21 sep Test: Wasbaar maandverband. Een verademing!
Al bijna twee jaar geleden ben ik ook overgestapt naar een menstruatiecup. Dat was een hele verbetering en het voelde meteen goed om niet meer bij te dragen aan de afvalberg. Ik menstrueer alleen wat heftiger en voor de nacht was het niet genoeg. Ik ging op zoek naar iets duurzaams voor erbij: wasbaar maandverband.
Die afvalberg…
Ik menstrueer al 20 jaar. Vanaf dag 1 kreeg ik daar weggooiproducten voor. Met een pakje per maand heb ik dus al een behoorlijke berg afval geproduceerd. Toen ik het artikel las over de Mooncup begon ik te twijfelen. Na de geboorte van mijn eerste kind zaten tampons niet meer lekker en ik had ook genoeg van het onaangename gevoel van maandverband. Toch maar proberen dus. Om het kosten-effectief te maken, moet je een menstruatiecup voor 6 maanden gebruiken. Ik heb hem nu ruim twee jaar, dus de kosten zijn eruit.
Een Mooncup
Ik was blij met mijn Mooncup. Ik menstrueer heel zwaar en kon nu voor het eerst goed aantekenen hoeveel bloed ik nu echt verlies (handig voor overleg met de huisarts). Bovendien kan er veel meer in zo’n cup dan in een maandverbandje (ja, zelfs meer dan in de Always Night XXXXXL). En ik kan eindelijk weer fietsen tijdens mijn menstruatie zonder geschaafde liezen. Superprettig en echt heel erg blij mee. Ik wil niet meer zonder. (Sterker nog, de volgende keer dat er ergens enorm veel vluchtelingen zijn, stuur ik er hier 10 van op, in plaats van een doos maandverband.)
Toch was ik er nog niet helemaal klaar mee. Ik moest ‘s nachts opstaan om de cup leeg te maken, of maandverband indoen. Dat vind ik beide niets, en opstaan vooral niet in de winter. Mijn oplossing was om dan maar zelf een wc-handdoekje te vouwen tot een mega-pad. Als je ligt heb je daar niet echt last van, maar het is toch sub-optimaal en voor overdag geen oplossing. Bovendien ben ik het gevoel van die cup na twee dagen echt helemaal zat. Driedubbel ondergoed is een wasbare oplossing zonder maandverband, maar niet altijd lekvrij en zo heel veel ondergoed heb ik nou ook weer niet.
Biologisch maandverband?
Als eerste overwoog ik om ‘s nachts toch maar weer maandverband erbij te gaan gebruiken. Deze keer dan biologisch maandverband of in ieder geval gifvrij maandverband. Ik voelde me daar alleen toch niet helemaal lekker bij. Eén van de dingen die mij (letterlijk) irriteert aan wegwerp maandverband, is dat het slecht ademt. Dat moest toch beter kunnen.
De nacht zonder maandverband vond ik ook niet geweldig, want dat betekent voor mij toch minimaal een keer wakker worden, opstaan, cup legen… Geen oplossing in ieder geval. Bovendien vond ik het geen fijn idee om toch weer dingen weg te gaan gooien en ‘onnodig’ extra geld uit te geven. (Hé, het moet mijzelf ook wat opleveren.)
Doekje voor het bloeden
De volgende oplossing was die van onze grootmoeders: gewoon een doekje in je broekje. Ik heb een paar heerlijke herenboxershorts en daar past opgevouwen mooi een opgevouwen gastendoekje in. Voor mij genoeg om na een hele nacht net niet door te lekken. Wat dan ook weer gunstig is voor ons beddengoed, dat minder vaak in de was hoeft. Een wasbare en groene oplossing. Het is nog reuze goedkoop ook. Maar wat is dat dik in je broek! Zitten kun je er niet mee en liggen is niet altijd heel comfortabel.
Zwanger
Nu ben ik net ook dit jaar weer zwanger geweest en bevallen. Veel menstrueren zal ik dus niet, maar ook voor de kraamperiode leek wegwerp me geen optie meer. Noem me verwend, maar als je eenmaal af bent van die geparfumeerde plastic velletjes met chemische troep tussen je benen, wil je niet meer terug. Kraamverband vond ik de vorige keer ook een ramp: die dikke prop tussen je benen. Ik wilde liever iets wasbaars. (Een cup mag je niet gebruiken in de kraamperiode in verband met infectiegevaar. Ook niet als je hem na ieder gebruik uitkookt.)
Wasbaar maandverband dus
Dus ging ik op zoek naar wasbaar maandverband. Dit idee is natuurlijk niet nieuw. Met hoe ver de wasbare luiers zijn doorontwikkeld leek het me dat wasbaar maandverband ook een haalbare optie zou moeten zijn voor mezelf. Ik ging op zoek, en er is veel te vinden! Mijn oma van 90 moest heel hard lachen, want dat was natuurlijk precies wat zij ook 40 jaar heeft gedaan. Gelukkig zijn de materialen behoorlijk wat beter geworden en zijn de nieuwe pads ook echt lekproof.
Zo is er wasbaar maandverband van Imse Vimse, Ecofemme, Myllymuksut, Honour Your Flow, Charlie Banana, Bababoe’s, Cheeky Mama en Ella’s House. Er zijn er vast nog wel meer, maar dit was wat ik direct kon vinden. (Dit zijn overigens ook goede merken voor wasbare luiers, wasbaar wc-papier en wasbare zoogcompressen.)
Alle merken bieden een organisch katoenen versie. Bij Ecofemme, dat in India gemaakt wordt, kun je zelfs pads kopen en daarmee pads aan kansarmere vrouwen doneren. Alle wasbaar maandverband is natuurlijk bij voorbaat al groener dan wegwerp, als je het een paar jaar lang gaat gebruiken.
Kom je er, net als ik, niet gemakkelijk uit, dan kan ik je van harte de Facebook groep Wasbaar Maandverband en Menstruatiecups aanraden.
Besteld: wasbaar maandverband van Cheeky Mama
Ik koos voor Cheeky Mama. Niet eens met een heel speciale reden, eigenlijk. De motiefjes stonden me aan, ze beloofden zacht, dun maandverband dat niet lekt en de website was mooi. Ik heb niet het idee dat er heel veel verschil tussen de verschillende verbanden zit, anders dan dat je kiest voor kunststof of katoen. (Maar dat heb ik dus niet getest.)
De eerste indrukken bij het openmaken van mijn pakketje waren:
- Wow! Dat is echt heel zacht!
- Hè? Wat zijn ze dun!
- Dit kan ik zelf echt niet mooier maken. (Goedkoper misschien, maar niet mooier.)
- Wat een gezellige motiefjes!
- Woa! Die laatste is wel erg groot…
‘Die laatste’ is overigens kraamverband of nachtverband, dus geen wonder dat het erg groot is. Dat heb ik expres besteld. Ik wil het immers in mijn kraamperiode gaan gebruiken en ook voor een nacht waarin ik wellicht een keer geen zin heb in een cup is dat superfijn. (Geen idee of ik dat een paar maanden na een geboorte al weer wil, bijvoorbeeld.)
Voor het (meeneem)gemak heb ik er gelijk een wet & dry bag bij besteld. Hierin kunnen zowel droge als gebruikte maandverbandjes schoon mee in je tas. Ik heb een grotere gekocht, zodat hij ook kan dienen als wetbag voor natte babykleertjes. Ik raad een kleinere aan als je hem alleen voor verband gaat gebruiken. (Hoewel die grote wel heel fijn is voor de enorme verbanden.)
Gebruik wasbaar maandverband
Het zit heerlijk! Door het laagje PUL zijn ze waterdicht, maar net iets minder ademend dan ik dacht. Toch ‘tocht’ het beter door dan wegwerp. De verbandjes lekken langs de vleugels en randen iets door als ze erg nat worden, maar datzelfde heb ik ook altijd gehad met wegwerp.
Ik was bang dat ik de drukkertjes niet fijn zou vinden, maar die voel je echt niet of nauwelijks. De verbanden zijn ook groot genoeg om een flink tijdje mee te gaan, dus je hoeft echt niet elk half uur naar de wc te rennen om te wisselen. Ik gebruikte er 4 of 5 op een dag, en verwacht er bij een normale menstruatie 5 of 6 nodig te hebben per dag. Met zo’n 15 verbandjes zit je wel goed voor je hele menstruatie. Koop je een proefpakketje, dan heb je gelijk een paar maten voor verschillende dagen.
