Test: ecologisch verantwoorde luiers van Tidoo zijn fijn!

Het blijft een beetje een flaw in mijn ecologisch verantwoorde levensstijl: de wegwerpluier. Gelukkig worden luiers in onze gemeente apart ingezameld en gerecycled. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe verder kijk dan de oh zo fijne Pampers. Zo kreeg ik laatst bij een bestelling bij webshop Big Green Smile twee samplepakketjes van Tidoo. Dit Franse merk belooft net als Pampers 12 uur droog, maar dan redelijk eco-vriendelijk. We probeerden het uit: in dit artikel mijn ervaringen.

Tidoo: behoorlijk ecologisch

Mijn Frans is slecht, maar als ik het goed begrijp zijn de wegwerpluiers van Tidoo behoorlijk ecologisch. Ze zijn vrij van chloor en voor 50 procent biologisch afbreekbaar. Ze zijn gemaakt van cellulose, houtpulp uit 100% duurzaam beheerde bossen en katoen (100% biologisch afbreekbaar). Dat stemt toch redelijk vrolijk.

Tidoo luierbroekje en Tidoo luier voor dag en nacht

Ik ontving twee samplepakketjes: de Tidoo stand up en de Tidoo night & day, beide in maat 4, de maat die onze dochter nu heeft. Van beide kreeg ik een stuk of drie. De luiers van Tidoo voelen zacht aan, minder kartonnig dan de wegwerpluiers van Kruidvat. Opvallend is de hoge rug. De rug van zowel de Tidoo stand up als de Tidoo night & day is veel hoger dan die van Pampers. Ideaal voor als je baby vaak bij de rug omhoog poept (zoals die van ons…).

Tidoo eco-luier Stand Up: de ecologische variant van ‘Easy Up’

Deze wegwerpluier van Tidoo is zeg maar de eco-versie van de Pampers Easy Up. Een luierbroekje voor als je kindje al aan het oefenen is met het potje of als hij of zij steeds vaker weigert tijdens het verschonen op de rug te gaan liggen. Onze dreumes doet allebei, dus ik was hier het meest nieuwsgierig naar. De print met de draken, ridders en prinsessen is vrolijk en doet minder pijn aan mijn ogen dan die irritante Dora van Pampers. De pasvorm vind ik erg fijn: smaller dan Pampers, maar met een veel hogere rug. Als de luier eenmaal vol is, stinkt hij niet. Er komen geen walmen van chemische parfum los, maar je ruikt ook geen urine. Als ik alleen nog maar deze luiers mocht kopen dan zou ik daar totaal geen moeite mee hebben. Mooi spul!

tidoo-luier-stand-up

Tidoo eco-luier Night & Day: de ecologische variant van ‘Baby Dry’

Deze wegwerpluier van Tidoo is de eco-versie van de Pampers Baby Dry. Eens zien of een kindje net zo lang droog blijft is een Tidoo als in een Pampers! Helaas was het testen nogal lastig, omdat onze dreumes ’s nachts al droog blijft en ’s ochtends gewoon alles uit plast op het potje. Deze luier houdt haar dus zeker wel 12 uur droog, net als de Baby Dry, maar ja, daar is dus ook geen kunst meer aan… Maar laten we er dan maar vanuit gaan dat ze in ieder geval goed hun werk doen. De pasvorm is wederom fijn; weer wat smaller met een hoge rug. Jammer dat de print zo saai is: achterop helemaal niks en voorop alleen wat dieren op de buikband. Maar dat is natuurlijk maar een detail. De plakkers werken goed en kunnen ook redelijk vaak los en weer vastgemaakt worden.

tidoo-luier-night-day

Zo’n ecologische luier, is dat nou duurder?

Ja, natuurlijk, helaas wel. Tidoo luiers kan ik alleen online vinden, bijvoorbeeld bij Big Green Smile. Daar kost een pak Tidoo Night & Day maat 4 met 50 luiers € 18,90 (38 cent per luier) en een pak Tidoo Stand Up maat 4 met 38 luiers € 18,90 (50 cent per luier). Dat is bepaald niet gratis als je het vergelijkt met Pampers (27 tot 33 cent) en Kruidvat (rond de 20 cent), die vaak nog goedkoper zijn omdat je ze in de aanbieding koopt. Maar goed, het allergoedkoopst is natuurlijk je kind zo snel mogelijk zindelijk krijgen.

En toch, de luiers van Tidoo zijn erg fijn

Ik vind de wegwerpluiers van Tidoo wel heel erg fijn! Het is dat we nog een vreselijke voorraad aan Pampers in de kast hebben staan, maar als die op zijn ga ik zeker eens een pak Tidoo luiers aanschaffen om ze wat langer dan een paar dagen te testen. En dan koop ik meteen ook een pak Naty, een ander merk ecologische luiers. Als we dan toch bezig zijn…

Wat is jouw ervaring met ecologisch verantwoorde wegwerpluiers? Nog andere merken die ik zou moeten testen (of juist absoluut niet)?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie