Website BBC Future: long reads over psychologie en technologie

Er worden dagelijks zo veel boeiende wetenschappelijke nieuwtjes verspreid, dat het met geen mogelijkheid bij te houden is. Om toch een beetje bij te blijven, volg ik tegenwoordig het nieuws via BBC Future. Vrijwel elke dag lees je hier langere artikelen (inclusief diepgang) over bijvoorbeeld artificial intelligence, neuroscience en andere zaken in het schemergebied tussen technologie en psychologie.

Ontdekkingen over psychologie en technologie

Het kanaal ‘Future’ op de website van de BBC is een aaneenschakeling van bizarre weetjes en wetenschappelijke ontdekkingen op het snijvlak van psychologie en technologie. De artikelen zijn vaak wat langer, zonder dat het meteen droge wetenschappelijke verhandelingen zijn. Een mooie gulden middenweg voor wie iets interessants wil lezen tijdens de koffiepauze en verder wil kijken dan vluchtige nieuwsberichtjes. Het plaatje bij dit artikel is bijvoorbeeld afkomstig van het artikel ‘How worried should you be about artificial intelligence?’ met een best wel spooky infographic over enge shit die er met AI kan gaan gebeuren in de toekomst.

Seks, geweld en wat mensen tot mensen maakt

Dat rijtje somt toch wel op wat er zo boeiend is aan de menselijke psyche. Als je daarin geïnteresseerd bent (zoals ik), dan is BBC Future echt een walhalla. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘The strange phenomenon of musical skin orgasms’ over hoe sommige muziek wel hele speciale sensaties kan oproepen. En wat ik erg fijn vind aan BBC Future is dat ze vaak in een vraag duiken en dan op basis van meerdere onderzoeken tot een conclusie komen. In ‘The myth of mental illness and violence’ bijvoorbeeld duikt de auteur in het vooroordeel dat mensen met een psychische stoornis waarschijnlijk ook eerder geweld gebruiken. Is dat eigenlijk wel zo?

De mens: wat maakt ons anders dan dieren?

Super interessant vond ik ook het artikel ‘The traits that make human beings unique’. Want wat maakt mensen nou eigenlijk uniek ten opzichte van dieren? Dat we gereedschap gebruiken? Dat we pijn voelen? Allemaal busted myths. Maar één ding lijkt ons toch echt bijzonder te maken: de manier waarop we op emotioneel niveau met anderen samenwerken en delen zonder dat daar direct iets tegenover staat. En dat we ons kunnen inleven in de denkbeelden van anderen. Laten we zeggen: empathie en compassie.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met jubelen over artikelen op BBC Future. Ik volg BBC Future op Twitter, zodat er regelmatig verbazingwekkende weetjes in mijn timeline langskomen. Volgen op Facebook kan ook, als dat meer jouw manier is. Welk artikel van BBC Future verbaast en verrast jou?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie