Test: 4 x natuurlijke tandpasta voor kleine kinderen die tandenpoetsen haten

Mijn peuter van twee haat tandenpoetsen. Van het niveau dat we haar dagelijks in de houdgreep moeten houden. Leuk is anders. Reden om onder meer op zoek te gaan naar een tandpasta speciaal voor kinderen die ze nog een beetje accepteert. Ik verzamelde vier soorten zo natuurlijk mogelijke tandpasta voor peuters: Weleda, Urtekram, Jack n’ Jill en Earth’s Best. Na een uitgebreide test weet ik genoeg om mijn ervaringen met jullie te delen.

Speciale tandpasta voor kinderen

Over het algemeen is het doorslikken van tandpasta niet zo gezond. Kleine kinderen hebben de neiging om dat wel te doen. Dat is een van de redenen om te kiezen voor een speciale kindertandpasta. Bovendien zijn de ingrediënten afgestemd op de behoeften van het gebit van kleine kinderen. En ten slotte: de smaak is vaak wat meer naturel of juist snoepjesachtig gemaakt. Bij kinderen hoef je niet aan te komen met prikkende mentholsmaakjes (en bij mij trouwens ook niet).

Opvallend is dat alle vier de tandpasta’s in deze test vrij zijn van fluoride. Over fluoride in tandpasta blijk je alle kanten op te kunnen discussiëren en ik ben er zelf eerlijk gezegd nog niet uit. Mijn tip is om je hierin wat te verdiepen voordat je wat koopt; iets dat ik schromelijk heb nagelaten. Wel bevatten een aantal van deze tandpasta’s xylitol, wat volgens sommige onderzoeken ook een vrij magisch bestanddeel voor een gezond gebit blijkt te zijn.

Weleda kindertandpasta

Deze tandpasta gebruikten we voordat ik behoefte had aan een test met andere tandpasta’s. Simpelweg omdat we ook heel tevreden waren over de babylijn van Weleda. De ingrediënten van Weleda Kindertandpasta zijn: Glycerin, Water (Aqua), Silica, Algin, Calendula Officinalis Flower Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Esculin, Flavor (Aroma), Limonene.

weleda-kindertandpasta

Weleda kindertandpasta is een grijze, semi-transparante gel die een beetje glanst. Bij het poetsen schuimt hij totaal niet en het is dus ook niet nodig om na te spoelen met water. Dat scheelt een hoop gedoe met een peuter. De smaak is een zachte variant van de muntsmaak waarnaar veel tandpasta’s voor volwassenen smaken. Mijn dochter vindt deze tandpasta lekker en knabbelt het dan ook graag van haar tandenborstel af.

Urtekram kindertandpasta

Deze kindertandpasta is biologisch, veganistisch en dierproefvrij. De ingrediënten van Urtekram kindertandpasta zijn: Calcium carbonate, aqua, glycerin, aloe barbadensis leaf extract, xanthan gum, foeniculum vulgare oil (aroma), commiphora myrrha oil, magnolia officinalis bark extract, limonene.

urtekram-kindertandpasta

Deze tandpasta is wit en een beetje klodderig. Hij smaakt een beetje zoetig en ver weg naar venkel. Lastig aan deze tandpasta vind ik dat hij behoorlijk schuimt. De lippen en wangen van onze dochter zijn flink wit na een poetsbeurt waarbij lichte dwang noodzakelijk is. Lastig, dan ben je er net vanaf en moet je ook nog met een doekje in de weer.

Jack N’ Jill kindertandpasta – Aardbei

Deze kindertandpasta is de eerste in de test met xylitol. Ik heb aardbeismaak gekocht, omdat dat mij wel lekker leek. Maar er zijn ook andere smaakjes verkrijgbaar en zelfs een variant zonder smaak. De ingrediënten van Jack N’ Jill kindertandpasta zijn: Xylitol, Purified Water, Vegetable Glycerin (from coconut), Silica, Certified Organic Natural Flavour (Blueberry, Blackcurrant, Strawberry, Raspberry, Banana), Xanthan Gum, Certified Organic Calendula Officinalis Extract.

jack-n-jill-kindertandpasta

Deze kindertandpasta is vrijwel doorzichtig en is nog meer een gel dan die van Weleda. De smaak is simpelweg aardbei-snoepjes. Maar dan wel lekker en niet belachelijk zoet. Ik heb niet de indruk dat onze dochter hem speciaal vies of lekker vindt. Hij poetst wel prettig, heel vergelijkbaar als die van Weleda.

Jason Earth’s Best Toddler Tandpasta

Ook de kindertandpasta van Jason Earth’s Best bevat xylitol. Bij de tube tandpasta zit een tandenborstel voor op je vinger. Dit schijnen sommige kinderen minder vervelend te vinden. De ingrediënten van Jason Earth’s Best Toddler kindertandpasta zijn: Plantaardige Glycerine, Aqua (purified Water), Xylitol, Panthenol (vitamine B5), Cellulose Gum, Oat Beta-glucan, Calcium Lactaat, Natuurlijke aardbei- en banaansmaak.

jason-earths-best-kindertandpasta

Deze kindertandpasta is helemaal transparant en qua textuur een waterige gel. Zeg maar zoals van die grote potten goedkope haargel. Hij smaakt tutti-frutti: een combinatie van aardbei en banaan. Ik vind zelf die van Jack N’ Jill lekkerder, maar ja, ik hoef er niet mee te poetsen. Je kunt hem gebruiken met een gewone tandenborstel, maar ook met de vingertandenborstel. Dit vond onze dochter in eerste instantie wel interessant, maar eindigde al snel in twee geklemde kaken met mijn vinger ertussen. Niet ideaal. Bovendien riep mijn dochter over de smaak van deze kindertandpasta “Vies, heel vies!”

Mijn favoriete natuurlijke tandpasta voor peuters?

Nee, geen overzichtelijke tabel met scores, want geen enkele kindertandpasta maakte de dagelijkse hel in ons huis minder onaangenaam. Wel vallen Urtekram kindertandpasta en Jason Earth’s Best Toddler Tandpasta in ons huis af. En als ik dan moet kiezen tussen Weleda kindertandpasta zonder xylitol en Jack N’ Jill kindertandpasta met xylitol… Dan denk ik dat die laatste de winnaar is voor onze peuter.

Welke kindertandpasta gebruik jij voor je kinderen? En hoe overleef jij de hel van het tandenpoetsen bij peuters?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie

Geef een reactie