog wel wat fijne krenten in de pap. Handige tips waar je vast zelf nog niet aan gedacht hebt, wat voor een lijstdenker je ook bent. Een lijst met dingen die 10 minuten duren die je kunt doen tijdens een pauze of wachtmoment bijvoorbeeld, zodat je niet steeds spijt hebt van zinloos scrollen op social media. Inmiddels hebben wij zelf thuis een digitale lijst met klusjes die een kwartiertje duren. Dat streept lekker weg! Listful thinking it is!

Specificaties van het boek

  • Titel: Alles op een rijtje – Je hoofd en je leven op orde door slim lijstjes maken
  • Auteur: Paula Rizzo
  • Gepubliceerd in: januari 2016
  • Uitgeverij: Lev. – A.W. Bruna
  • Aantal pagina’s: 168
  • ISBN-13: 9789400506558
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie