Review SOAP7: plasticvrij badderen met lokaal gemaakte zepen

Al sinds 2005 gebruik ik een shampoobar en blok conditioner in plaats van shampoo uit een fles. Van de Lush; dat merk heeft niet voor niets hard gewerkt aan het normaal maken van ‘naked’ verzorgingsproducten. Maar ik was zo langzamerhand om allerlei redenen toe aan een ander merk. Minstens zo natuurlijk en liefst uit de regio. Precies op dat moment stuitte ik op de zepen van SOAP7. Ik kocht er een paar, kreeg er een in een kerstpakket én kreeg er daarnaast nog een paar bij van SOAP7 om mijn test mee uit te breiden. Na twee maanden douchen, poetsen en scheren is het tijd om mijn ervaringen met SOAP7 met jullie te delen.

Zeep en andere verzorgingsproducten zonder plastic

Zoals ik al schreef gebruik ik al lange tijd producten van Lush. Toen de importregels nog niet zo rigide waren, bestelde ik graag van de Lush in Engeland. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en er komen steeds meer merken bij. Ik vond het bovendien jammer dat de producten van Lush steeds vaker allemaal min of meer dezelfde geur hadden. En dat het zo lang heeft geduurd voordat ze afscheid namen van SLS, gemaakt van palmolie. Zo probeerde ik een keer de blokken zeep van Babongo, waarvan vooral de scheerzeep mij erg goed beviel. Ondertussen zie je in allerlei winkels de blokken en bars van HappySoaps liggen. Een goede stap in de richting, maar de ingrediënten zijn vooral chemische verbindingen en synthetisch ruikende (stinkende IMHO) parfums. In de Groningen Store in het Forum stuitte ik op de zepen van SOAP7. Ze roken allemaal heerlijk!

SOAP7 wie, wat, waar?

SOAP7 is van Margot Rutten uit het Groningse Haren. In 2001 ontdekte ze in Spanje dat er daar sinds jaar en dag op ambachtelijke manier zeep wordt gemaakt met olijfolie die gebruikt was voor frituren. Deze duurzame traditie inspireerde haar om zelf zeep te maken. Van het een kwam het ander. Inmiddels heeft SOAP7 een uitgebreid assortiment aan zeep, shampoo (en zelfs een conditioner) en nog veel meer. Zonder conserveringsmiddelen en ander onnodig gedoe. En dus zonder verpakking (behalve dan een wikkel van papier). En oh ja, ze maakt ze zelf: hoe lokaal en ambachtelijk wil je het hebben?!

Mijn zepen van SOAP7 voor mijn test

In totaal had ik 7 (wat toevallig) zepen van SOAP7 om te proberen:

  • No.4 BATHING THYME met tijm en lavendel (in de webshop € 5,95 voor 100 gram)
  • JUNIPER met rozemarijn en jeneverbes (€ 6,25 voor 100 gram)
  • een klein stukje GREEN & CLEAN met rozemarijn en tea tree (€ 5,95 / 100 gram)
  • MARIGOLD (NO SCENT) haarzeep met goudsbloem (€ 6,50 / 95 gram)
  • EVENING PRIMROSE haarzeep met anijs (€ 6,50 / 95 gram)
  • CONDITIONER BAR DAHLIA (inmiddels heeft deze een andere vorm – € 9,95 / 50 gram)
  • SOAP FOR SHAVING met Spaanse salie en jeneverbes (€ 7,25 / 95 gram)

Alle ingrediënten kun je terugvinden op de website van SOAP7. Om je een beeld te geven, plaats ik hier de ingrediënten van de No.4 BATHING THYME: Sodium Olivate, Aqua, Sodium Cocoate, Sodium Apricot Kernelate, Sodium sunflowerate, Oryza Sativa (Rice) Flour, Lavendula Angustifolia Oil, Thymus Vulgaris Oil, Bèta-caroteen, Calendula Officinalis Flowers, Centaurea Cyanus (Cornflower) Petals, Linalool*, Limonene*. *from natural essentials oils

Wassen en badderen met zeep van SOAP7

Een keer halfslachtig een zeepje gebruiken is geen goede test. Daarom zette ik hulptroepen in. Door een ontzettend leuk kerstpakket, had ik de No.4 BATHING THYME dubbel. Een van de twee blokken zeep gaf ik aan een aan verzorgingsproducten verslaafde vriendin met de opdracht mij op de hoogte te houden. Haar oordeel: “Heerlijk. Zeepje is lekker, droogt mijn huid niet uit. Geur is niet opvallend, maar dat draagt juist bij aan de natuurlijkheid.” Mijn man stuurde ik onder de douche met JUNIPER. Hij vond een blok zeep na jaaaaaaren douchegel uit een fles wel even wennen. En ook hij vindt de geur niet echt opvallend. Dat wil zeggen, onder de douche ruik je hem goed, maar hij blijft niet lang achter op je huid. Ook dat is even wennen als je parfum associeert met schoon.

Zelf onder de douche met SOAP7

Ik vind het zelf wel fijn dat de geur van de zeep niet urenlang op je huid blijft plakken. De geur voegt echt iets toe tijdens het douchen / wassen zelf, maar daarna ruik je weer vooral naar jezelf. Dat ben ik ook gewend. Ik gebruik geen parfum en heb ook een parfumvrije deo. Als je gewend bent om enorm naar allerlei bloemetjes te ruiken, dan is dit wel een flinke overstap. Maar ik vind het stukken prettiger dan zo’n schreeuw-geur. Ik gebruik nu om en om de No.4 BATHING THYME en de GREEN & CLEAN. De een is wat warmer, de ander wat frisser. Maar allebei fijn. Hoe ik ze gebruik? Gewoon wat schuim ermee maken in je hand en jezelf daarmee inzepen. Alsof het douchegel is eigenlijk, hahaha.

Haren wassen met shampoo en conditioner van SOAP7

Voor mijn haren (of eigenlijk mijn hoofdhuid) ben ik sinds 2005 gebonden aan Soak & Float van Lush. Andere shampoo verdraag ik ook, maar at some point krijg ik dan toch weer gekke schilfers. Eén keer Soak & Float en ze zijn weer weg. Ik was dus een beetje huiverig voor een nieuwe shampoo. MARIGOLD (NO SCENT) is supermild en ruikt zoals de naam al zegt eigenlijk nergens naar (behalve pure zeep). EVENING PRIMROSE ruikt ultiem lekker naar anijs. Ze werken precies hetzelfde als iedere andere shampoobar: onder de douche je natte haar ermee inzepen en vervolgens uitspoelen. Supersimpel. Blijft mijn hoofdhuid helemaal blij? Ik weet het nog niet. Soms denk ik van wel, soms denk ik van niet. Maar ik was mijn haar maar eens per week, dus ik heb het misschien nog niet voldoende kunnen testen. Wel weet ik dat ik de EVENING PRIMROSE fijner vind dan de geurloze MARIGOLD. Die mag dus waarschijnlijk doorverhuizen naar mijn man.

Dat SOAP7 ook een conditioner heeft, is een aangename verrassing. Blijkbaar is het heel moeilijk om een goede, natuurlijke conditioner te maken, want ze zijn zeldzaam. De CONDITIONER BAR DAHLIA is echt fantastisch. Makkelijk in gebruik en je haar wordt er prachtig glad en doorkambaar van. Ondertussen lijkt het net alsof je er nog niks van gebruikt hebt. Deze zal dus enorm lang mee gaan.

Glad, gladder, gladst met de scheerzeep van SOAP7

Nadat de scheerzeep van Babongo een weg mijn huis in had gevonden, vond ik een ‘solid’ scheerzeep eigenlijk een no-brainer. De hoeveelheid afval die je hebt met scheerschuim uit zo’n spuitbus is absurd en dat alleen om je huid een beetje glad te maken. Een zeep is veel relaxter: neemt minder plek in, minder afval en uiteindelijk veel goedkoper. Mijn Babongo is na drie jaar (onregelmatig gebruik) nog steeds niet helemaal op. De scheerzeep van SOAP7 doet precies hetzelfde: z’n werk. Ik vind hem overigens wel iets lekkerder ruiken. Echt, zelfs als je twijfelt over shampoobars enzo, koop dan in ieder geval een blok scheerzeep. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Fantastisch, maar waar laat je ze?

Ik word heel blij van de zepen van SOAP7. Zo fijn om je te kunnen wassen met natuurlijke ingrediënten en dat dan ook nog zo goed als verpakkingsvrij en lokaal gemaakt. Maar we moeten nog wel een beetje zoeken naar waar we ze laten. We hebben in onze beide douches (luxe!) een rekje hangen voor onze flesjes en blikjes met shampoobars. Maar de zepen van SOAP7 moeten eigenlijk een plekje krijgen buiten de douchecabine, zodat ze goed kunnen drogen. Dit is nog een beetje een puzzel waar we vast wel uit gaan komen, haha.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie