Recensie Spark Joy – Marie Kondo: gelukkig met een opgeruimd huis

Marie Kondo en haar opruimmethode zijn inmiddels een begrip. Opgeruimd!, haar eerste boek, is niet voor niets al 4 miljoen keer verkocht en met recht een ‘opruimbijbel’. Zo veel lezers, dat leidt tot nieuwe vragen. Met Spark Joy wil Marie Kondo antwoord geven op die vragen. Met succes; Spark Joy is net zo aanstekelijk als haar eerste boek.

De opruimmethode van Marie Kondo

Al eerder schreef ik een enthousiaste recensie over Opgeruimd! voor Eigenwijs Blij. Heel kort door de bocht komt de methode van Marie Kondo hierop neer: gooi weg waar je niet gelukkig van wordt en berg wat overblijft op in vaste, logische plaatsen. Begin gemakkelijk (kleding) en werk geleidelijk door tot je bij de moeilijkste categorie (foto’s) komt. Niet onbelangrijk: werk per categorie in plaats van kamer. Deze methode werkt uitstekend, weet ik inmiddels uit ervaring.

Herhaling, maar dan praktischer

Voor een deel is Spark Joy een herhaling van Opgeruimd!. De opruimmethode van Marie Kondo wordt uitgebreid en met veel humor en anekdotes herhaald. Maar het tweede boek van Marie Kondo is meer dan een herhaling van zetten. Spark Joy is gezelliger en praktischer, inderdaad wat je van een ‘masterclass’ mag verwachten.

marie-kondo-spark-joy-1

Schattige illustraties helpen met opruimen

Waar komt die gezelligheid in Spark Joy dan vandaan? Ten eerste van de speels illustraties die je hier en daar zult vinden. Tekeningen met hulplijntjes en vouwlijntjes alsof het om origami gaat leggen je stap voor stap uit hoe je het slimst truien, panty’s en boxershorts kunt opvouwen. Zo is het heel eenvoudig om haar slimme manieren van opbergen ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. En de plaatjes van handig ingerichte keukens, mandjes en schoenenkasten zijn een ware inspiratie, niet in de laatste plaats door de vrolijke ‘kawaii’-konijntjes.

marie-kondo-spark-joy-2

Breng gezelligheid in je huis

Veel belangrijker nog vind ik dat Spark Joy biedt wat ik in Opgeruimd! miste: gezelligheid. Na het lezen van Opgeruimd! kreeg ik weliswaar zin in het leegruimen van mijn huis, maar had ik toch het gevoel dat een steriel huis met zo min mogelijk spullen het hoogste ideaal is. Dat is helemaal niet wat Marie Kondo nastreeft en in Spark Joy krijgt dat alle ruimte. Marie Kondo vindt juist dat je je huis moet decoreren met spulletjes waar je gelukkig van wordt. Kun je geen afscheid nemen van die melige sleutelhangers uit je kindertijd? Rijg ze aan een lint en hang ze boven de deur. Kapotte, oude, nutteloze dingen mogen best bewaard worden, mits ze een eervolle plek krijgen in het interieur. Niet wegstoppen op zolder, maar ervan genieten!

Allebei lezen of niet?

Heb je nog geen van beide boeken, maar ben je inmiddels wel nieuwsgierig? Kies dan voor Opgeruimd! als je wat theoretischer bent ingesteld en voor Spark Joy als je meer van de hands-on praktijk bent. Maar ook als je Opgeruimd! al hebt, kan Spark Joy zeker wat toevoegen, juist omdat het boek zich richt op de opbouw na de afbraak. Van Opgeruimd! kreeg ik zin om vuilniszakken vol te proppen, door Spark Joy ga ik daadwerkelijk verlangen naar het opvouwen van onderbroeken… En dat op een leuke manier!

Specificaties van het boek

 • Titel: Spark Joy – Een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen
 • Auteur: Marie Kondo
 • Gepubliceerd in: januari 2016
 • Uitgeverij: Lev. – A.W. Bruna
 • Aantal pagina’s: 276
 • ISBN-13: 9789400507265
 • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 11:36h, 22 februari Beantwoorden

  Tof! Ik heb gisteren een enorme bezem door de studeerkamer gehaald, waar beide bureaus compleet volgegroeid waren. Dit komt mooi op tijd, want nu is er ruimte voor ‘echt’ opruimen :).

 • Avatar
  Annelou
  Geplaatst op 12:20h, 10 maart Beantwoorden

  Wat een goed geschreven recensie! Gaf me precies de informatie die ik nodig had.

Geef een reactie