Aarde

Vanaf nu schrijf ik Aarde met een hoofdletter, jij ook?

Toen Eigenwijs Blij nog in de spreekwoordelijke baarmoeder zat en we bezig waren met de achterliggende visie, kozen we voor de tag line “Op zoek naar geluk met hart voor mens, dier & aarde.” Maar is het eigenlijk niet raar dat we aarde met een kleine letter behoren te schrijven en Jupiter, Venus en Mars met een hoofdletter? Is onze eigen planeet minder belangrijk? Duurzaamheidsdenker Jan Juffermans pleit voor een verandering van de spelling. Ter ere van de Internationale Dag van Moeder Aarde (vandaag, ook wel Earth Day) gaan we vanaf heden hierin mee. Vanaf nu schrijven we bij Eigenwijs Blij Aarde met een hoofdletter! Jij ook?

Jan Juffermans: Aarde met een hoofdletter

Aarde schrijf je officieel met een kleine letter. Het is namelijk geen eigennaam, maar een soortnaam, want we zetten er graag het lidwoord ‘de’ voor. En dus is het ‘de aarde’ in plaats van ‘de Aarde’. Logisch toch? Eigenwijs Blij was nog maar net geboren, toen ik onderstaande tweet tegenkwam. Ik was onder de indruk van het opiniestuk en archiveerde de tweet. Het bleef aan mij trekken.

Jan Juffermans is niet zomaar iemand. Van 1978 tot 2010 was hij hoofdredacteur van De Kleine Aarde. Hij is nu met pensioen, maar zet zich nog steeds in voor diverse duurzaamheidsprojecten. Hij was ook degene die onder meer het woord ‘ecologische voetafdruk’ introduceerde in Nederland. Voor zijn toevoegingen aan onze taal werd hij in 2014 onderscheiden en dat is dan ook de aanleiding geweest voor zijn opiniestuk.

Maar zelfs als hij zomaar de bakker op de hoek was geweest: er valt eigenlijk niks aan te merken op zijn betoog. Natuurlijk is onze eigen planeet net zo belangrijk als al die andere planeten. Minstens! En bij dat respect hoort een hoofdletter. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kunnen we taal langzaam veranderen en kan ‘Aarde’ gemeengoed worden.

Internationale Dag van Moeder Aarde, een mooie dag om te beginnen

Vandaag, 22 april, is het Internationale Dag van Moeder Aarde (oftewel Earth Day). Een goed moment om van een voornemen een werkelijkheid te maken. Vanaf vandaag is het bij ons ‘Aarde’ in plaats van ‘aarde’ (als we ergens een woordje over het hoofd hebben gezien, dan horen we het graag). Doe je ook mee? Hoe meer mensen meedoen, hoe gemakkelijker we de Nederlandse taal veranderen en we onze Aarde ook in onze spelling het respect kunnen geven dat zij verdient!

Credits featured image: Matt Brown, licentie: CC BY (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing)

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie