Recensie: vertrouw op je hart met Ja – je innerlijke kompas voor vrede en vrijheid

Bij Eigenwijs Blij worden we regelmatig uitgenodigd om boeken te recenseren. Zo ook het boek ‘Ja – je innerlijke kompas voor vrede en vrijheid’ van Linda Rood. Om direct in de spirit te komen zei ik meteen ‘ja’ en vond ik een nieuwsgierige blogger. Zij zei echter na een aantal pagina’s alsnog ‘nee’. Het boek is voor een specifiek publiek en de ietwat esoterische, spirituele toon moet je liggen. En zo begon ik zelf aan de (her)ontdekking van mijn innerlijke kompas.

Stoppen met tegen de stroom inzwemmen

Op de achterflap van ‘Ja’ staat heel mooi omschreven wat de hoofdgedachte is van het boek.

Wat ploeteren we toch vaak tegen de levensstroom in omdat we geloven dat stoppen met hard ons best doen rampzalige gevolgen zal hebben in ons leven. Linda nodigt je in dit boek uit om het vechten tegen het leven los te laten en je over te geven aan het leven zoals dat zich ontvouwt. Alle ‘ja, maren’ die je nog in de greep hebben, kunnen liefdevol worden ontmoet en ontmanteld met de Vragen naar Vrijheid. Zo ontstaat er ruimte voor jezelf en je potentieel om zich te ontplooien.

Wie is Linda Rood, de schrijver van ‘Ja’?

Linda Rood heeft diverse opleidingen en trainingen gevolgd op therapeutisch en spiritueel gebied. Ze ontdekte haar eigen ja-gevoel en leerde hierop te koersen. Dit was het directe resultaat van de wake-upcall door een persoonlijke crisis. Het boek is geschreven parallel aan haar eigen reis. Gelukkig maar dat zulke momenten altijd maar weer hun cruciale nut bewijzen. Linda Rood gaf zich steeds meer over aan het leven, met goed resultaat. Tegenwoordig begeleidt ze mensen bij ditzelfde proces.

Bewustzijn in drie fasen

De hoofdmoot van het boek ‘Ja’ bestaat uit de drie fasen van bewustzijn. De hoofdgedachte: Zo vaak zoeken we geluk waar het niet te vinden is. Terwijl het al die tijd verpakt is in ons leven. Een mooie gedachte!

  1. Wanneer het leven je leidt. De waan van de dag, de omstandigheden en de automatische piloot staan aan het roer.
  2. Wanneer je bewust het leven leidt. Jij staat aan het roer van je leven. Steeds meer kiezen voor wat je hart doet zingen en vreugde geeft. Als je hier eenmaal mee bezig bent, lijkt er een soort fuik te ontstaan, waardoor je ook als het ware richting dat geluk toegestuwd wordt.
  3. Wanneer je je ervan bewust bent dat het leven je leidt. Je bént het leven. Wanneer je het leven jou laat leiden, zal het leven je de kans geven om alle gehechtheden los te laten; nog voordat je niet anders kunt dan ze los te laten. Zoals ze in het boeddhisme over verlichting spreken: sterven voordat je werkelijk sterft.

Hoe ervaren anderen die drie fasen?

De drie fasen van bewustzijn kunnen enerzijds een beetje voelen als open deuren, maar blijken anderzijds nog helemaal niet zo eenvoudig om te doorlopen. Daarom is het prettig aan het boek ‘Ja’ dat de drie fasen intensief worden doorspekt door de ervaringen van anderen. Waaronder overigens zelfs een paar mannen, ook wel eens leuk. Hierdoor gaat de ‘bewustzijnsreis’ meer leven, herken je dingen in je eigen reis en word je op ideeën gebracht. Zo voel je steeds dat je niet de enige bent die zoekende is en die soms last heeft van angst voor het nieuwe of moeite met loslaten van het oude. Ook fijn: de toon van Linda Rood is vriendelijk en begeleidend zonder dat het overdreven wollig of zweverig wordt.

Introspectie die bij je moet passen

‘Ja’ van Linda Rood behoort tot een bepaalde niche in zelfhulpboekland die bij je moet passen. Je moet voldoende openstaan voor een redelijk spirituele kijk op het leven en persoonlijke groei. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij, gezien ook het teruggeven van dit boek door de initiële recensent. Maar als deze manier van denken je raakt, dan raakt het je ook goed en is het een laagdrempelige route voor een verrassende persoonlijke reis.

Specificaties van het boek

  • Titel: Ja – je innerlijke kompas voor vrede en vrijheid
  • Auteur: Linda Rood
  • Gepubliceerd in: februari 2016
  • Uitgeverij: Wehomah Productions
  • Aantal pagina’s: 272
  • ISBN-13: 9789490748272
  • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie