Test: tandenpoetsen met Humble Brush tandenborstels van bamboe

Het zijn de kleine beetjes die helpen. Soms maken we ons met z’n allen wat overmatig druk over die kleine beetjes (zoals plastic hoesjes om komkommers), soms zijn het juist de kleine beetjes waar je nog nooit over na had gedacht. Zoals het plastic van onze tandenborstels. Als je braaf bent, vervang je je tandenborstel elke drie maanden. Dat is op een mensenleven best veel plastic. Een mogelijke oplossing: de bamboe tandenborstel van Humble Brush! Tijd voor een review met mijn ervaringen.

Wij hebben een zwak voor bamboe

In ons huishouden hebben we een beetje een zwak voor bamboe. Het is zulk superspul! Het groeit razendsnel en doet dat ook nog eens zonder bestrijdingsmiddelen. Een heel mooi, duurzaam bestanddeel voor bijvoorbeeld een trellisscherm. Of servies. Van tandenborstels met een bamboe steel had ik nog niet eerder gehoord, maar toen mijn man er een mailtje over doorstuurde, was ik meteen benieuwd en heb ik de (erg aardige) mensen van het Zweedse Humble Brush virtueel lief aangekeken. We kregen een doos vol tandenborstels en konden ze eens flink aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Vrolijke kleurtjes en meer dan duurzaam

Zo op het eerste oog vind ik de tandenborstels van Humble Brush al ontzettend mooi. Zelfs als ze net zo duurzaam zouden zijn geweest als de standaard plastic tandenborstel, had ik ze alsnog overwogen. De borstel zelf (de nylon haren) is soft en verkrijgbaar in vijf kleuren: wit, blauw, geel, roze en zwart. Jawel, zwart (hey, het is wel een Scandinavisch merk, ze kunnen er niks aan doen, en ik poets overigens nu met de zwarte Humble Brush, haha). Blauw en roze zijn ook verkrijgbaar met medium hardheid. Bij die kleuren steekt het bamboe erg mooi af. Ook de vorm spreekt mij aan. Eigenlijk veel mooier dan zo’n plastic spaceship met toeters en bellen voor extra grip.

Maar het gaat juist met dit product natuurlijk niet (alleen) om het uiterlijk. Ten eerste is het bamboe deel dus voor 100% biologisch afbreekbaar. Ik zou ze niet direct in de biobak gooien (al is het alleen maar omdat de keurders van de compost daarvan in de war kunnen raken), maar het scheelt natuurlijk ook al wat als zo’n tandenborstel langzaam verteert op een vuilnisbelt (of in de natuur, mocht hij daar onverhoopt terechtkomen) of verbrand wordt zonder dat er enge chemicaliën vrij komen. Ja ja, kleine beetjes, maar ondertussen blijken we wel wereldwijd 3,6 miljard plastic tandenborstels per jaar te consumeren.

En daar had Humble Brush allang kunnen stoppen. Dat doen ze echter niet. Een deel van de opbrengsten stopt Humble Brush in de Humble Smile Foundation, een stichting die wereldwijd mondhygiëne verspreidt op plekken waar dat nog niet vanzelfsprekend is. Denk hierbij aan landen als India en Cambodja, maar ook gewoon naast de deur in Roemenië, Estland en Griekenland.

Poetst de Humble Brush fijn?

Prima, al die goede intenties; het gaat natuurlijk wel om je eigen gebit. Dus poetsen de tandenborstels van Humble Brush fijn? Goed genoeg zouden ze in ieder geval moeten zijn, want ze zijn ontworpen in samenwerking met allerlei experts. We pakten ze uit en verdeelden de buit: man de gele, ik de zwarte. De eerste keer poetsen voelde heel raar. Het bamboe glijdt wat anders langs de binnenkant van je wang dan het reguliere plastic. Bovendien lijkt het bamboe bij langer poetsen een wat houtige smaak vrij te geven. En ten slotte was ik ook gewoon gewend aan een medium hardheid en poetste ik nu ineens met een zachte tandenborstel. Echter, na een dag of drie was ik al helemaal gewend en begon ik de Humble Brush steeds fijner te vinden. De grip is fijn en ik heb ergens het gevoel dat mijn tanden ook gladder voeler na het poetsen. Of op zijn minst even schoon zijn als normaal. En als je bij gelijke resultaten kunt kiezen tussen lelijk plastic of mooi bamboe… nou ja, dan weet je het wel.

Vrolijke Humble Brush tandenborstels voor kinderen

Humble Brusg heeft naast een lijn tandenborstels voor volwassenen ook een lijn tandenborstels voor kinderen. Mijn peuter wilde eerst niets weten van die tandenborstel zonder haar geliefde Mickey Mouse en/of random hamster. Maar na een tijdje begon ze hem toch steeds vaker te kiezen en ik merkte zelf dat het (na)poetsen veel prettiger ging. Missie geslaagd dus.

Nieuw: Humble Brush tandpasta en kauwgom

Humble Brush zit niet stil. Naast een heel leger aan tandenborstels, ontving ik ook een tube Humble Brush tandpasta. Deze tandpasta is nog relatief nieuw en nog niet zo eenvoudig te verkrijgen als de Humble Brush tandenborstel. Maar dat zal gezien het succes van de tandenborstel vast wel snel veranderen. De tandpasta voldoet aan allerlei eco-eisen en is bovendien vegan. De plastic tube heeft een geoptimaliseerd design, waardoor er zo min mogelijk plastic nodig is. Hij bevat fluoride overigens. Verder smaakt hij lekker fris naar pepermunt zonder overdreven heftig te zijn. Anders gezegd: normaliter heb ik een hekel aan tandpasta’s met muntsmaak, maar deze vind ik eigenlijk wel erg lekker.

De kauwgom is nog helemaal nieuw-nieuw-nieuw. Ik heb geen flauw idee wat de ingrediënten zijn en ze zaten nu nog verpakt in opgevouwen stukjes bruin papier (alsof ik op de hoek van de straat wat drugs gescoord had). We kregen de smaken citroen en munt. Beide smaakten de eerste minuten heel lekker, maar verloren wel sneller hun smaak dan menig concurrent. Wel leuk dat het kubusjes zijn in plaats van de standaard vormpjes. Toch ben ik zeker wel enthousiaster over de Humble Brush tandenborstels en Humble Brush tandpasta.

En wat moet zo’n Humble Brush tandenborstel kosten?

Bijna vergeten, maar niet onbelangrijk. Een Humble Brush tandenborstel is ongeveer even duur als een A-merk plastic tandenborstel: krap 4 euro. Even goed opletten en je koopt er zo een paar tegelijk in de aanbieding. De tandpasta is ongeveer 3,50 voor 75 ml. Helemaal geen rare prijzen dus. Ik heb er nog een paar extra in de kast liggen en ga rustig nog een paar maanden verder met het uitproberen van de Humble Brush tandenborstel. Ik raad je aan hetzelfde te doen: gewoon proberen. Als het bevalt, heb je weer een prachtig product ontdekt waarmee je de natuur weer net een klein beetje meer spaart. Want alle kleine beetje helpen echt.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie