Test: slapen onder een Texels wollen dekbed van Weidewol #kortingscode

Soms komen aanvragen om iets te testen echt als geroepen. Zo werd ik uitgenodigd om een Weidewol dekbed en hoofdkussen te testen, precies toen onze dochter toe was aan een grotemensenbed. Mooi toeval! En ik kan niet anders concluderen dan dat ‘onder de wol’ kruipen toch wel echt veel fijner slaapt dan onder een synthetisch dekbed. Ik ben een beetje jaloers.

Kortingscode voor lezers Eigenwijs Blij: 10% korting bij Wollendekbed.nl met de speciale kortingscode.

Hoe, wat, wie, waar?

Even wat achtergrond vooraf. Ik zou het Weidewol dekbed en hoofdkussen ontvangen van Wollendekbed.nl, een webshop gespecialiseerd in dekbedden en hoofdkussens van wol. En daar blijken er dus een hele hoop van te zijn. Weidewol is maar één van de vele merken. Zowel het Weidewol kussen als het Weidewol 4-seizoenendekbed zijn gevuld met 100% Texelse schapenwol. De buitenkant is van perkal katoen. Volgens de website worden de Weidewol slaapproducten op traditionele wijze vervaardigd in Nederland. Geduldig wachtte ik mijn pakketje af.

Waarom slapen onder wol?

Ik moet toegeven dat ik eerst wat twijfelde over dit aanbod: wol impliceert immers per definitie vee-industrie. Maar synthetisch heeft zo weer zijn eigen milieuproblemen en bovendien sprak het mij aan dat deze wol van Texel komt en daar ook wordt verwerkt. Ik besloot mij te laten verrassen en als het hek dan van de dam is… nou ja, dan volgen de schapen dus vanzelf. In de tijd dat ik op de post wachtte, las ik wat meer over de voordelen van slapen onder een wollen dekbed.

En dat blijken er een heleboel, inclusief wetenschappelijke onderbouwing. Een heel belangrijke vind ik dat huisstofmijten niet van wol houden. Dan heb je ze nog wel in je matras zitten natuurlijk, maar dat scheelt toch weer de helft. De lanoline (wolvet) maakt wol zelfreinigend, vuilafstotend en bacteriewerend. Ook ventileert wol veel beter, maar isoleert het tegelijk heel goed. Allemaal helemaal niet raar als je het vanuit natuurlijk oogpunt bekijkt: als je dan toch ergens onder moet slapen dan ligt wol veel dichter bij de mens dan donsveertjes of synthetische stoffen.

Twee flinke tassen met daarin mijn wollen dekbed en wollen kussen

En dan arriveert er een enorme doos met daarin twee flinke tassen (co2 neutraal bezorgd overigens). En dan niet van die rottassen die je eenmalig openmaakt en daarna nooit meer zo mooi dicht krijgt. Nee, dit zijn echte bewaartassen. Ik rits de boel open. Hoei hoei, dat kussen ruikt echt enorm naar schaap! Ik vind het lekker, maar het is wel even wennen. Het dekbed ruikt minder intens; ik denk dat dit ligt aan de luchtdoorlatende verpakking. Ik laat de rits van de tas met het kussen open en wacht nog een weekje af. Mijn peuter heeft haar grotemensenbed toch nog niet.

Niet geschikt voor de wasmachine

Wat ik ook wel meteen zie is dat het dekbed en het kussen van Weidewol niet in de wasmachine mogen. Ze zijn dryclean only. Dat heeft natuurlijk ook te maken met dan wolvet, maar is wel wat minder praktisch. Ik schat de kans 100% dat mijn dochter binnen nu en een paar eens een keer flink moet overgeven in haar bed. Maar hoe we dat oplossen zien we dan wel weer en wie weet zijn de wolgoden ons goed gezind. Het blijkt overigens wel te bestaan, wasbare wollen dekbedden. Je vindt ze ook bij Wollendekbed.nl. Iets om aan te denken, mocht je voor een wollen dekbed willen kiezen.

Zo zacht!

En dan is het zover: het grotemensenbed. Ik pak het wollen dekbed en het kussen er weer bij en bekijk alles nog eens wat beter. Het valt mij nu pas op hoe zacht het dekbed aanvoelt. Lekker! Ik vind het dunne deel van dit 4-seizoenendekbed trouwens behoorlijk dun, dunner dan ons huidige dekbed.

Eerst maar eens zelf onder de wol kruipen

Onze dochter is ruim 2,5 jaar oud. Veel inhoudelijke feedback hoef ik dus niet te verwachten (hoewel ze de dekbedhoes “Heel mooi” vindt). Daarom slaap ik eerst lekker zelf onder het wollen dekbed. Wat een stevig kussen! Maar hij ruikt al niet meer zo erg naar schaap. En het kussen is weliswaar stevig, maar niet hard. Ook het dekbed voelt stevig. Misschien is het niet het juiste woord. Massief, dicht, ‘dense’… maar dan wel op een heel goede manier. Ik merk dat er zich al snel een laagje warme lucht om mij heen vormt zonder dat het overdreven warm wordt. Gewoon lekker. Knus. Die nacht slaap ik bijzonder goed. En, niet onbelangrijk, word ik ook heel prettig en rustig wakker. De schapenlucht is nu ook al veel minder en meer gewoon een natuurlijke geur. Heel lekker.

En straks ook voor mijn dochter

Het hoofdkussen van Weidewol is zo dik, dat het voor mijn peuter nog wat te veel is. Het dekbed vindt ze prachtig, maar het is al wennen genoeg op zo’n groot bed, dus ze houdt het nog even bij haar kleine dekbedje. Ze weet niet wat ze mist. Over een tijdje maar weer eens proberen. Het is dat we net een jaar geleden een nieuw 4-seizoenendekbed voor onszelf gekocht hebben, uiteraard synthetisch, want anders wist ik het nu wel!

Kortingscode Wollendekbed.nl voor onze lezers

Ook toe aan een nieuw dekbed? Koop dan niet zoals ik zonder nadenken een nieuwe van synthetisch materiaal, maar overweeg zeker een dekbed van wol. Het is een beetje een investering, dat dan weer wel. Gelukkig mogen we van Wollendekbed.nl aan onze lezers 10% korting geven met een kortingscode. Kies je wollen dekbed op Wollendekbed.nl en gebruik de kortingscode eigenwijsblij10 bij het invulveld cadeaubon. Welterusten!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Anouk
    Geplaatst op 06:58h, 26 december Beantwoorden

    Bedankt voor deze blog. Ik heb zojuist de biologische variant besteld met je kortings code. 🤗

Geef een reactie