To scheld or not to scheld? Een maand lang niet schelden en vloeken

Iedereen heeft wel eens een zo’n momentje: als je je teen stoot, je kop koffie omgooit over je toetsenbord, bijna een aanrijding veroorzaakt of dat gewoon je computer niet meewerkt met wat jij wilt. Op zo’n moment floept er weleens een woord of zin uit die niet door iedereen gewaardeerd kan worden. Ik ga ze niet opnoemen, je kunt ze zelf wel verzinnen. Zelf heb ik ook zo’n woordje die ik te pas en te onpas gebruik. Dat woordje heb ik zelfs op mijn trouwkaart gezet, gelukkig is het slechts een enkeling opgevallen en die kon er hartelijk om lachen. Ik was me al van bewust dat ik dat drieletterwoord veel gebruikte, maar hoe vaak ik het gebruikte was me niet helemaal bekend. Een paar jaar geleden verliet ik na 2 jaren een werkgever en mijn directe collega verklaarde rustig dat ze er net aan gewend was dat ik ‘het woord’ steeds zei. Toen kon ik er nog om lachen.

De challenge

Zo’n twee maanden geleden werd me duidelijk dat ik kan schelden als een echte kapitein Haddock. Nadat ik in een kwartier het ene na het andere slechte nieuws te verstouwen kreeg, uitte ik een reeks van mijn favoriete scheldwoorden. Daarop zei mijn collega: ‘Dat kan zo niet langer, we gaan een weddenschap aan.’ En zo geschiedde: samen met twee collega’s ging ik de uitdaging aan om een maand lang niet te schelden of vloeken. Mochten we dit wel doen, dan werd er geturfd. Diegene met de meeste streepjes achter zijn of haar naam betaalde de lunch voor de andere twee. Poeh.. dat was mijn eerste gedachte. Van huis uit ben ik gewend om geen blad voor de mond te nemen. Tuurlijk, ik hou rekening met mijn omgeving en ik vloek niet in de buurt van mijn gelovige schoonfamilie, maar thuis en dus ook soms op het werk ontglipt me er nog wel eens wat. Vol goede moed ben ik de weken in gegaan en heb op mijn woorden gelet. Net zo als op de woorden van mijn collega. En tjonge, ik ben niet de enige gelukkig die het zwaar had, maar ook lol.

Eerlijk, oprecht en intelligent

Maar ben ik nu de enige die dit doet of zijn er veel meer mensen die dit doen? Mijn vader heeft nooit een blad voor de mond genomen, pas op latere leeftijd bond ie wat in. Ik heb inmiddels geleerd om voorzichtiger om te gaan met mijn woordkeuze in een gezelschap dat ik nog niet goed ken. Maar voel ik me thuis, dan komt het drieletterige woordje veelvuldig over mijn lippen, uit gewoonte. Als ik begin te speuren, klaart mijn humeur behoorlijk op! Schelden heeft namelijk een paar leuke bijkomstigheden: het schijnt dat een flinke voorraad scheldwoorden een teken is van intelligentie (bron: wibnet.nl). En je bent als grofgebekt persoon eerlijker en oprechter. Een heel team van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Chinese wetenschapper onderzochten het verband tussen vloeken en eerlijkheid en kwamen tot deze verrassende conclusie (bron: Nitch.nl).

Bewustwording

Ja, daar is ie weer: bewustwording. Ook al ben ik dan intelligenter, eerlijker en oprechter dan iemand die niet vloekt, ik kan natuurlijk wel rekening houden met een ander. Zo intelligent ben ik dan ook wel weer. Als mijn omgeving zich stoort aan mijn woordkeuze, dan vind ik dat ik daar rekening mee moet houden. Ook zal je me nooit krachttermen horen gebruiken waar ziektes mee verbonden zijn of discriminatie kan oproepen. Dat vind ik namelijk ook storend. Ik was erg blij dat mijn collega me op deze leuke manier bewust heeft gemaakt van mijn woordgebruik in geval van ergernis. De vier weken zonder scheldwoorden hebben me niet beperkt, maar hebben me wel bewust gemaakt dat iedereen onbewust best vaak scheldt of vloekt. En da’s stiekem best leuk om te horen. Loopt het de spuigaten uit, dan even aan de bel trekken, want dat getuigt ook weer van intelligentie en eerlijkheid. O ja, ik ben getrakteerd op de lunch, want ook al was mijn taalgebruik de aanleiding, ik had de minste streepjes! Gadverdamme, wat was dat lekker.. alleen kut voor mijn collega… oeps?!

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 14:22h, 28 augustus Beantwoorden

    Ik vind dit echt een heel leuke challenge! Zeker nu met een kind van 3 is het soms heftig om te merken wat er uit je mond flapt.

Geef een reactie