Yoni Care maandverband en tampons

Test: Yoni Care maandverband en tampons zonder gif

Wist je dat je vagina een van de meest absorberende delen van je lichaam is? Nou ikke niet! Combineer dit met het feit dat de meeste tampons en maandverbanden vol met plastic en chemicaliën zitten en je hebt een niet erg vrolijk plaatje van de huidige hygiëneproducten voor vrouwen. Gelukkig ben ik al een aantal jaar geleden overgestapt op de biologisch afbreekbare tampons en maandverbanden van Natracare. Dit deed ik omdat ik het milieu minder wilde belasten, maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat deze beslissing ook positieve consequenties voor mijn lichaam en gezondheid zou hebben. Nu is er een nieuw biologisch merk op de markt: Yoni Care. Ik testte het maandverband, de tampons én de inlegkruisjes.

Nieuwsgierig? Tot en met 17 mei kun je meedoen aan de winactie om een pakket van Yoni Care te winnen!

Yoni en het idee erachter

Ik kwam hier pas achter toen ik de producten van Yoni Care tegenkwam. Het staat namelijk groot op hun website. 🙂 Yoni verkoopt producten voor de vrouwelijke hygiëne: tampons, maandverband en inlegkruisjes. De oprichters zijn Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly en dit is hun verhaal: na een diagnose van baarmoederhalskanker bij Mariah en het advies om voortaan biologisch katoenen producten te gebruiken, ging zij samen met Wendelien op onderzoek uit om meer informatie over de ingrediënten van tampons, maandverband en inlegkruisjes te achterhalen. Al gauw ontdekten ze dat de meeste tampons en maandverband ingrediënten bevatten die je zelf niet gauw in je lichaam zou stoppen: synthetische stoffen en chemicalën (bijvoorbeeld chloor en pesticiden). De producten zijn echter gewoon goedgekeurd door de EU, omdat de stoffen officieel niet ‘ingenomen’ worden.

Een goed alternatief voor deze producten is 100% biologisch katoen. Er zijn echter nog niet veel van deze producten op de markt. Daarom hebben Mariah en Wendelien besloten zelf chemicaliënvrije en biologisch afbreekbare producten op de markt te brengen onder de naam Yoni.

Yoni Care maandverband en tampons

Yoni Care producten getest

Deze producten heb ik nu voor jullie getest tijdens een lang en vooral actief weekend in Antwerpen, wat de zaak uiteraard nog spannender maakte! Op het moment heeft Yoni twee soorten tampons en twee soorten maandverband in haar assortiment. De tampons zijn verkrijgbaar in de maten light (2 druppels) en medium (3 druppels). Het maandverband bestaat uit inlegkruisjes (1 druppel) en maandverband met vleugeltjes (3 druppels). Toen ik de tampons uit hun verpakking haalde, viel me op dat ze nogal aan de kleine kant zijn. Dat ligt echter waarschijnlijk aan mijzelf, omdat ik het van de super plus grootte moet hebben (vooral tijdens de eerste dagen) en ik medium tampons alleen een of twee dagen halverwege de ongesteldheidsweek gebruik. Light gebruik ik bijna nooit. Gelukkig waren er de inlegkruisjes en het maandverband, dus ik kon alsnog – zonder angst voor doorlekken – doorgaan met de test!

Yoni tampons

De tampons van Yoni zien er uit als normale eenvoudige tampons. Ze zitten in zo’n typisch plastic hoesje met een lipje waarmee je hem gemakkelijk kunt openmaken. Het materiaal voelt ook echt aan als watten. Ze waren gemakkelijk in te brengen en ik voelde ze ook niet zitten tijdens het dragen. Wel moest ik de medium tampons tijdens mijn zwaarste dagen iedere 1 á 2 uur verwisselen, maar ik las al op de site dat er zwaardere versies aankomen, dus daarmee is dat probleem opgelost.

Yoni maandverband

Het maandverband van Yoni is erg fijn ingepakt. De rug zit vastgeplakt aan het hoesje en de vleugels hoef je pas aan als laatste los te maken zodat ze niet al half aan je onderbroek of zichzelf gaan vastplakken (je kent het wel). Het verband is dun, maar lang genoeg, en zowel het bio-plastic (van maïzena) als het verband zelf is biologisch afbreekbaar. Het zat erg fijn, lekte niet door en ik voelde me er niet zweterig in. Ook had ik het idee dat het allemaal minder sterk rook. Bij regulier maandverband heb ik vaak het gevoel dat ik er erg zweterig van word en het verband wegens vieze geurtjes sneller omgewisseld moet worden. Misschien komt dat door de synthetische stoffen?

Yoni inlegkruisjes

Dit is mijn favoriet. De inlegkruisjes van Yoni zijn klein, dun en handig ingepakt, zodat ik ze ook gewoon klakkeloos in mijn handtas kan proppen zonder bang te zijn dat ze vies en onbruikbaar worden. Ik heb geen problemen gehad met doorlekken (zelfs niet op precaire momenten toen het even duurde voordat ik een toilet had gevonden) en het bloed bleef netjes op z’n plaats zitten. Ook hier geen last van zweterig gevoel of nare geurtjes.

Yoni Care maandverband en tampons

Conclusie: een fijn product, zowel voor je lichaam als het milieu

Ten eerste vind ik de naam Yoni (vagina/baarmoeder in het Sanskriet) erg cool en het straalt girlpower uit. Ook vind ik het erg fijn dat er op de verpakking van Yoni producten een lijst van ingrediënten staat, zodat je kunt zien wat er precies in zit. Ik heb bij een paar standaardmerken gecheckt en daar staat het er echt niet op! De tampons, inlegkruisjes en het maandverband van Yoni ziten goed en ik heb geen last gehad van veel zweten of overdadige geurtjes. De tampons zijn eenvoudig in te brengen en je voelt ze niet zitten. Ik had wat te lichte tampons voor mijn zwaarste dagen, maar zwaardere tampons en maandverband komen er gelukkig al aan. Ik hoop in ieder geval dat de producten van Yoni Care gauw gemakkelijk verkrijgbaar zullen zijn. Het liefst in de lokale supermarkt!

Hebben jullie al wat van Yoni getest, of maken jullie gebruik van biologisch maandverband of tampons? Laat me weten wat jullie mening is!

Win je eigen probeerpakket van Yoni!

Benieuwd geworden naar de producten van Yoni Care? Eigenwijs Blij mag 1 probeerpakket met alle hierboven beschreven producten weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is een reactie onder dit artikel achterlaten dat je een Yoni-pakket wilt winnen. Enne, het is niet verplicht, maar we zouden het natuurlijk heel tof vinden als je je aanmeldt voor de digitale nieuwsbrief en ons volgt via Twitter of Facebook. Meedoen kan t/m zondag 17 mei 2015. De winnaar wordt door Eigenwijs Blij geselecteerd en krijgt haar pakket via Yoni Care.

Avatar
Jelena Stellaard

Mijn naam is Jelena Stellaard en ik werk als content marketeer bij thuisbezorgd.nl. Daarnaast houd ik van drummen, illustreren, snowboarden en dromen over self-sufficient living.

30 Reactie's
 • Avatar
  Lies
  Geplaatst op 10:27h, 21 april Beantwoorden

  Oei, dat er ook dáár allerlei ongezonde stoffen in zitten, had ik eigenlijk niet verwacht :-(. Ik doe dan ook graag mee voor dit gezonde en schone pakket!

 • Avatar
  sandra
  Geplaatst op 20:33h, 21 april Beantwoorden

  Ik wist niet dat hier ook al zulke slechte stoffen in zaten, terwijl het een van de meest gevoelige delen van het lichaam is. Maar, k wil niet alleen mee doen omdat er veel slechte stoffen in zitten. Vooral omdat ik vaak heel erg last heb van jeuk door maandverband. Het voelt gewoon niet prettig. Ik denk dat katoen ook een stuk natuurlijker en fijner aanvoelt. Ik ben heel erg benieuwd en ga het zeker uitproberen!
  De verpakkingen zijn ook erg mooi ontworpen!

 • Avatar
  Marianne
  Geplaatst op 14:49h, 22 april Beantwoorden

  Ik wéét dat het slecht is, maar ik kom er steeds niet aan toe om het te proberen en dus te switchen. Ik doe heel graag mee!

 • Avatar
  Anna
  Geplaatst op 09:18h, 05 mei Beantwoorden

  Ik heb nog nooit iets anders dan de reguliere merken uitgeprobeerd, maar zou dit graag eens willen doen…

 • Avatar
  Carolien
  Geplaatst op 11:42h, 05 mei Beantwoorden

  ik zou de producten van Yoni Care heel graag willen proberen , want ik vind het belangrijk dat mijn menstruatie periode zo prettig en veilig mogelijk verloopt.

 • Avatar
  Anita te Gussinklo
  Geplaatst op 12:06h, 05 mei Beantwoorden

  Lijkt me erg prettig met 100% biologisch katoen.
  Ik maak graag kans en like jullie ook op Facebook & Twitter.

 • Avatar
  Sanne Becks
  Geplaatst op 15:06h, 05 mei Beantwoorden

  Toevallig vorige week door mijn huisarts er op attent gemaakt dat maandverband en tampons ook in deze samenstelling verkrijgbaar zijn.
  Zou ze dolgraag eens willen proberen.

 • Avatar
  Sandra Benedick
  Geplaatst op 17:00h, 05 mei Beantwoorden

  Ben erg benieuwd

 • Avatar
  Laura Damen
  Geplaatst op 17:39h, 05 mei Beantwoorden

  Wil ik dolgraag winnen

 • Avatar
  Nancy van Heck
  Geplaatst op 21:31h, 05 mei Beantwoorden

  Ik zou dit graag willen uitproberen omdat er geen schadelijke producten in zit en zo dat ik ook veel gezonder met het milieu om kan gaan.

 • Avatar
  BiancaH
  Geplaatst op 21:58h, 05 mei Beantwoorden

  Ik doe er alles aan om gezond te leven, alleen wist ik niet dat het gebruik van maandverband en inlegkruisjes zo schadelijk kon zijn. Ik stap graag over op Yoni, hoop natuurlijk op een testpakket om mezelf te kunnen overtuigen.

 • Avatar
  Thea
  Geplaatst op 01:10h, 07 mei Beantwoorden

  Ja, ik doe graag mee met deze winactie. Ben benieuwd en goed dat hier aandacht voor is!!!!

 • Avatar
  bianca
  Geplaatst op 12:34h, 07 mei Beantwoorden

  Ben hier nu wel érg benieuwd naar. Ziet er fijn uit, klinkt fijn wat je er over schrijft….

 • Avatar
  Viv
  Geplaatst op 15:05h, 07 mei Beantwoorden

  Goed dat je hiermee komt! Ook ik heb er nooit bij stilgestaan wat er eigenlijk allemaal je lichaam zo ingaat…
  Terwijl we al 20 jaar proberen biologisch, eco en fair trade bezig te zijn; zo gezond mogelijk voor de kinderen…
  En dan vergeet ik mijn eigen lichaam?
  Zou ontzettend graag de 100% biologische Yoni Care producten proberen!

 • Avatar
  Eva
  Geplaatst op 20:16h, 07 mei Beantwoorden

  Ik was heel blij met dit nieuwe initiatief, heb ze dan ook zeker gesteund tijdens de crowdfundingsactie 🙂 Ben ook super tevreden over de producten.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:24h, 08 mei Beantwoorden

   Wat leuk dat je al ervaring hebt met Yoni Care! Ik ga toch eens vaker op Nederlandse crowdfundingdingen letten, veel leuker dan iets vaags in de VS met Kickstarter steunen.

 • Avatar
  Marina Vink
  Geplaatst op 21:43h, 11 mei Beantwoorden

  Ik doe graag mee!

 • Avatar
  Linda Roos
  Geplaatst op 13:46h, 13 mei Beantwoorden

  Ja, ik doe erg graag mee! Fantastisch concept!

 • Avatar
  Ans Apeldoorn
  Geplaatst op 17:03h, 13 mei Beantwoorden

  Eigenlijk is het verschrikkelijk dat winkels dit aan ons verkopen terwijl we niet eens weten wat er allemaal inzit (giftige stoffen dus)
  En ik zou het ook super leuk vinden om te winnen probeer steeds meer biologische dingen te kopen maar wist niet dat dit bestond.

 • Avatar
  Kelly
  Geplaatst op 23:05h, 16 mei Beantwoorden

  Ik zou dolgraag willen winnen, ik kende Yoni Care helemaal niet maar het spreekt mij erg aan.. Helaas ben ik 2 weken geleden geopereerd aan mijn vagina i.v.m. een diepe ontstoken infectie. Hopelijk geeft dit 100% biologische product mij weer zelfvertrouwen en girlpower!

 • Avatar
  esther te riet
  Geplaatst op 23:55h, 16 mei Beantwoorden

  Voor mij een nieuw en onbekend merk maar neemt niet weg dat ik het graag eens wil uittesten.

 • Avatar
  Liesbeth
  Geplaatst op 19:59h, 17 mei Beantwoorden

  Ik probeer steeds meer naar huid- en milieuvriendelijke producten over te schakelen. Maar om ze elke keer uit Duitsland te halen is wat ver. Ben erg benieuwd naar Yoni producten en wil graag het Yoni pakket winnen 🙂

 • Avatar
  Redactie
  Geplaatst op 09:53h, 19 mei Beantwoorden

  De winnaar heeft inmiddels bericht gehad. Bedankt voor het meedoen allemaal!

 • Avatar
  Lydia
  Geplaatst op 14:40h, 25 januari Beantwoorden

  Ik ga graag voor schoon en gezond om het vrouwelijke lichaam verantwoord vrouw te laten zijn.

 • Avatar
  Alex
  Geplaatst op 19:51h, 01 februari Beantwoorden

  Ik zou het graag bij de feiten houden. Wetenschappers (AMC, UMC, Radboud UMC) twijfelen erg aan de argumenten en beweringen van de dames achter Yoni.

  Zie dit artikel in trouw van een half jaar geleden. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/4093520/2015/07/03/Groene-tampons-zijn-alleen-goed-voor-het-milieu.dhtml

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 10:02h, 02 februari Beantwoorden

   Goede toevoeging. Maar de twijfel gaat alleen over het gezondheidsargument. Dat biologisch katoen beter is voor het milieu én voor de arbeiders op katoenplantages wordt wel bevestigd in het artikel. En dat vind ik ook goede argumenten.

 • Avatar
  hennie klootwijk
  Geplaatst op 23:49h, 09 februari Beantwoorden

  Wauw die wil ik graag proberen

 • Avatar
  Ester
  Geplaatst op 23:34h, 29 september Beantwoorden

  Ja, ongelovelijk. Nooit bij stilgestaan dat we op zo’n manier chemicalien binnen kunnen krijgen. Maar goed, nu de eerste bewustwording daarvan er is. Ik ga gauw maar eens kijken of inlegkruisjes van katoen me bevallen.

 • Avatar
  Anne
  Geplaatst op 08:14h, 12 augustus Beantwoorden

  Het is te koop bij Albert Hein,. Ik ben om. 🙂

 • Avatar
  Jenny
  Geplaatst op 09:19h, 13 november Beantwoorden

  En bij PicNic 🙂 Heel fijne productielijn, ik wil niet meer anders!

Geef een reactie