Test: Mooncup tijdens menstruatie, ik wil nooit meer anders!

Het is misschien niet je favoriete onderwerp, maar aangezien een groot deel van de vrouwen er maandelijks mee te maken heeft, is het toch zeker een artikel waard. De Mooncup is een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Ongesteld? Je brengt de siliconen cup in en het bloed wordt erin opgevangen. Na leeggieten en omspoelen gebruik je hem gewoon opnieuw en dat jarenlang! Dat scheelt dus heel veel afval. Ideaal? Niet voor iedereen, maar ik wil nooit meer anders. Ik deel daarom graag mijn ervaringen met jullie.

Afval besparen met de Mooncup

Ik ben sinds mijn 13de ongesteld. De eerste jaren gebruikte ik maandverband en na een tijdje stapte ik over op tampons. Inmiddels ben ik 32 (ieks). De hoeveelheid katoen en aanverwanten die ik de afgelopen bijna 20 jaar heb gebruikt is… gewoon echt een enorme berg. Volgens de mensen van de origineel Engelse Mooncup gebruikt een vrouw ongeveer 11.000 tampons of maandverbanden gedurende haar leven. Wow. Daar valt dus wel wat te besparen, zowel qua grondstoffen als qua geld. En het is ook een fijn idee dat je niet wordt blootgesteld aan chemische enge dingen die in tampons en maandverband zitten verwerkt. Al is het maar de pesticiden die gebruikt worden om de katoen te kweken.

Hoe werkt zo’n Mooncup dan?

De Mooncup is gemaakt van siliconen van medische kwaliteit. Dat voldoet aan nog meer eisen dan siliconen dingen om bijvoorbeeld mee te koken. Het materiaal is hypoallergeen en veilig voor inwendig gebruik. Zodra je ongesteld bent, vouw je hem een beetje op en breng je hem in. Zo’n drie tot vier keer per dag haal je de Mooncup eruit en spoel je hem om. Herhalen tot je niet meer ongesteld bent; eigenlijk heel simpel!

Twee maten Mooncup, customer service helpt je graag

Zoals al in het filmpje wordt gezegd: de Mooncup is verkrijgbaar in twee maten:

 • Mooncup A: dit is de standaardmaat voor vrouwen van 30 jaar en ouder en/of vrouwen die vaginaal een kind hebben gekregen.
 • Mooncup B: deze maat is iets kleiner, speciaal voor vrouwen en meiden onder de 30 die nog geen kind hebben gekregen. Dit omdat je dan simpelweg toch nog wat strakker bent qua bekkenbodemspieren. Deze maat is daarom ook voor vrouwen die megaveel aan yoga doen.

Aangezien ik krap over 30 was, best wel aan yoga doe en mij niet graag laat vertellen dat ik inmiddels tot de categorie ‘uitgelubberd’ behoor, twijfelde ik enorm over de juiste maat. Ik nam contact op met de Engelse customer care, via een speciaal mailadres dat vragen over maten afhandelt. Ik kreeg een supervriendelijk mailtje terug van ene Irene:

“Hi Cecile
I think that because you gave birth so recently I would recommend that you buy the size A Mooncup®. Try that and if you have any problems or discomfort, then contact me again. If it turns out that your pelvic floors are super toned and you need the size B then I can send you one free of charge.”

Slim, want nu voelde ik mij wel een beetje verplicht om via de Engelse site te bestellen, ondanks dat er ook Nederlandse webshops zijn die de Mooncup verkopen. Dat was wel een klein beetje duurder (26 pond, ongeveer 32 euro), maar zo wist ik tenminste zeker dat ik er nog een zou krijgen als dat nodig bleek. Dat bleek het overigens niet. Ik sluit mij aan bij Lily Allen, moeder van twee.

Lily Allen baggy pussy

Wel even wennen de eerste paar maanden

De Mooncup arriveerde in een schattig zakje met roze lintje. “Ieks, hij is heel groot!” was mijn eerste gedachte. Eerst maar eens gewoon steriliseren dan. En wachten op de eerstvolgende menstruatie. Toen bleek de grootte mee te vallen: omdat je hem opvouwt als je hem inbrengt, komt het heus allemaal goed. Al snel had ik een goed trucje voor het inbrengen en had ik ook het ‘stengeltje’ van de Mooncup naar smaak met een schaar ingekort. Er weer uit halen vergde in mijn geval meer oefening. Je moet het vacuüm eerst verbreken, anders voel je een pijnlijke ‘plop’, maar ook daar word je echt snel handig in. Inmiddels zijn alle handelingen routine geworden en kan ik vooral genieten van dat je de Mooncup echt niet voelt zitten; nog minder dan een tampon. Heerlijk!

De Mooncup is zeker niet voor iedereen geschikt

Op de site vermeldt Mooncup zelf al een aantal situaties waarin het gebruik van de Mooncup wordt afgeraden, namelijk:

 • Als je ooit Toxic Shock Syndrome hebt gehad
 • Als er gynaecologisch aanleiding toe is

Daar voeg ik graag nog een aantal situaties aan toe:

 • Als je niet tegen (je eigen) bloed kan (want dat zie je open en bloot)
 • Als je vindt dat iets meteen perfect moet gaan (oefening is wel nodig)
 • Als je erg vergeetachtig bent (omdat je hem echt niet voelt, kun je hem vergeten)
 • Als je lange kunstnagels hebt (au!)
 • Als je geen wasbakje op de WC hebt (wegens het omspoelen)

Maar ik wil nooit meer anders!

Gelukkig voldoe ik aan alle voorwaarden en kan ik nu dus lekker toe met één enkele Mooncup tot ik niet meer ongesteld word. Wiehoo! Wat een luxe! Heb jij ervaring met de Mooncup? Ben je ook zo enthousiast? Of twijfel je om de Mooncup te proberen? Wat houdt je tegen?

Update met actie: win je eigen Mooncup!

De lieverds van Mooncup waren zo enthousiast over mijn review, dat ik nu een Mooncup mag weggeven aan de lezers van Eigenwijs Blij! Is dat niet supertof van ze? Het enige wat je hoeft te doen is een reactie achterlaten waarin je zegt dat je een Mooncup wilt winnen. Uit de reacties kies ik persoonlijk 1 winnaar en de mensen van Mooncup doen de rest. Om een beetje in de sfeer te blijven, heb je tot de volgende volle maan (5 maart 2015) om mee te doen aan deze actie. Vrijdag 6 maart kies ik de gelukkige winnaar. Kom maar op met die reacties!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

18 Reactie's
 • Avatar
  Jelena
  Geplaatst op 22:05h, 12 februari Beantwoorden

  Ik heb een paar jaar geleden een mooncup gekocht en uitgeprobeerd. Ik had inderdaad in het begin moeite met juist inbrengen (lekkage) en ja, ook met korte nagels kan het pijnlijk zijn als je per ongeluk niet het stengeltje te pakken hebt. Voor mij was het het bloed dat het hem deed. Nu heb ik geen probleem met eigen bloed zien als ik bijvoorbeeld in mijn vinger snijd oid, maar zo’n grote hoeveelheid (donker gekleurd en wat slijmerig) bloed te zien, maakte me toch te onpasselijk.

  Ook vind ik het schoonmaken met de juiste zeep en het om de zoveel tijd steriliseren veel gedoe (jup ik ben ook lui). 😉 Dus voorlopig houd ik het op biologische tampons…

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:29h, 13 februari Beantwoorden

   In ieder geval leuk dat je het geprobeerd hebt en verder kijkt dan de standaardproducten! Ik vond de eerste maand echt gedoe en ik wilde al bijna opgeven. De tweede maand ging stukken beter en vanaf de derde maand wilde ik niet meer anders. Dat bloed is wel een dingetje ja. Ik denk dat dat gewoon niet meer boeit als je al ooit je eigen placenta hebt gezien :D. Dat schoonmaken is denk ik minder streng geworden. Op de site van Mooncup staat nu dit:
   “To clean your Mooncup during your period, you can simply use water or non-perfumed soap. It is important to always rinse the Mooncup well with water after using soaps (or sterilising fluid), as any traces left on the Mooncup may cause irritation to your vagina.
   Sterilise your Mooncup before first use, and, if you choose, sterilise it between periods.”
   Ik spoel hem gewoon om en steriliseer hem eens per maand na afloop. Maar de Mooncup is zeker niet voor iedereen, dat ben ik zeker met je eens.

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 09:31h, 13 februari Beantwoorden

  Degene die mij voor het eerst op de Mooncup wees is overigens de fantastisch gave Caitlin Moran. Zij tweet regelmatig over haar Mooncup in de meest hilarische bewoordingen.

 • Avatar
  Paulien
  Geplaatst op 23:29h, 13 februari Beantwoorden

  Ik wil meeloten! Ben er benieuwd naar en in voor dit experiment.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 10:38h, 16 februari Beantwoorden

   Tof Paulien! Tot nu toe heb je weinig concurrentes, dus wie weet!

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:39h, 16 februari Beantwoorden

  Nog niet overtuigd? Deze melige rap battle had ik nog niet eens gezien toen ik met dit artikel bezig was en legt het top uit:

 • Avatar
  Marianne
  Geplaatst op 11:28h, 16 februari Beantwoorden

  Ik wil ook meedoen! Ik heb de softcups geprobeerd, maar die waren veel te snel vol. Tampons zitten niet meer lekker na mijn kind. En dat nachtverband is gewoon heel veel afval! Ben heel benieuwd of dit wel goed zou werken!

 • Avatar
  Lies
  Geplaatst op 12:40h, 17 februari Beantwoorden

  Ik ben wel heel benieuwd na jouw enthousiaste verhaal! Het lijkt me vooral heel fijn om het milieu hiermee een beetje te sparen (geen afval)

 • Avatar
  Daantje
  Geplaatst op 19:57h, 17 februari Beantwoorden

  Nou, zal ik dan toch maar meedoen? 😉 Ik heb dus wasbaar maandverband gekocht. Lang getwijfeld tussen maandverband of zo’n cupje, maar het cupje heeft verloren omdat ik daar niet zeker van was of het me zou bevallen, terwijl je met maandverband niet snel de kans hebt dat het niet goed is, want kom op, het is maandverband, alleen dan wasbaar! 😉

  Maargoed, voor mijn site wil ik eignelijk zoveel mogelijk op gebied van besparen proberen, dus ook heel graag de mooncup eigenlijk wel. Dus ik waag een poging 😀 Leuk!

 • Avatar
  Jolanda
  Geplaatst op 14:58h, 26 februari Beantwoorden

  Geestig, hoe zo’n product toch je aandacht trekt, terwijl je tegelijk denkt: bah. Hergebruiken, zelf leeggooien etc..
  Maar toch denk ik dat er ook voordelen aan zitten.
  Milieubesparend, geld besparend, geen irritatie meer van tampons, maar ook niet de nadelen van maandverband en voor mij een heel groot voordeel: je bent altijd voorzien waar je eerst altijd je tampons vergat mee te nemen…
  Toch benieuwd naar dit product dus! En zou het graag een kans geven.

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:17h, 06 maart Beantwoorden

  De Random Number Generator heeft gesproken en de winnaar is bepaald! De winnaar krijgt snel een mail van mij en in de nabije toekomst ook van Mooncup UK!

  Ook leuk trouwens: Mooncup UK heeft in het kader van Internationale Vrouwendag tot en met 9 maart een kortingscode voor 10% korting! Zie http://www.mooncup.co.uk/how-to-order.html

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 09:06h, 16 maart Beantwoorden

  Een goede aanvulling vanuit Twitter!

  https://twitter.com/SabinedeVos/status/576729184657121280

 • Avatar
  Rosalie
  Geplaatst op 20:49h, 16 juni Beantwoorden

  Je hebt veel merken en maten, ik stel wel voor eentje te kopen van rond de 30 euro, sommige goedkope varianten zijn niet van het juiste material en gaan minder lang mee. De maat hangt ook echt heel erg af van je bouw, je hebt ook keuze uit verschillende flexibilliteit van het rubber. Ik gebruik nu zelf de Lunette voor het eerst, ik krijg er wel wat meer mentruatie kramp bij maar ik denk dat het een beetje wennen is, ik had hetzelfde de eerste paar keer bij mijn spiraal en dat is ook weggegaan 🙂

 • Avatar
  Marjon van Helden (mevrouwtje groen)
  Geplaatst op 13:25h, 29 februari Beantwoorden

  Ik ben al heel lang aan het twijfelen over de aanschaf van een mooncup. Hieraan zou jij een einde kunnen maken. Ik ben mijn leven steeds milieu bewuster en gezonder aan het maken. Een mooncup past daar perfect in. Geen afval meer en voor je lichaam beter omdat je geen chemisch bewerkte tampons meer gebruikt.

 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 13:52h, 09 juli Beantwoorden

  Twijfel je nog? Er is een prima Facebookgroep waar je al je vragen kwijt kunt: Wasbaar maandverband en menstruatiecups.

 • Avatar
  Sanne
  Geplaatst op 09:03h, 19 oktober Beantwoorden

  Een ‘stomme vraag’ voor degenen die een mooncup gebruiken … Ik heb mijn tampons al 2 jaar ingeruild voor een mooncup. Daar ben ik over t algemeen heel tevreden mee, MAAR ik heb het gevoel dat ik m nooit helemaal ‘proper’ krijg … Ik steriliseer de cup na mijn regels altijd in kokend water, maar hij is al helemaal bruinig gekleurd, in de gaatjes blijft vaak wat hangen dat ik er toch nog met n tandenstoker probeer uit te peuteren (geen pretje ;)), en vooral: er hangt toch wel n geurtje aan, dat er met het koken kennelijk maar niet uit gaat!

  Dat hij jaren zou meegaan, weet ik dus nog niet zo. Ik ga nu een nieuwe kopen (misschien krijg ik die wel beter proper?) want vind dat toch wat vies. Heeft nog iemand dat probleem, of tips om de mooncup beter te kunnen reinigen?

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 17:26h, 19 oktober Beantwoorden

   Ik heb er nog nooit actief aan gesnuffeld, maar ik herken de verkleuring. Ik vertrouw er echter op dat alles na 10 minuten koken door en door dood is. En dus schoon genoeg.

 • Avatar
  May
  Geplaatst op 12:14h, 04 september Beantwoorden

  Beetje late to the party maar ook ik heb net een mooncup besteld nadat ik eerst een Vivacup (met een V inderdaad)heb geprobeerd, die bleek inderdaad helaas goedkoop duurkoop want hij was veel te zacht. En klapte daardoor niet goed uit 😬 dus ik hoop dat de mooncup zijn belofte nakomt.

Geef een reactie