De gebruiksaanwijzing had overigens gelijk: je hebt vrij stevig ondergoed met nog goed elastiek nodig. Ik had er één tussen zitten die al wat ouder was, maar dat was niet zo’n succes. Ik ben blij dat ik toch wat nieuw ondergoed heb gekocht tijdens mijn uitdaging om een jaar geen nieuwe kleding te kopen.
Er wordt aangeraden om de verbandjes na gebruik steeds direct met koud water uit te wassen. Dat vind ik teveel gedoe. Ik hang het gewoon in een wasnet droog op.
Ik had het ook met de babykleertjes die dat nodig hebben in een emmertje koud water lekker kunnen laten weken. Je zou voor de hygiëne een paar druppels tea tree olie kunnen toevoegen, maar noodzakelijk is dat niet. Er wordt vaak genoeg gewassen op dit moment om het niet al te vies te laten worden.
De kraamverzorgende keek er niet raar van op en deed er niet moeilijk over. Ik had het wel aangegeven bij de intake. Wegwerp is ook niet steriel, natuurlijk. Ik vind het een fijn idee dat ik minder chemicaliën tegen mijn nog erg doorbloede onder-regionen aan kan houden.
Ik word vrolijk van de verschillende achterkantjes. Dat is toch elke keer weer even een opstekertje. Zeker het overwegen waard dus!
Het valt me enorm mee dat ze steeds weer behoorlijk wit uit de was komen! Eigenlijk was ik ze te heet en zou ik ze kouder moeten wassen om vlekken te voorkomen. Tijdens de kraamperiode doe ik dat nog even niet, omdat een infectie nu wel heel naar zou zijn. Ik was ze dus mee op 60 graden, met alle andere spullen die nu even heel schoon moeten zijn. Straks gaan ze misschien wel mee bij de gewone koude was, zoals ook aangeraden wordt. Door het direct heet te wassen, zijn er wel al wat verkleuringen te zien, maar ik vind dat persoonlijk geen ramp.
Wasbaar maandverband? Doen!
Mijn conclusie is in ieder geval: doen! Koop gewoon eens een klein probeersetje. Zeker als je cups een eng idee vindt, of tampons normaal ook al niet lekker vindt zitten. Op de wat langere duur is het ook nog goedkoper. Dan kun je je weer een biologisch stukje vlees veroorloven, of een etentje bij dat heerlijke veganistische restaurant.
Vind je het niks om ze in je tas mee te slepen en te wisselen in een openbaar toilet? Je bent ook al groener bezig als je alleen thuis of alleen ‘s nachts wasbaar maandverband gebruikt. Wel zo makkelijk, toch weer net wat groener.
Ikkelien
Geplaatst op 22:56h, 30 septemberIk gebruik al jaren wasbare inlegkruisjes en maandverband, ook voor de nacht. Inmiddels heb ik een flinke partij in alle soorten en maten.
De inlegkruisjes gaan bewoon in de wasmand. De verbandjes gaan in een emmer met deksel met daarin koud water en soda. Iedere dag vervang ik het water en soda. Na de menstruatieperiode kiep ik alles in een waszak en doe het bij de 40 graden was. Daarna niet in de droger maar gewoon aan de lijn drogen.
H.
Geplaatst op 21:48h, 08 oktoberVoor wasbare luiers en voor mijn wasbare maandverbandje (ik heb er maar 1, want ook een cup en lek soms ook een heel klein beetje) gebruik ik een koeler (30 graden meestal) programma om het schoon te krijgen en daarna was ik het op 60 graden goed uit om het te ontsmetten (indien nodig). Op die manier is het zowel veilig als vlekkenloos schoon. Wel iets minder duurzaam, maar ik vind het geoorloofd omdat het voor de gezondheid is.
Nat
Geplaatst op 18:57h, 24 decemberHi! Ik ben zelf niet helemaal in orde op dit gebied… Ik ben heel heftig en onregelmatig ongesteld, zelfs na 10 jaar… Dus ik gebruik de pil voor de regelmaat (enkel daarvoor, ik ben lesbisch) sinds ik aan de pil ben word ik nog maar 4 dagen ongesteld, en hoe! Okee dat was ook al voor de pil… Maar ja heftige krampen, migraine, soms moet ik zelfs overgeven… Maar het echte probleem is mijn bloedverlies wat uiteindelijk ook tot bloedarmoede leidde…
Ik gebruik altijd maandverband, want tampons krijg ik met geen mogelijkheid erin (zelfs de super kleine niet) dus een cup is dan ook geen optie… Vaak ook incontinententieverband op de heftigste 2 dagen, en zelfs daar lek ik zo doorheen, dus die dagen maar in het weekend gepland met de pil want ik wil echt niet doorlekken op mn werk, ook kan ik me moeilijk elke maand ziek melden…
Nu moet ik van de dokter de pil maar gewoon doorslikken, en dan ook echt altijd zodat ik het hopelijk niet meer word of in ieder geval heel weinig… Nu weet ik dat pillen ook niet per se mileuvriendelijk of vegan zijn maar het is een medicijn voor mij, ik moet wel, en nu zal ik dus ook veel minder maandverband gebruiken.
Hmm nu overweeg ik toch wasbare aan te schaffen voor het geval dat. Ik heb nog wel een gewoon pakje in huis… Maar dan ben ik helemaal goed bezig en het schijnt ook gezonder te zijn. Echter ben ik wel een beetje bang dat ik er heel veel moet kopen… Ik weet natuurlijk niet of, wanneer en hoe mijn menstruate terugkomt… Als het weer zo heftig is moet ik er zeker 6/7 in mijn tas doen… Per dag…
Marianne Cysouw
Geplaatst op 19:43h, 24 decemberIk heb de kraamverbanden / nachtverbanden gekocht. Ik heb er zelf nu 15 voor totaal 4 dagen horrorfilm en wat uitloop. Dat is drie sets van vijf, wat reuze meevalt qua aanschaf.
De pil doorslikken is zeker een optie als dat voor jou werkt! Ik werd er alleen maar bloedchagrijnig van.
Corine
Geplaatst op 11:40h, 25 novemberHey, ik gebruik ook al een aantal jaar wasbare maandverbandjes, en mijn ervaring is dat je goed moet opletten dat je 100% katoen uitzoekt. Bamboe voelt nog steeds heel synthetisch, en lucht niet goed, en ik krijg daar iig veel jeuk van (nog steeds minder jeuk dan bij die wegwerptroep btw). Die Charly Banana is ook allemaal daarvan gemaakt dus. Ik raad dat af, maar dat is mijn persoonlijke ervaring. EcoFemme zijn echt fijne verbandjes, dikke aanrader!
Myrddin Mekel
Geplaatst op 21:37h, 23 januariAfgelopen week postte mijn idool op haar verhaal wat we konden doen voor de planeet.
Wij als gezin deden al heel veel maar toen zei iemand: “Wasbaar maandverband en cups gebruiken” Zij antwoordde: “Ja, dat doe ik ook!” Ik ging mijn gedrag eens onder de loep nemen en ik gebruik 54!!! maandverbanden in mijn hele menstruatie periode. Een enorme berg plastic dus. Ik dacht ja nu is de kogel door de kerk: ik stap ook over op wasbaar maandverband (evt in combi met een menstruatie broekje) Ik ben gaan zoeken op merken en kwam inderdaad uit op Imse Vimse, Charlie Bananas, MAM, Made By Lotte, Cute Cotton etc. Ik heb besloten te gaan voor Boogie Woogie en Charlie omdat deze niet zo heel duur zijn. Ook die van Made By Lotte overweeg ik omdat deze gemaakt zijn in NL. ☺️ Ze zijn wel aan de dure kant. Mijn zus gebruikt period pants van de Kruidvat, lijkt mij ook heel fijn maar dat vrij vloeien vind ik toch een dingetje🙈 Period pants zijn ook duur maar in combinatie met wasbaar verband zie ik dan weer wel zitten.