Tips: 8 boeken voor op je verlanglijst voor Sinterklaas of Kerst

December staat alweer bijna op de stoep (zo voelt het buiten in ieder geval al wel) en dus is het tijd voor verlanglijsten voor Kerstmis en/of Sinterklaas. En natuurlijk is het fijn om daar een boek op te zetten, zodat je tijdens de donkere avonden met een boek op de bank kunt kruipen. Maar welk boek moet je vragen? Over de acht boeken in ons overzicht waren we afgelopen jaar laaiend enthousiast! Welk boek zet jij op je verlanglijstje?

Eye opener van 2016

Een van de boeken die niet op de overzichtsfoto staat is wat mij betreft de eyeopener van 2016: en daarom heb ik hem uitgeleend en ligt het boek nu op een heel ander nachtkastje.

mythe-gemiddelde-todd-rose

Recensie boek ‘De mythe van het gemiddelde’: eyeopener van 2016

Hoe zie je jezelf? Als bovengemiddeld? Ondergemiddeld misschien? Of precies zoals iedereen? Normaal? Of ben je uniek? ‘Ik ben uniek’ klinkt misschien nogal egocentrisch. Toch is het waar. Volgens Todd Rose is de gemiddelde mens een mythe die wij snel achter ons moeten laten. Ik las veel goede boeken in 2016, maar ‘De mythe van het gemiddelde’ is de baanbrekende eyeopener van het jaar.

Boeken die je leven wat lichter maken

hygge-meik-wiking

Hygge: breng geluk in je leven met gezelligheid uit Denemarken

Elk jaar opnieuw blijkt uit allerlei onderzoeken dat ze in Denemarken buitengewoon gelukkig zijn. De CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen (want dat hebben ze daar) denkt dat dit ligt aan de welvaartsstaat én aan ‘hygge’. Hygge is knus en gezellig, hygge is een lifestyle dat een gevoel van geluk stimuleert, hygge is het toverwoord van 2016. Ik las voor deze recensie de Engelse versie van het boek. ‘The Little Book of Hygge’ van Meik Wiking is heerlijk om in te bladeren en hier en daar verrassend informatief.

marie-kondo-spark-joy

Recensie Spark Joy – Marie Kondo: gelukkig met een opgeruimd huis

Marie Kondo en haar opruimmethode zijn inmiddels een begrip. Opgeruimd!, haar eerste boek, is niet voor niets al 4 miljoen keer verkocht en met recht een ‘opruimbijbel’. Zo veel lezers, dat leidt tot nieuwe vragen. Met Spark Joy wil Marie Kondo antwoord geven op die vragen. Met succes; Spark Joy is net zo aanstekelijk als haar eerste boek.

Zware kost over wereldwijde problemen

varoufakis-and-the-weak-suffer-what-they-must

Recensie: hoe Europa zichzelf verliest in de crisis volgens Yanis Varoufakis

Zie je jezelf als liberaal of socialist? Simpele politieke hokjes zijn allang niet meer voldoende voor de mensen van Europa. De waarheid is veel complexer en allang voor ons bepaald. Yanis Varoufakis zet in zijn nieuwe boek ‘And the weak suffer what they must? – Europe, austerity and the threat to global stability’ glashelder uiteen hoe Europa altijd al ‘doomed to fail’ was en wat we kunnen doen om de boel te redden. Een sensatieboek om van te smullen als het niet zo tragisch was. Als je iets wil begrijpen van de situatie waarin Europeanen zich op dit moment bevinden, dan moet je dit boek gewoon lezen. Punt.

oorlog-tegen-vrouwen

De oorlog tegen vrouwen – Sue Llyod-Roberts; geweld tegen vrouwen is politiek

We zijn inmiddels toch wel zo’n beetje klaar met de wereldwijde vrouwenemancipatie. Toch? Nare verhalen zijn uitzondering, geen regel. Toch? Hoe verbijsterend pril, fragiel en lokaal onze beschaving op dat vlak is, dringt pas echt goed door je door tijdens het lezen van ‘De oorlog tegen van vrouwen’ van BBC-journalist Sue Llyod-Roberts. Twaalf indrukwekkende hoofdstukken aan ellende én de moed om terug te vechten zullen je wereldbeeld voor altijd veranderen.

de-verborgen-impact-boek-cover

Verminder je eigen impact op onze planeet met ‘De verborgen impact’

Een beter klimaat begint bij jezelf. Maar waar begin je zelf? En hoe zorg je dat je je energie in de juiste zaken steekt? Voor het boek ‘De verborgen impact’ onderzocht Babette Porcelijn de werkelijke impact die we hebben op de wereld. Ze kreeg hulp van onder andere CE Delft en Ecofys om een boek te maken waarin complexe zaken helder en duidelijk worden uitgelegd. Het boek kijkt niet alleen naar de zichtbare impact tijdens bijvoorbeeld het gebruik van producten, maar neemt de hele keten van mijnbouw, productie, transport en uiteindelijk afdanken ook mee. Wat blijkt? Veel dingen blijken een flinke verborgen impact te hebben. Duidelijke diagrammen en infographics geven inzicht in de impact top 10 en helpen je inzicht te krijgen in je eigen impact én wat je kunt doen om die te verkleinen.

Kookboeken: eigenwijs blij in de keuken

anna-jones-a-modern-way-to-cook

Recensie: modern koken met de recepten van Anna Jones

Anna Jones had de dochter van Jamie Oliver en Nigella Lawson kunnen zijn. Maar dan wel enorm tegendraads en eigenwijs. In haar kookboek ‘A Modern Way To Cook’ staan ruim 150 snelle, leuke en slimme vegetarische en veganistische recepten. Voor mij dé culinaire ontdekking van 2015! (maar in 2016 is dit kookboek nog steeds leuk hoor!)

lee-watson-peace-parsnips

Een week lang koken uit kookboek Peace & Parsnips van Lee Watson

Ik heb al vele recensies over kookboeken geschreven: voor Eigenwijs Blij en voor andere websites. Maar toen ik het volledig veganistische Peace & Parsnips van Lee Watson kocht dacht ik “Ik ga het nu eens anders aanpakken.” In plaats van een beetje doorbladeren en een aantal recepten testen door de weken heen, aten we een week lang vrijwel volledig aan de hand van Lee Watson. Dat geeft een goed beeld en op die manier kan ik onderbouwd mijn ervaringen delen.

Genoeg te kiezen! Welk boek gaat er op jouw verlanglijstje?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie