07 sep Recept Griekse aardappelschotel uit de oven #meatfreemonday
Vaste bezoekers zullen inmiddels hebben opgemerkt dat ik een groot fan ben van de Griekse keuken. En dan vooral van de vegetarische keuken die Griekenland kent. Lekker Grieks koken is vaak bijna tergende slow cooking: deze aardappelschotel uit de oven staat pas na 2 uur op tafel. Maar dat betekent niet dat je 2 uur druk in de weer bent. Het echte koken kost misschien 30 minuten, de rest van de tijd kun je lekker andere dingen doen. Deze ovenschotel, in het Grieks ‘briam’, is een zacht smakende, veganistische maaltijd voor 2 personen.
Ingrediënten voor 2 personen
- grote ovenschaal, liefst metaal
- 2 courgettes, in plakjes
- 450 gram aardappels, geschild en in stukken
- 1 ui, in halve ringen
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 puntpaprika, in stukjes
- 400 gram tomatenstukjes uit blik
- 6 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels water
- 2 theelepels gedroogde oregano
- klein bosje peterselie, grof gehakt
- peper en zout
Bereiding van de briam
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Als je geen metalen schaal, maar een van aardewerk of glas gebruikt, verwarm die dan mee.
- Doe alle groente, de olijfolie, het water en de oregano in een grote kom en hussel. Giet de groente vervolgens in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout.
- Zet 90 minuten in de oven. Schep elk half uur even om. Na 30 minuten roer je ook de peterselie erdoor.
- Zet met schaal en al op tafel. Eet smakelijk!
Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.
Meat Free Monday?
In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.
Marianne Cysouw
Geplaatst op 15:46h, 07 septemberKlinkt weer heerlijk 🙂 Ik ga het aan de man des huizes doorgeven.