Uitdaging – Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen

Steeds maar nieuwe kleding kopen is duur en niet nodig. Er is voldoende tweedehands kleding te krijgen. Omdat ik vorig jaar teveel heb uitgegeven, wil ik mezelf dit jaar uitdagen: geen nieuwe kleding kopen voor het hele gezin. Doe jij ook mee?

Onlangs heb ik weer eens een grote analyse van het huishoudboekje gedaan. Dan kijk ik zo eens of alles wat ik betaal nog wel binnen redelijke marges is. Ik schrok behoorlijk van wat ik in 2016 aan kleding heb uitgegeven: ongeveer €700,-. Kleding heb je nodig, zeker in Nederland: we kunnen niet zonder kleding over straat. Nieuwe kleding heb je niet altijd nodig. Dat is slecht voor je portemonnee, én slecht voor het milieu. Mijn voornemen en uitdaging voor 2017 is dan ook: geen nieuwe kleding kopen voor ons gezin.

De uitdaging

Deze uitdaging is niet helemaal nieuw. Al eerder heb ik mezelf deze uitdaging gesteld. Ik mocht van mezelf een half jaar lang geen kleding kopen. Dat is inmiddels een ruime 7 jaar geleden. Ik hoefde toen alleen nog maar kleding voor mezelf te kopen, of nou ja, niet te kopen. Dat was simpel. De meesten van ons houden als we eenmaal volwassen zijn min of meer dezelfde maat, en als je rustig aan doet met wassen, gaan kleren behoorlijk lang mee. Het modebeeld verandert ook niet echt in een half jaar. Nu is dat anders.

Even voorstellen

Ons gezin bestaat op dit moment uit drie personen: ikzelf, mijn partner en ons kind van bijna 5. Mijn partner slijt nogal eens door zijn broeken heen, maar heeft verder weinig nodig. Hem interesseert kleding niet, als er maar genoeg functioneels in de kast ligt. Voor mezelf heb ik ook genoeg in de kast liggen; zou goed moeten komen.

Voor een kind is het iets anders: hij groeit nog en het kan zomaar gebeuren dat hij vrij snel uit zijn kleding groeit. Mocht dit gebeuren komend jaar, dan moet ik dus toch op zoek naar kleding voor hem. Gelukkig krijgen we nogal wat kledingdonaties van vrienden en ligt er al een behoorlijke voorraad op zolder.

Geen nieuwe kleding

Ik heb de uitdaging daarom dit jaar tactisch gekozen: geen nieuwe kleding kopen. Tweedehands kleding kopen is wel toegestaan. Meestal krijgen we genoeg (tweedehands) om ons kind een hele maat mee aan te kleden, maar af en toe is er een gat. Bijvoorbeeld als er te weinig broeken in een set zitten. Dit jaar mag ik dat dan alleen aanvullen met tweedehands kleding, die in Utrecht overigens ook best te koop is.

Bovendien zijn er ook voldoende sites die tweedehands kleding verzenden. Dit moet goedkomen. Overigens vind ik het ook tweedehands als je kleding via Marktplaats of een website koopt van een particulier, met het kaartje er nog aan. Het voorkomt in ieder geval weggooien of nieuw produceren.

Een andere mogelijkheid is kapotte kleding herstellen. Ik kan dit zelf doen, of tegen betaling bij onze kleermaker laten doen (wel zo handig met een full-time baan en een gezin), maar dit moet dan wel van het budget van dit jaar af.

Wel schoenen, sokken en ondergoed

Schoenen ga ik niet onderuit komen in 2017: ik heb zelf geen enkel paar meer zonder gaten in de zolen (alleen die met hakken en die zijn niet voor dagelijks gebruik), mijn kind gaat zeker 2 paar schoenen nodig hebben en ik weet niet zeker of de tweedehands schoenen geschikt gaan zijn. Sokken zijn, heb ik gemerkt, heel moeilijk tweedehands te krijgen. Als het nodig is, zal ik op het gebied van sokken afwijken. Ondergoed zouden we allemaal voldoende moeten hebben voor 2017, maar ik hou een slag om de arm voor crises.

Niet nog even inkopen…

Het is natuurlijk geen uitdaging als ik me in december 2016 nog helemaal te buiten zou zijn gegaan aan kleding. Het budget voor december 2016 was daarom ook al €0: genoeg uitgegeven dit jaar.

…en een strak budget voor 2017

Omdat het ook geld moet gaan besparen, is mijn budget voor 2017 €120 maximaal, en daar moeten de nieuwe schoenen voor mij en de mini dan ook van betaald worden. Heb ik toch meer geld nodig? Dan zal ik kleding in bezit moeten verkopen om het budget te verruimen.

Doe je mee met deze challenge? Of wellicht een half jaar?

Avatar
Marianne Cysouw

Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel

4 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:03h, 31 januari Beantwoorden

  Toffe challenge! Ik ga niet beloven mee te doen, maar ik let er wel steeds meer op. Onze dochter haar kleding is nog steeds voor 80% tweedehands, ook al had ik vooraf gedacht dat we daar met maat 74 ofzo mee zouden stoppen (nu 86/92). En ik heb zelf laatst ook een nieuwe zomerjas bij de kringloop gekocht. Man en ik hebben voldoende ondergoed en schoenen, dus wie weet redden we het dit jaar wel gewoon met 0 euro voor onszelf (en 1 paar schoenen voor de kleine mevrouw).

 • Avatar
  Marlinde
  Geplaatst op 10:54h, 02 februari Beantwoorden

  Ik hou het niet bij, maar voor mezelf kan ik wel zeggen dat ik 90% tweedehands heb, en wat nieuw gekocht is, hangt al langer dan een jaar in mijn kast. Leuke challenge. Ik ga het ook bijhouden!

 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 22:23h, 11 april Beantwoorden

  Ik ben ondertussen wel benieuwd of er nog anderen zijn gestart met deze challenge! Doe je mee voor een half jaar?

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 08:42h, 12 april Beantwoorden

   Ik heb volgens mij nog geen kleding gekocht voor mijzelf dit kalenderjaar… denk ik… behalve misschien die tweedehands zomerjas, maar die telt dus niet. Mijn man volgens mij ook nog niet. Voor de peuter heb ik een jurkje, alvast voor haar verjaardag, gekocht. Die krijgt ze pas 27 mei. Verder volgens mij ook nog niks, behalve wat tweedehands maillots. Dus zonder het heel bewust te doen, doe ik al heel goed mee!

Geef een reactie