Opgeruimd! boek

Zin in spullen weggooien door boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo

Hoe ouder ik word, hoe meer ik de indruk heb dat de truc van opruimen niet zo zeer bestaat uit slim opbergen, maar uit slim weggooien. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo bevestigt dat gevoel dubbel en dwars met haar bestseller ‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen’. Van dit boek krijg je echt vreselijk zin om alle nutteloze troep die in je huis slingert in vuilniszakken te proppen. Een heerlijk boek.

Het opruimen houdt nooit op

Het is een verschrikking: je neemt een keer een dag voor een flinke opruimsessie en een paar dagen later is je huis alweer een zwijnenstal. Wat doen we toch fout? Moet ik dan echt braaf elke dag een half uurtje opruimen en poetsen? Elke dag opnieuw? Zijn wij op aard om op te ruimen?

Marie Kondo: opruimen hoeft maar 1 keer

Marie Kondo heeft het antwoord: opruimen hoeft volgens haar maar één keer, maar dan wel waanzinnig grondig. Met haar methode ben je ongeveer een half jaar zoet. Maar dan heb je ook wat: een relatief leeg huis met alleen maar spullen waar je gelukkig van wordt. De Japanse opruimexpert schudt haar wijsheid niet zomaar uit haar kimono. Al haar hele leven lang heeft Marie een obsessie met opruimen en opbergen. In haar ouderlijk huis spendeerde ze haar vrije tijd aan het ordenen van de inhoud van kastjes en het weggooien van overbodige spullen van haar broer en zusje. Inmiddels is ze professioneel opruimer en helpt ze anderen bij grote opruimtrajecten.

Weggooien wat je niet gelukkig maakt

De werkwijze van Marie Kondo is eigenlijk ontzettend simpel. Volgens haar begint grondig opruimen met grondig weggooien. Haar ervaring is dat iedereen moeiteloos tientallen vuilniszakken kan vullen. Haar enige criterium: “Maakt dit object je gelukkig?” Om de fase van weggooien succesvol te doorlopen is het volgens Marie Kondo belangrijk dat je begint met eenvoudige soorten spullen, namelijk kleding en boeken. Pas op het eind neem je de tijd voor spullen met emotionele waarde, zoals foto’s en ontvangen brieven.

Opbergen komt pas daarna

Pas als je alleen nog maar spullen hebt waar je echt gelukkig van wordt, mag je gaan beginnen met opbergen. Ook hier heeft Marie Kondo tips en ideeën bij, maar die vallen eigenlijk in het niet bij de openbaring dat je echt zo rigoureus moet gaan weggooien. Daarna hoef je het alleen maar bij te houden en te zorgen dat je geen spullen koopt waar je niet gelukkig van wordt. Simpeler kan eigenlijk niet.

Boek waarvan je aan de slag wilt

Zelden las ik een boek dat zo aanstekelijk werkt als ‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen’. Tijdens het lezen in de trein Whatsappte ik meerdere passages naar het thuisfront om te verkondigen dat ik de helft van mijn kleding zou gaan weggooien en dat we minstens een van de vier boekenkasten ook wel bij het grof vuil konden gaan zetten. En dat sokken in bolletjes rollen volgens Marie helemaal fout is, want dan raken je sokken gestrest. Het boek is dan ook heerlijk geschreven met veel anekdotes over de klanten van Marie. Zoals iemand die een voorraad van 20.000 wattenstaafjes had. En dat terwijl Marie een hekel heeft aan onnodige voorraad. Dat soort leuke dingen.

Consuminderen of kapitaalvernietiging

Laat ik voorop zetten dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Zo simpel is het en alleen daarom al is Marie gewoonweg een eigenwijs blije dame. Soms twijfel ik wel aan de ‘groenheid’ van haar methode. Enerzijds leidt alleen kopen waar je echt gelukkig van wordt en wat je echt nodig hebt per definitie tot consuminderen. Anderzijds is gewoon maar alles in vuilniszakken proppen weliswaar een lekker gevoel, maar niet zo duurzaam. Mijn toevoeging zou zijn om wel te proberen spullen kwijt te raken via Marktplaats, de kringloopwinkel of welke manier dan ook die je voorkeur heeft. Maar als je weggooien gewoon omvormt tot ‘uit je huis wegwerken’, dan kan ik alleen maar heel erg blij van dit boek worden. Binnenkort ga ik echt aan de slag!

Specificaties van het boek

 • Titel: Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen
 • Auteur: Marie Kondo
 • Gepubliceerd in: februari 2015
 • Uitgeverij: Lev. boeken – AW Bruna
 • Aantal pagina’s: 224
 • ISBN-13: 9789400505629
 • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als ebook
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Sandra
  Geplaatst op 12:20h, 26 maart Beantwoorden

  Hi Cecile,

  Zoals je weet heb ik ook sterke neiging tot ordenen en opruimen. Vandaar dat ik je post met interesse heb gelezen. Het is een interessante eye opener om je ALLEEN te omringen met spullen die je gelukkig maken. Ik zou het alleen voor mijzelf zo willen zeggen: hou alleen de spullen die je nodig hebt, dan kan alsnog 3/4 van mijn huis, ook al is het opgeruimd, naar de kringloop. Je stukje laat me nadenken: waarom begin ik daar ook niet vandaag mee? Ik groei bijna uit mijn huis door de “spullen” , dat kan toch nooit de bedoeling zijn? 🙂

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 12:42h, 26 maart Beantwoorden

   Als je dit boek leest, dan wil je echt direct een rol vuilniszakken erbij pakken. Marie Kondo schrijft enorm geestig en aanstekelijk! Check ook haar opvouwtechnieken. Beetje neurotisch, maar toch zo tof!

Geef een reactie