Test: My Satino Black gerecycled wc-papier, stijlvol én groen!

Bij Eigenwijs Blij hebben we blijkbaar iets met wc-papier. Dat hadden de bedenkers van My Satino Black dondersgoed door en dus werden we benaderd voor een uitgebreide test. My Satino Black is als totaalpakket het meest milieuvriendelijke toiletpapier dat wij ooit tegenkwamen, is op en top Nederlands en ziet er nog tof uit ook. Wij raken elke dag een beetje meer verliefd op dat zwarte ding aan de muur van onze wc… In dit artikel onze ervaringen tot nu toe.

Wil jij ook een My Satino Black aan de muur? Tot en met zondag 3 juli kun je meedoen aan onze winactie. De winnaar ontvangt een My Satino Black BriQ Starter Pack.

My Satino Black: Cradle to Cradle uit Nederland

Satino Black is een product van het Nederlandse Van Houtum. Beter dan dat ze het zelf verworden, kan ik het eigenlijk niet:

Van Houtum levert al ruim 80 jaar hygiënepapier en innovatieve oplossingen voor een betere toilethygiëne met uitzonderlijke milieuprestaties. Wij zijn koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: in ons bedrijf bepaalt een diepgevoeld respect voor mens en milieu de bedrijfsvoering. Deze visie op MVO wordt in de praktijk gebracht met evenredige aandacht voor People, Planet en Profit. Onder de merknaam Satino Black produceren wij het meest milieuvriendelijke toiletpapier ter wereld.

Satino Black wordt gemaakt van Nederlands oud papier. Het is het enige wc-papier ter wereld dat Cradle to Cradle gecertificeerd is, onder meer omdat het aantoonbaar met 100% mens- en milieuveilige hulpstoffen wordt gemaakt. Het productieproces is ook nog eens CO2-neutraal. Van deze opsomming word ik dus echt heel blij.

In het filmpje gaat het vooral over de Satino Black oplossingen voor bedrijven; als ik het goed heb is My Satino Black de variant van Satino Black voor particulieren voor op de wc thuis. Legio aan bedrijven maken allang gebruik van Satino Black. Dat zag ik ook maar weer bewezen toen ik naar de wc ging in het café waar ik dit artikel schreef. Jazeker, gewoon dispensers en toiletpapier van Satino Black!

Gerecycled wc-papier? Waarom zou je?

Gerecycled wc-papier, vind je dat een beetje raar klinken? Alsof je toiletpapier al een keer eerder door iemand is gebruikt? Zo gaat dat natuurlijk niet. Oud papier kan meerdere keren worden gerecycled tot de kwaliteit echt te laag wordt. De laatste ronde kan er wc-papier van worden gemaakt. Gerecycled wc-papier is daarmee de laatste levensfase van het papier. En zeg nou zelf, eigenlijk toch heel raar om ‘nieuw’ papier, en dus een hele hoop bomen, op het toilet?

Niet voor niets schreven we zelf al eerder over het gerecycled wc-papier van 100% eco (van Canadees gerecycled papier) en nog een nieuwe speler: gerecycled wc-papier van Eco Natural. In mijn huishouden gebruiken we nu Danke, een merk uit Duitsland. Er is inmiddels zo veel keuze op het gebied van gerecycled wc-papier dat je wel bijna gek bent als je nog regulier toiletpapier op je wc hebt hangen. In my humble opinion.

Hoe wordt Satino Black wc-papier gemaakt?

Satino Black is echter niet zomaar gerecycled papier. Het is gemaakt van oud papier uit Nederland (of in ieder geval lokaal). Dat scheelt weer transport en maakt het eigenlijk ook een beetje een ‘streekproduct’. Of zoiets. Het hele proces is heel bewust ingericht met milieuvriendelijkheid steeds in het achterhoofd. Bovendien is de dispenser van gerecyclede kunststof gemaakt. Met zo’n mengsel aan oud kunststof krijg je natuurlijk een donkere kleur. Met milieuvriendelijke kleurstoffen worden de dispensers zwart gemaakt.

Ik snapte alleen niet zo goed hoe (en waarom) het wc-papier zelf wit wordt gemaakt. Ik stelde deze vraag aan de mensen achter Satino Black en kreeg een uitgebreid antwoord dat helemaal voldoet aan mijn verwachtingen:

Ik heb gisteren een rondje door de fabriek gemaakt om jou van de juiste info te voorzien 😉 Zoals je wellicht al gelezen had, gebruiken wij enkel oud-papier als grondstof voor onze Satino Black productie. Indien je ervoor kiest om oud papier in te zetten als grondstof, zijn er verschillende gradaties van kleuren oud papier. Wij kiezen al specifiek voor oud papier met een hogere witheid, denk daarbij aan oud papier dat afkomstig is van kantoren. Dit papier is van hoogwaardige, witte kwaliteit. Vervolgens worden in ons productieproces alle mogelijke verontreinigingen uit het papier gehaald (denk aan nietjes/inkt) en wordt het gereinigde papier gebleekt. Uiteraard uitsluitend met hulpstoffen die zijn getoetst en goed bevonden als Cradle to Cradle hulpstoffen. Zo kunnen we garanderen dat het hele proces veilig is voor mens en milieu. Uiteindelijk houden we mooi wit papier over, dat vervolgens wordt verwerkt tot Satino Black papier.

my-satino-black-1

Terug naar het toiletpapier van Satino Black

Maar het ging niet alleen om het verhaal achter Satino Black, maar ook om het testen ervan. Ik ontving een enorme doos met hierin de BriQ Starter Pack van My Satino Black. De doos zelf zit bijzonder slim in elkaar waardoor hij helemaal bij het oud papier kan. In de doos zitten een dispenser voor aan de muur, 12 pakjes wc-papier en een duidelijke handleiding à la IKEA. Ten slotte zat er ook nog een klein sampledoosje in, in mijn geval ideaal voor momenten dat je zonder papier zou kunnen komen te zitten (trein, boswandeling, festival). Wil je ook het wc-papier uitproberen zonder meteen zo’n hele dispenser te kopen? Vraag dan gratis een sample van My Satino Black aan via hun website.

my-satino-black-sample

My Satino Black ophangen blijkt een eitje

Toen ik enthousiast reageerde op het aanbod om My Satino Black te testen, was ik vooral een beetje nerveus over het ophangen van de dispenser (de BriQ, zoals ze het zelf noemen). Stel nou dat ik het niks vind, zit ik dan met 4 gaten in de tegeltjes van mijn wc? Dat blijkt enorm mee te vallen! Je hangt de BriQ eenvoudig en heel snel op met de bijgeleverde tape. De tegels van te voren schoonmaken doe je met het bijgeleverde geïmpregneerde doekje. Aan alles is gedacht! En het ding blijft ook gewoon braaf hangen: op moment van schrijven hebben er tig mensen aan zitten sjorren en hij hangt nog steeds.

my-satino-black-ophangen

Vergelijking wc-papier: Danke versus Satino Black

De belofte van My Satino Black is dat ik veel minder wc-papier zal gaan gebruiken. Met losse vellen schijn je namelijk minder te pakken en dus minder te gebruiken. De bewering op de site is als volgt: “In één refill-pakje zit net zo veel papier als in twee normale toiletrollen uit de supermarkt. Een doos met 18 refills staat daarbij gelijk aan 36 normale rollen wc-papier.”

danke-versus-satino-black

Ik test het op gevoel uit en pak één vel Satino Black en de hoeveelheid die ik normaal zou gebruiken van Danke wc-papier. Dat blijken drie vellen te zijn. Op de foto zie je wat een verschil dat maakt in volume. Sowieso is Satino Black platter en compacter geperst dan regulier toiletpapier. En toch is het nog steeds zacht en stevig. En één zo’n blaadje blijkt inderdaad genoeg voor ‘de plassende vrouw’.

test-satino-black

De vuurdoop voor My Satino Black: feestje!

Leuk, zo’n test door yours truly, maar ‘n=1’ is ook maar net niks. Tijd voor grof geschut. Dat kwam goed uit, want we zouden net een groot feest geven voor heel veel familie en vrienden. Ik verwijderde alle Danke en hing een groot vel papier + pen op in onze wc met het verzoek om feedback te geven op het toiletpapier van Satino Black. En verdorie, zonder uitzondering was iedereen positief!

 • I like, zacht en je pakt niet gauw teveel
 • Dun, maar wel stevig
 • Hij ziet eruit alsof hij op een advocatenkantoor hoort.
 • Zacht aan de billetjes. Het 1-velletjessysteem is erg handig bij kleine kinderen (ze trekken niet de hele rol eraf).
 • Inderdaad dun en stevig. Prettig pakken, ziet er netjes uit, je kunt niet zien dat het gerecycled is.

Hoe duur (en praktisch) is Satino Black toiletpapier?

So far, so good! Een van de leukste producten die Eigenwijs Blij ooit mocht testen. Rest ons wel de vraag: hoe duur is dit mooie systeem? De BriQ Starter Pack met 12 pakjes is op dit moment 33 euro. Ook een BriQ Refill pakket met 18 pakjes is 33 euro. Zo’n Refill-pakket staat gelijk aan 36 normale wc-rollen. Ruim 7 euro voor een pak van 8 normale wc-rollen is niet per se heel goedkoop. Dus je moet dan zeker het (waanzinnig slim uitgedokterde en uitgevoerde) milieu-aspect meenemen in je afweging. Het kan overigens goedkoper: koop meteen 2 pakken en je krijgt 10 euro korting. En superhandig: ze bezorgen de pakketten gratis bij je thuis, dus je hoeft nooit meer met pakken wc-papier te zeulen.

Wij hebben nog heel veel papier over, dus laten de My Satino Black zeker nog hangen tot het toiletpapier op is. Dat kan nog wel even duren, want je bent er dus echt heel zuinig mee. En dan maar eens heeeeel goed nadenken of we nog wat anders willen. Ik raak al een beetje verliefd namelijk…

Nieuwsgierig? Doe dan mee met onze winactie!

Actie, actie, winnen, winnen! Eigenwijs Blij mag nog zo’n mooie starterset van My Satino Black ter waarde van 33 euro weggeven. De winnaar krijgt zijn of haar eigen BriQ Starter Pack van My Satino Black per post thuisbezorgd. Meedoen? Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een reactie achterlaten onder dit artikel (en delen via social media wordt erg gewaardeerd!). Meedoen kan tot en met zondag 3 juli 2016. De winnaar van de My Satino Black BriQ Starter Pack wordt snel daarna gekozen. Doe je mee?

satino-black-aan-muur

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

8 Reactie's
 • Avatar
  An V
  Geplaatst op 22:45h, 02 juni Beantwoorden

  Wat een leuke actie,ik ben heel nieuwsgierig geworden.Het is toch van de pot gerukt als je voor je “wangen”
  af te vegen zo’n milieuvervuilend en duur papier gebruikt.
  Dat moet anders en kan anders blijkbaar.

 • Avatar
  Anita H.
  Geplaatst op 21:25h, 03 juni Beantwoorden

  Leuke actie zeg. Ik wil wel zo’n My Satino Black aan de muur.

 • Avatar
  Linda Smeets
  Geplaatst op 03:16h, 05 juni Beantwoorden

  Geweldig! Wij hebben een klein toiletpapier monstertje in huis die hele rollen afrolde, niet echt geweldigitale als je dan ook nog eens bedenkt dat het van niet gerecycled matriaal is… Kortom ik doe graag mee!

 • Avatar
  Jos
  Geplaatst op 19:27h, 07 juni Beantwoorden

  Hmm ik doe mee! Heb een gratis sample aangevraagd en opzich bevalt het goed. Alleen ben ik er nog niet over uit of ik een zwart gevaarte in mijn badkamer mooi zou vinden…

 • Avatar
  Ellen B
  Geplaatst op 17:04h, 13 juni Beantwoorden

  Hier wordt je toch meteen blij van!? Verantwoord en chique vegen, mooi design ook, winnen zou natuurlijk top zijn… iig een proefpakje aanvragen want het artikel vraagt om een eigen test.

 • Avatar
  Nienke
  Geplaatst op 09:40h, 17 juni Beantwoorden

  Fantastisch dat er weer een nieuwe stap in duurzaamheid wordt gezet. Het lokale aspect spreekt mij erg aan. Helaas gebruik ik zelf door wat lichamelijke aspecten vaak meer toiletpapier dan ik zou willen en dat zou hiermee minder kunnen worden. Nog wel twee duurzaamheidsvraagjes: wordt het papier met bleekmiddel gebleekt of met zuurstof? En is de verpakking van de vellen van papier ofvan plastic? 😀

  • Avatar
   Cecile
   Geplaatst op 11:55h, 17 juni Beantwoorden

   Hai, de verpakking van de vellen is van wc-papier! Kan gewoon door de wc. Waar het papier precies wit mee wordt gemaakt weet ik niet precies, maar wel dat dit voldoet aan alle eco-keurmerken. Geen chloor ofzo.

 • Avatar
  Natasja Smit
  Geplaatst op 22:14h, 27 juni Beantwoorden

  Ik kende dit nog helemaal niet, maar ben reuze enthousiast geworden naar het lezen van je review en de reacties van de visite van jullie groot feest 🙂 Wat me vooral aanspreekt is dat het allemaal milieuvriendelijk is zelfs de dispenser die gemaakt is van gerecyclede kunststof. Daarbij klinkt 1 velletje per keer als muziek in mijn oren met 2 mannen hier in huis het wc papier op slurpen na elk wc gebruik. Waag graag een kansje erop 🙂

Geef een reactie