Je haar verzorgen: 7 x eigenwijs blije haarverzorging

Verven of gewoon je grijze haren omarmen? Met shampoo wassen, met baking soda of misschien wel alleen met water? En hoe vaak per week eigenlijk? Best veel keuzes en opties waar we ook al verrassend veel over hebben geschreven. We zetten graag onze tips over eigenwijs blije haarverzorging voor je op een rijtje. Welke tip wil jij met onze lezers delen?

Je haar verven met henna

Cecile verft haar haren al 15 jaar met henna. Als je eenmaal in de magische wereld van henna stapt, zal je ontdekken dat internet vol staat met tips over hoe je je haar met henna zo rood mogelijk kunt maken. Maar wat ze met vallen en opstaan zelf heeft moeten uitvogelen is hoe je het haar verven met henna eigenlijk slim aanpakt. Welke spullen heb je nodig, wat moet je wanneer klaarleggen en hoe overleef je een paar handen vol rood-groene blubber op je hoofd zonder dat je badkamer onder de rode spikkels komt te zitten? Tijd voor haar stappenplan: Je haar verven met henna.

Omarm je grijze haar

Ook Louise verfde haar haar lange tijd met henna. Inmiddels heeft ze haar grijze haar omarmd. “Ben ik trots op mijn grijze haar? Eigenlijk vind ik dat een beetje gek. Trots ben ik zeker, niet op mijn grijze haar, maar wel op de beslissing om mijn grijze haar niet langer te verstoppen.” Louise deelt tips over hoe je zonder extreme uitgroei langzaam echt grijs kunt zijn.

Haar wassen met baking soda en appelazijn

Suzanne herinnert het zich nog goed: “Van vroeger toen ik heel klein was, kan ik me herinneren dat ik haarwassen vreselijk vond; zeep in mijn ogen. Ik had een soort geel hoedje waar mijn haar op lag en wat als een soort gele rubber stralenkrans om mijn hoofd zat. Het stond vast schattig ;). Het hoedje heb ik maar even gebruikt, al snel leerde ik mijn ogen dichtdoen voor de shampoo. Grappig, dat leer je; je haar was je met shampoo, dan wordt het goed schoon, en daarna crèmespoeling, dan gaat het glanzen. Jaren gedaan, tot een klein jaar geleden, toen begon ik met mijn less waste challenge. Daar hoorde voor mij ook bij; geen nieuwe plastic flessen meer kopen, bestaande plastic flessen opmaken (en dan de plastic bak in) of weggeven en dus een alternatief zoeken voor onder andere shampoo, douchegel en conditioner. Daarnaast was ik wel toe aan wat minder ingrediënten in mijn haarwasmiddel, degenen die op een gemiddelde shampoo fles staan herken ik bijna allemaal niet, en dus geen idee wat ik in mijn haar smeer…” Inmiddels wast ze haar haren met baking soda en appelazijn. Over aleppozeep is ze minder tevreden.

Shampoo bars van Lush

Cecile is groot fan van de shampoo bars van Lush. Geen verpakking en dat scheelt een hoop afval (en gezanik op het vliegveld). “Al ruim tien jaar ben ik een echte Lushie. Ik douch met de verzorgingsproducten van Lush, ga ermee in bad en was mijn handen ermee. Een probleem: in mijn wijde omgeving geen winkel te vinden. Geen nood, er is altijd nog de webshop. En dan blijkt steeds opnieuw maar weer dat bestellen in Engeland goedkoper is dan in Nederland.”

Douchen en wassen: elke dag of minder vaak?

Marianne heeft dit vraagstuk voor ons uitvoerig uitgezocht aan de hand van de huidige wetenschappelijke inzichten. Haar eindoordeel zal je misschien verrassen! “Iedereen in Nederland weet dat het een goed idee is om je regelmatig te wassen. Maar wat is precies een goede regelmaat? Er zijn mensen die elke dag meerdere malen douchen, maar er zijn ook voldoende anderen die één of twee maal in de week zichzelf helemaal schoon poetsen. Is elke dag douchen nodig?

En met koud water douchen dan?

Marjan ging de uitdaging aan en douchte een week lang helemaal koud. “Voordat ik begon heb ik me ingelezen in de materie, want wat betekent koud douchen eigenlijk voor je gezondheid? Verschillende sites en blogs sommen de voordelen op, samengevat: koud douchen versterkt je huid, het is goed voor je bloeddruk en je bloedcirculatie, je traint je immuunsysteem, je bouwt een natuurlijke resistentie op tegen kou, het activeert je vetverbranding, het geeft je energie en het werkt tegen stress.” Durf jij het aan om koud te douchen?

Beachy zomerhaar met zelfgemaakte zoutspray

Genoeg om over na te denken dus voordat je fris de buitenlucht in kan. Maar wacht, je kunt je haar ook nog eigenwijs blij stylen! Met Suzanne haar zelfgemaakte zoutspray voor beachy zomerhaar bijvoorbeeld! “Het maakt je haar (mijn haar althans) ruw maar toch zacht, met meer volume, inderdaad alsof je een dag in weer en wind bent geweest. Ik was dus enthousiast. Alleen niet over de prijs. Want 22,50 voor een flesje wat je naar verwachting in een maand leegsprayt (en dan maar weer weggooit) vind ik wel echt teveel. Gelukkig blijk je het ook zelf prima te kunnen maken. Ik gebruik het nu een week of zes en ben er super blij mee. Doe je mee?”

Welke tips voor eigenwijsblije haarverzorging heb jij?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie