Sustainable Susan: “Groen leven, daar word je echt gelukkig van!”

In mei verscheen Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven. Auteur ‘Sustainable’ Susan Gerritsen-Overakker is sustainable lifestyle expert, auteur, spreker en consultant en promoot met haar bureau Sustainable YOU duurzame lifestyle. Ik interviewde haar over het gemak en het ongemak van ‘groen’ zijn. Via Hebban, platform voor en door lezers, mogen we ook drie exemplaren van Let’s go green weggeven. Meedoen kan tot 7 juni 2015.

Groen, gezond of eerlijk, waar is het mee begonnen bij jou en wat was de kiem hiervoor?

Eigenlijk begon het met groen. Met een moeder als bloemenkenner en een vader als vogelexpert is de liefde voor de natuur al vroeg een feit. Ieder weekend en iedere vakantie werd gespendeerd in de natuur. Daarnaast aten we ook altijd al gezond. Mijn moeder hield van experimenteren en was dus al 30 jaar terug bezig met quinoa, gierst en tofuburgers. De laatste was toen nog een soort van kartonnen spons, die mijn zussen en ik echt niet tolereerden. Gelukkig zijn er nu veel meer opties en is ook de eerlijke beweging op volle toeren.

Waarom vind je het belangrijk om groen, gezond en eerlijk te leven?

Het is beter voor jezelf, beter voor je medemens, dier en milieu. Het is dus een win-win voor alles wat op de aarde –waarvan er maar 1 is – leeft. Ik merk zelf dat groen leven me veel voldoening geeft en me gezonder maakt en dat is iets wat ik iedereen gun. De kwaliteit is simpelweg ook vaak beter, goed leven geeft je een goed gevoel en het hoeft allemaal niet duurder te zijn. Dat laat Let’s go green zien, net als de grote sociale- en milieu-uitdagingen waar we nu mee kampen en die het noodzakelijk maken dat we nu gaan voor positief verschil.

Wat heeft het met jezelf gedaan, groen, gezond en eerlijk te leven? Is het iets waar je automatisch gelukkig van wordt? Of is het wel een overtuiging waar je je toe moet zetten, omdat je vindt dat het zo zou moeten?

Groen leven, daar word je echt gelukkig van! Iedereen heeft stiekem een drive om goed te doen en dat merk je ook aan de vele soorten en maten van vrijwilligerswerk in Nederland. Groen leven moet je nooit zien als een verplichting of iets dat je erbij moet doen omdat het moet. Groen leven is leuk en makkelijk en met de 1001 tips, concrete adviezen en websites van Let’s go green helemaal. Zet die eerste stap en de rest volgt vanzelf. Je zult merken dat iedere stap die je neemt weer voldoening geeft.

Susan-Overakker

Moet je knokken om je omgeving te overtuigen van jouw lifestyle, zijn er ‘geitenwollen sokken’-roepers bij of denk je dat de wereld er klaar voor is?

In mijn omgeving zijn er genoeg mensen die niets van groen willen weten of er zeer sceptisch tegenover staan. Die mensen inspireren mij om nog een stukje harder te werken en een boek te schrijven dat op harde feiten gebaseerd is. Gelukkig is zo’n twee derde van de Nederlanders geïnteresseerd in groen leven en dat zie ik ook om mij heen. Ik denk zeker dat de tijd rijp is om NU die grote slag te maken. De duurzaamheidsrevolutie is al een tijdje gaande en met Let’s go green bestaat nu geen enkele reden meer om groene, eerlijke en gezonde keuzes uit te stellen.

Is het iets dat iedereen voor zichzelf moet doen, voor het eigen geluk en geweten? Of is het iets waarvan je vindt dat het ook (deels) verplicht zou moeten worden. Zou duurzamer leven in wetten gevangen moeten worden?

Het een sluit het ander niet uit. Zonder regulering kan je nog de beste bedoelingen hebben, maar worden grote slagen soms niet gemaakt. Elektrische auto’s zouden nauwelijks rijden in Nederland zonder het gunstige fiscale klimaat bijvoorbeeld en zonder verplichte energielabels op apparaten kun je nog zo’n goed geweten hebben, maar dan is de groene keuze nauwelijks te maken.

Hoe word je een Sustainable You? Wat zijn je beste tips daarvoor?

Lees Let’s go green en stel je eigen groene doelenlijst op. Je kunt klein beginnen en telkens een kleine stapje zetten of je begint direct bij het aanpakken van de grote jongens, zijnde energiebesparing in huis, vervoer met de auto en het vliegtuig beperken en minder vlees eten.

Is het makkelijk om een Sustainable You te worden/zijn? Welke beperkingen zouden er kunnen zijn en hoe overkom je die?

Ja het is makkelijk. De mogelijkheden en tips worden je aangereikt zonder dat je veel onderzoek hoeft te doen. Een beperking kan budget zijn. Zo is woningisolatie of de aanleg van zonnepanelen in feite best duur. Je verdient dit binnen 10 jaar weer terug, maar je moet dan wel die centjes in huis hebben om de aanschaf te bekostigen. Heb je dit niet, dan zijn er gelukkig andere dingen die je kunt doen, zoals het afnemen van groene energie en energiebesparingsmaatregelen nemen in huis en dat levert ook een hoop geld en milieuwinst op. Let’s go green geeft veel tips hoe je op beperkt budget groen, eerlijk en gezond kunt leven.

Mensen zijn op dit gebied niet alleen vaak onwetend, maar ook onwillend, omdat ze hun levensstijl en gewoontes niet willen aanpassen. Het kost teveel moeite en men moet te veel inleveren. Maar jij zegt dat het kan zonder in te leveren op persoonlijke wensen, stijl en kwaliteit. Hoe werkt dat?

Dagelijks maak je zonder dat je het beseft honderden keuzes. Vergelijk het met lopen in een supermarkt. Je hebt de keuze om aan koolhydraten pasta, rijst, quinoa, gierst, aardappels, zoete bataat, bulgur, amarant, couscous en nog veel meer te kopen. De keuze in eiwitten en groenten is zelfs nog groter. Zo is het ook met groen leven. Binnen de keuzemogelijkheden die je hebt, is een groene, eerlijke en gezonde keuze te maken die compleet past bij jouw levensstijl en bij jouw smaak. Let’s go green reikt je de kaders aan en jij kleurt ze in.

lets-go-green-2

Je boek Let’s go green is nu net verschenen. Wat zijn de eerste reacties? Wordt het ook opgepakt door mensen die niet al bezig zijn met duurzaam en ecologisch leven? Bereik je de mensen die je wilt bereiken?

De eerste reactie is altijd: ‘o ja, groen leven is best een goed idee’. En als ze het boek zien: ‘Wow, ik wist niet dat je zoveel kon doen en wat ziet het er ontzettend tof uit’. Ik bereik natuurlijk het liefst heel Nederland met mijn boek. De focus ligt nu vooral op de mensen die wel iets willen doen (twee derde van Nederland), maar niet precies weten hoe of die groen leven nu eindelijk echt naar een hoger niveau willen tillen.

Hoe groot is de Sustainable You-beweging inmiddels?

Honderden mensen lezen mijn blog op www.sustainableyou.nl en de verkoop van Let’s go green loopt deze eerste weken al goed. Nederland gaat nog veel horen van Sustainable YOU en van de missie van Sustainable Susan.

Waar spreek je in de nabije toekomst?

Ik spreek binnenkort bij een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in kaasgerelateerde producten. Ik ga hen inspireren thuis en ook op het werk groen te doen. Op www.sustainableyou.nl laat ik weten wanneer ik waar in het openbaar spreek. Je kunt Sustainable Susan ook altijd een verzoek doen op een bepaald event, tijdens een feestje of bij jouw bedrijf te komen spreken.

Winactie: een exemplaar van Let’s go green winnen

De lifestylegids van Susan Gerritsen-Overakker is dé handleiding voor iedereen die wel wat groener en eerlijker door het leven wil gaan. Via Hebban, platform voor en door lezers, maak je tot 7 juni 2015 kans op een van de drie exemplaren van Let’s go green. Ga naar de speciale actiepagina om mee te doen aan deze winactie.

Avatar
Debbie van der Zande

Thuis met Martijn || Poedel Japie, galgo Omar, kat Frits || Pleeggezin voor honden en katten || Groningen || Redacteur Hebban Fantasy & Sciencefiction en Hebban non-fictie

1 Reactie

Geef een reactie