TOMS: jij mooie schoenen, een kind in een ontwikkelingsland ook!

Medio vorig jaar stond de postbode voor de deur met een pakket. Ik wist van niks en dacht dat iemand met mijn gegevens een spookbestelling had gedaan. Maar gelukkig, het bleek een verjaardagscadeau van mijn beste vriendin. Een gewaagd cadeau ook, namelijk een paar schoenen! Ze bleken gelukkig te passen en sindsdien heb ik ze bijna dagelijks aan. En dat niet alleen: een kind in een ontwikkelingsland heeft nu ook eindelijk een paar schoenen om zijn of haar voeten. TOMS is namelijk een leuk voorbeeld van ‘one for one’.

TOMS: One for One (en nog veel meer!)

TOMS werkt wereldwijd aan hun projecten. Door schoenen bij TOMS te kopen, zorg je ervoor dat een kind in een ontwikkelingsland ook schoenen krijgt. Dat klinkt als iets heel simpels, maar een paar schoenen kan enorm veel impact maken. De kinderen hebben daardoor gezondere voeten, kunnen gemakkelijker naar school lopen en hebben dus toegang tot onderwijs. Eenzelfde project heeft TOMS rondom brillen. En TOMS doet nog veel meer. Bezige bijen dus!

De klassieke schoen voor jong en oud: TOMS instapper

De klassieke schoen van TOMS is de instapper. Hij is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende prints, maar de basis is altijd gelijk, inclusief de schuine lijn over de neus. Ze zijn ongeveer 50 euro per stuk en verkrijgbaar voor mannen, vrouwen én kinderen. Al vanaf hele kleine maatjes kun je TOMS kopen; dan wel met klittenband en natuurlijk iets goedkoper. Voor mijn dochter staat al een paar TOMS klaar in maat 19.

instappers-toms-schoenen

Ik moest er even aan wennen, maar inmiddels loop ik bijna elke dag op TOMS instappers. In de winter met sokken erin en in de zomer lekker met blote voeten. Voor zulke toch vrij eenvoudige schoenen vind ik ze erg comfortabel lopen en blijken ze toch ook wel behoorlijk duurzaam. Ze vertonen inmiddels wat slijtage, maar dat mag ook best na een jaar intensief gebruik. Handig vind ik dat de leest altijd gelijk is. Dus als je eenmaal je maat weet, kun je gewoon nieuwe bestellen in een ander cool printje zonder je zorgen te maken over of ze wel zullen passen.

Andere schoenen van TOMS

TOMS heeft ook nog allemaal andere modellen schoenen. Mijn man probeerde twee varianten veterschoenen, de paseos en de brogues. De brogues leverden de eerste twee keer zulke bloederige blaren op dat mijn man ze niet meer durft te dragen. De paseos draagt hij nu al een jaar bijna elke dag, maar er is ook niet veel meer van over. Onze conclusie is dat je toch het beste maar gewoon voor de TOMS instapper kunt kiezen. Schoenmaker, blijf bij je leest. Soort van.

andere-modellen-toms-schoenen

Kritiek op TOMS?

Ik kan er niet omheen in dit artikel: niet iedereen wordt even vrolijk van TOMS. Dat het kopen van een paar schoenen van TOMS ervoor zorgt dat iemand anders die het hard nodig heeft ook schoenen krijgt is natuurlijk helemaal geweldig. Maar volgens Rank a Brand is TOMS niet transparant genoeg over de productie van de schoenen. Rank a Brand maakt gebruik van de informatie die de merken zelf op hun website publiceren, en dan vooral concrete, controleerbare informatie. TOMS biedt dat nog veel te weinig en dan is het altijd maar vertrouwen op hun mooie blauwe ogen in de hoop dat je niet te maken hebt met ‘greenwashing’. Natuurlijk hoop ik dat TOMS snel stappen zal zetten op het gebied van klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden en daar ook duidelijk over gaat communiceren.

TOMS desondanks mijn huidige favoriete zomerschoen

Toch ben ik blij dat een initiatief als TOMS bestaat. Ze doen tenminste iets! Het confronteert je weer even met het belang van zoiets eenvoudigs als schoenen en het is hoe dan ook fijn dat iemand aan de andere kant van de wereld iets concreets krijgt alleen omdat jij een aankoop doet. En de TOMS instappers, hieperdepiep, dat zijn dus echt heel erg mijn favoriete zomerschoenen.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie