Vallen en opstaan: 10 interviews met 10 veerkrachtige mensen

Vallen en opstaan: iedereen maakt het mee. Maar soms val je heel diep en dan is het de kunst om ook heel hoog op te staan. In ‘De Wetten van Vallen en Opstaan – Veerkracht door Verandering’ van Marja den Boer schitteren tien mensen die op zo’n manier een bijzondere wending aan hun leven gaven. De vorm doet wat af aan de kracht van het boek, maar de verhalen zijn zeker inspirerend.

Interviews met 10 (semi-) bekende mensen

Marja den Boer interviewde 10 bekende en semi-bekende mensen over hun ervaring met vallen en opstaan. De interviews zijn vrijwel allemaal bijzonder interessant. Het verhaal van Bastiaan Everink, de beroepsmilitair die een bekende operazanger werd, zal veel mensen aanspreken. Actrice Babette van Veen vertelt hoe ze verder ging met leven na haar onverwachte scheiding en cabaretier Mike Bodde vertelt over het overwinnen van zijn depressie. Persoonlijk was ik erg geraakt door het verhaal van Robert-Jan van Ogtrop. Hij verdiende miljoenen bij multinationals, maar liet dit achter zich om de Afrikaanse natuur te kunnen gaan beschermen. Beter laat dan nooit!

Onnodig ingewikkeld door koppeling aan ‘wetten’

Wat mij betreft was het boek af geweest als het alleen had bestaan uit een korte inleiding en deze tien inspirerende interviews. Marja den Boer giet er echter nog een persoonlijke saus overheen. De aanleiding voor het schrijven en samenstellen van dit boek vinden we in het liefdesleven van de schrijfster. Ze zag zichzelf steeds opnieuw vallen en wilde zich laten inspireren tot verandering. Ze zette de interviews daarom op een specifieke volgorde: ’de 10 wetten van vallen en opstaan’ en bekijkt aan de hand van die wetten haar ingewikkelde liefdesleven. Dat pakt wat onnodig ingewikkeld uit.

Beter zonder ‘wetten’ en liefdesleven auteur

Marja den Boer probeert elk van de soms best diepgaande levensverhalen samen te vatten tot één zin: een wet van vallen en opstaan. Ik ben het vaak helemaal niet eens met haar samenvattende zin. Meestal heb ik een heel andere levensles uit het interview gehaald. Bovendien heeft de volgorde waarin ze de ‘wetten’ heeft toegepast op haar liefdesleven ook de volgorde van de interviews in het boek bepaald. Puur en alleen om die reden opent het boek met een verhaal over een groepsverkrachting. Wow, de toon is gezet! Het was prettiger geweest als dit verhaal ergens in het midden van het boek had gezeten, veilig ingebed tussen twee minder gewelddadige hoofdstukken. Ten slotte ben ik eigenlijk gewoon niet geïnteresseerd in haar liefdesleven. Het is gevaarlijk terrein om het leed van de een te vergelijken met het leed van de ander. Maar haar verhaal is wel het laatste wat je leest en steekt toch wat schril af tegen de rest… Natuurlijk is de persoonlijke beleving van de auteur ook interessant, maar het had iets meer naar de achtergrond gekund.

Desondanks inspiratie voor elk wat wils

Ondanks dat de vorm wat afdoet aan de inhoud is ‘De Wetten van Vallen en Opstaan – Veerkracht door Verandering’ interessant om te lezen. Iedereen zal zich kunnen identificeren met een of meerdere van de verhalen. Het is een mooi zetje in de rug voor iedereen die net is gevallen en zoekt naar een manier om weer op te staan. Maar ook voor iedereen die zich expres in het diepte wil laten vallen en wil opstaan in een compleet nieuwe richting.

Specificaties van het boek

  • Titel: De wetten van vallen en opstaan – Veerkracht voor verandering
  • Auteur: Marja den Boer
  • Gepubliceerd in: juni 2015
  • Uitgeverij: Lev.
  • Aantal pagina’s: 142
  • ISBN-13: 9789400505599
  • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie