Valt er te leven met hooggevoeligheid? – recensie boek Judith Orloff

Volgens Judith Orloff, een Amerikaanse arts en psychiater en schrijver van het boek ‘Leven met hooggevoeligheid’, is 20% van de bevolking hooggevoelig, oftewel, zoals zij het liever verwoord, heeft een empathische persoonlijkheid. Zo, dat is nog eens een aantal om serieus rekening mee te houden, maar in de praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen. Veel mensen met een empathische persoonlijkheid weten het niet van zichzelf, en als ze het wel weten, is het voor hen vaak onduidelijk wat het inhoudt en hoe er mee om te gaan, laat staan voor de overige 80% van de bevolking.

Judith heeft zelf een empathische persoonlijkheid en met haar 72-jarige leeftijd is zij een door de wol geverfde ervaringsdeskundige. Daarnaast heeft zij in haar praktijk als psychiater veel geleerd van haar empathische patiënten. Iemand die hooggevoelig is, reageert heftiger op allerlei gebeurtenissen in het dagelijks leven, zo heftig soms dat ze nog dagenlang in de war kunnen zijn van een naar bericht op het nieuws, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Hoe weet je nu of je een empathische persoonlijkheid hebt? Heb je regelmatig het gevoel er niet bij te horen, heb je vaak tijd alleen nodig om je batterij weer op te laden, kun je slecht tegen lawaai en houd je er niet van om in groepen te zijn, dan ben je waarschijnlijk hooggevoelig. Het kan ook zijn dat je deze eigenschappen herkent in je partner of in je kinderen.

In haar boek ‘Leven met hooggevoeligheid’staat een soort checklist waarmee je vrij eenvoudig kunt bepalen of jijzelf of je naasten tot deze groep behoren, maar haar ervaring is dat veel mensen vaak al hun hele leven het idee hebben dat ze in meer of mindere mate afwijken van de rest. Het is echter niet haar bedoeling om door middel van allerlei tips en tricks er voor te zorgen dat je net zo wordt als de anderen. Een empathische persoonlijkheid is vaak aangeboren, of ontstaat door omstandigheden in je jeugd. Het is dus veel meer de kunst om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Met de survivalgids van Judith bij de hand ben je ieder geval al een heel eind op weg.

Hoe pak je dat dan aan, leven met hooggevoeligheid? Het helpt natuurlijk al enorm als je het weet, dan kun je er rekening mee houden bij het plannen van je dagelijkse leven. Niet te veel activiteiten en afspraken achter elkaar, zorgen voor goede voeding en – heel belangrijk – niet teveel optrekken met “energiezuigers” helpt al heel goed. Soms gaat het echter dan toch nog mis en kun je met de tips van Judith de schade zo goed mogelijk herstellen of beperken. Bijvoorbeeld door middel van korte meditatiesessies (hiervoor even terugtrekken op de w.c. wordt door haar van harte aanbevolen, als je bijvoorbeeld op je werk bent) kun je jezelf vaak weer op de rails krijgen.

Daarnaast is het van groot belang dat je werk doet dat past bij je persoonlijkheid, maar het kiezen van een partner is zeker ook heel belangrijk. Haar beschrijving van de persoonlijkheden die je in ieder geval moet vermijden, is heel herkenbaar. Ook voor mensen zonder empathische persoonlijkheid lijken me dat eigenlijk wel personen, die je altijd maar beter niet te dicht op je huid moet krijgen, of je moet wel heel sterk in je schoenen staan!

Hoe kom je af van mensen, die tegen je aan blijven zeuren op een feestje? Hoe zorg je er voor dat je niet overstelpt wordt door werk? Haar tips hiervoor zijn eigenlijk voor iedereen buitengewoon handig. En hoe ga je het beste om met je kinderen als ze hooggevoelig zijn? Ook daarvoor heeft Judith allerlei praktische tips.

Is leven met een empathische persoonlijkheid alleen maar problematisch? Volgens Judith, en zij spreekt uit eigen ervaring, kan het een enorme verrijking zijn. Wat aan anderen voorbij gaat, merkt de empaat wel op. Veel empathische persoonlijkheden maken gebruik van een sterkere intuïtie bij het interpreteren van de werkelijkheid en doorzien met hun gevoel wat er met mensen, dieren, planten of zelfs met de wereld aan de hand is en kunnen daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van die wereld. Zo bekeken valt er wel degelijk te leven met hooggevoeligheid, sterker nog, misschien is het maar goed dat ze er zijn.

Specificaties van het boek

  • Titel: Leven met hooggevoeligheid – Tips voor de empathische persoonlijkheid
  • Auteur: Judith Orloff
  • Gepubliceerd in: oktober 2018
  • Uitgeverij: Samsara
  • ISBN-13: 9789491411946
  • Formaat: paperback
Avatar
Elisabeth van der Veen

Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.

1 Reactie

Geef een reactie