Toe aan duurzame gezichtsverzorging? Maak je eigen wattenschijfjes

Vandaag laat ik je zien hoe je herbruikbare wattenschijfjes kunt maken waarmee je gemakkelijk en zacht je make-up verwijdert, of als je geen make-up draagt, je gezicht reinigt van zweet, vuil en onzuiverheden. Na gebruik kun je de schijfjes wassen in de wasmachine, drogen en opnieuw gebruiken.

Waarom zou je zelf wattenschijfjes maken terwijl een pak wattenschijfjes nog geen euro kost?
Tja, waarom, dat is best een goede vraag.
Wist je dat:

 • Katoen uit China per kilo 6.000 liter water verbruikt.
 • Voor katoen uit de Verenigde Staten is dat 8.100 liter water,
 • voor India 22.500 liter water en een kilo katoen uit Oezbekistan ‘kost’ 9.200 liter water.

Lees meer hierover bij One World.

We hebben het hier over zoet water. Water wat hard nodig is om te kunnen voortbestaan. Dus natuurlijk kan ik me heel druk maken (en dat doe ik ook wel eens) over het water wat mijn wasmachine en mijn vaatwasser en ons douchende gezin verbruikt. Maar een zijdelingse manier om veel minder water te verbruiken en mijn voetprint te verkleinen, is door bewust bezig te zijn met wat voor kleding ik koop (nu zo’n 85% tweedehands of via ruilen) en welke wegwerpartikelen ik elke dag of vaak gebruik en of ik die kan vervangen of verminderen. Ook bij mij is dit inzicht voortschrijdend en ik schrijf dit artikel ook geenszins met de uitstraling ‘kijk mij eens tweedehandskleding kopen en lekker bezig zijn’ want ik weet dat er nog genoeg zaken zijn waarin ik nog niet groen handel maar dat terzijde.

Maar goed, reden genoeg dus om je katoenen wattenschijfjes van minder dan 1 euro per pakje toch te vervangen door een duurzaam alternatief. Ik had deze zelfgemaakte wattenschijfjes al een paar keer langs zien komen bij duurzame webwinkels en ik wilde ze ook al een tijdje, maar goed, dat kost dan toch weer geld en gedoe (wachten op pakketjes vind ik best irritant) terwijl ik weet dat ik ze zelf kan maken en ook al eigenlijk helemaal in gedachten had hoe ik ze ging maken. Dus hoera voor de schoolvakantie. En ze zijn zo mooi geworden en ik vind ze, ook na een aantal weken en meerdere keren wassen, super fijn werken! Heb ook al een setje cadeau gedaan, nice!

Dit klusje is ook erg leuk om te doen met kinderen. Het tekenen en knippen van de rondjes gaat vast lukken.

Hier het recept voor mensen met en zonder naaimachine. Geen naaimachine maar kan je er wel mee omgaan? Vraag je buren of een vriendin of je een uurtje de naaimachine mag lenen en maak samen wattenschijfjes, hoe gezellig!:

1. Ik koos twee stukken stof. In mijn geval twee hydrofiel doeken (van zes jaar geleden toen we nog een baby in huis hadden), 1 van geruwd katoen, 1 van dun licht katoen. Zonder naaimachine is mijn tip om een oude maar schone handdoek te gebruiken. Ook daar kan je zonder naaien prima mee aan de slag.

2. Neem een deksel van een pot, ik koos een redelijk grote deksel voor een doekje wat aan alle kanten een cm groter is dan een gewoon wattenschijfje. Leg deze op de stof en teken om met een potlood.

3. Doe dit bij beide stukken stof. Je kunt heel veel rondjes halen uit een stuk stof. Bij een dikke handdoek knip je gewoon een enkel rondje en klaar.

4. Leg de rondjes op elkaar, zet je naaimachine op een brede zigzagsteek en naai de rondjes aan elkaar. Ik doe twee keer een rondje stiksel zodat ze ook in de was vormvast blijven. Klaar!

5. Het gebruik: ik gebruik de schijfjes los, met alleen water, er zijn ook recepten met kokosolie of vitamine E olie. Je smelt dan de olie en doordrenkt de schijfjes ermee. Ik doe dit niet, mijn gezicht vindt het niet super en ik denk ook dat het vlekken geeft in de was, maar maak daarin zeker je eigen keuze.

6. Na gebruik kun je de natte wattenschijfjes in een wasnetje doen, zo hou je ze slim bij elkaar, blijft de vorm in tact en gaan ze niet zwerven door het huis. In de wasmachine was ik ze mee in de lichte was. Ik doe iets wasmiddel van marseillezeep in het zakje, afhankelijk van hoe vies de schijfjes geworden zijn (mascara). Bij mij gaan de schijfjes daarna mee in de droger. (en inderdaad, een droger is helemaal niet zuinig en energieverslindend en slecht, ik weet het, maar het is wel een apparaat waar ik op dit moment nog steeds blij mee ben gezien het vele wasgoed wat we hebben en al het werk wat er elke dag ligt). Ik kan me ook voorstellen dat je de schijfjes op je verwarming te drogen legt. Dit drogen boven een warmtebron lijkt me zelf wel wenselijk om ze hygiënisch te houden.

7. En stapelen maar. Ziet er gezellig uit toch? Ik word er zelf super blij van!

8. Ben je ook aan de slag gegaan? Vertel me je ervaringen!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

2 Reactie's
 • Avatar
  Fem
  Geplaatst op 18:57h, 23 februari Beantwoorden

  Ik snap de meerwaarde van dit soort doekjes niet zo ten opzichte van gewone washandjes? Of hydrofiele washandjes als je hydrofiele doekengebruikt?

  Ik doe mijn cleanser dus gewoon op een vochtig washandje, en dat doe ik dan daarna in de was.

 • Avatar
  Karin Verburg
  Geplaatst op 15:10h, 22 april Beantwoorden

  Leuk idee. Ik heb zelf oude hydrofielluiers in 4 en geknipt en die gebruik ik om ‘avonds mijn gezicht mee te reinigen. Werkt inderdaad prima

Geef een reactie