Special: natuurlijke verzorging van eigenwijs blije baby’s

Op Eigenwijs Blij hebben we al vaak geschreven over natuurlijke babyverzorging. Zo probeerden we diverse soorten babyshampoo en babyolie. We ontdekten het gemak van romperverlengers en een draagzak. En we gingen op zoek naar wegwerpluiers die minder belastend zijn voor het milieu dan reguliere luiers. In deze special zetten we alle artikelen van het afgelopen jaar voor een eigenwijs blije verzorging van je baby op een rijtje. Heb je zelf ook nog tips en ervaringen die je wilt delen?

Baby’s en eten: borstvoeden, opvolgmelk en vaste voeding

Er wordt wel eens kritisch en/of gekscherend gesproken over de borstvoedingsmaffia. Cecile’s ervaring is dat de Nutrilonmaffia een net zo’n krachtige force is om rekening mee te houden. Als jonge ouders heb je vaak niet het gevoel dat er meer mogelijkheden zijn dan borstvoeding óf flesvoeding van Nutrilon. Ze ontdekte pas laat het bestaan van HiPP, biologische voeding voor baby’s en deelt graag haar ervaringen met HiPP opvolgmelk. Hoe biologisch verantwoord je babymelk ook is, het kan qua groenheid niet op tegen borstvoeden. Daarom geeft Marianne 5 tips om borstvoeden nog groener te maken!

groener-borstvoeden

En dan is het ineens tijd voor vaste voeding. Je kunt je kleine kind natuurlijk direct breekbaar servies geven, maar Cecile zat niet zo te wachten op een dreumes die borden stuk gooit op de keukenvloer. Plastic kinderservies voelde echter ook niet goed, zowel qua milieu als gezondheid. Een mooi alternatief blijkt kinderservies van bamboe.

Je baby wassen en verzorgen met natuurlijke cosmetica

Cecile ging op zoek naar veilige, fijne cosmetica voor baby’s, zoals shampoo en badolie. Alle kersverse ouders wordt op het hart gedrukt om vooral zeepvrije producten te gebruiken bij de verzorging van hun baby. Als je dan de geur van Zwitsal niet zo lekker vindt of je niet prettig voelt bij de ingrediënten ervan, kom je al snel uit bij Weleda. Cecile deelt haar ervaringen met 5 Weleda-producten voor de verzorging van baby’s. Ze testte ook de verzorgingsproducten van de Baby Bee Getting Started Kit van Burt’s Bees. Met dit cadeaupakket kun je op een voordelige manier kennismaken met vijf natuurlijke producten van Burt’s Bees voor de verzorging van je baby of peuter.

Weleda babyverzorging

De markt van natuurlijke producten voor babyverzorging blijkt dus inmiddels behoorlijk verzadigd. Toen Cecile het aanbod kreeg om babyolie Babynero van Amanprana te testen, was ze dan ook een beetje sceptisch. Wéér zo’n zogenaamd natuurlijke olie. Maar Babynero blijkt perfect voor babymassage en ook nog eens behoorlijk lekker te ruiken.

ecologische-luiers-test

Wegwerpluiers die net iets milieuvriendelijker zijn

Cecile ging ook op zoek naar wegwerpluiers die net iets minder milieuvervuilend zijn dan de reguliere luiers van Pampers en vergelijkbare merken. Ze kreeg twee samplepakketjes van Tidoo. Dit Franse merk belooft net als Pampers 12 uur droog, maar dan redelijk eco-vriendelijk. Ze probeerde het uit: in dit artikel haar ervaringen met de luiers van Tidoo. Maar Tidoo is duur en lastig verkrijgbaar in Nederland. Een concurrerend merk, Naty, zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Tijd voor een nieuwe test. Cecile kocht een pak luierbroekjes van Naty en probeerde ze uit.

Rompers verlengen met romperverlengers

Romperverlengers: best handig!

Het idee is heel simpel: een lapje katoen met drukknoopjes waarmee je het onderste gedeelte van een romper ruimer kunt maken. Eigenlijk ontwikkeld voor baby’s die wasbare luiers dragen, maar romperverlengers blijken ook best handig voor het verlengen van het gebruik van die ene leuke romper.

Ergonomische draagzak Manduca

Je baby ergonomisch dragen met draagzak Manduca: ervaringen

Je baby dragen in een draagzak; het klinkt misschien erg hippie, maar het is vooral enorm praktisch en gezellig. En als je dan besluit je kind te gaan dragen met een draagzak, kies dan vooral een ergonomische draagzak, zoals de Manduca. Dat is veel fijner voor jou én voor je baby. Cecile en Remi zijn fan van draagzak Manduca en delen hun ervaringen.

tips-jonge-ouders-groen

Nog meer tips voor jonge ouders van Remi

Remi is niet alleen fan van de Manduca, maar heeft nog meer tips voor jonge ouders. De eerste maanden met een baby zijn zwaar. Je nachtrust is voorbij en uitslapen zit er de aankomende jaren ook niet meer in. Als het je eerste baby is, moet je overal nog handigheid in krijgen, veel leren in korte tijd en krijg je er een hele lijst nieuwe huishoudelijke taken bij. Tegelijk wil je verantwoorde en groene keuzes maken. Daarom hier, voor andere toekomstige of jonge vaders die geen zin hebben het viva-forum of zwangerschapsforum te lezen, Remi’s 7 tips om het leven van jonge ouders wat makkelijker te maken en tegelijk groen en verantwoord te zijn.

Wat zijn jouw tips op het gebied van eigenwijs blije babyverzorging?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
1 Reactie

Geef een reactie