15 tips voor het eigenwijs blij opvoeden van je jonge kind

Met een jaar of 1,5 merk je: aha, nu gaat het opvoeden dus echt beginnen. Je dreumes krijgt een eigen willetje en zodra hij of zij officieel een peuter is kun je er helemaal niet meer omheen. Het is tijd voor de opvoeding en dus ook voor keuzes. Grote keuzes over opvoedstijlen, maar ook dagelijkse kleine keuzes over bijvoorbeeld voeding en vrije tijd. In dit overzichtsartikel 15 tips op basis van onze eigen ervaringen.

peuter-opvoeden

Een peuter van 2 jaar opvoeden zonder straffen of belonen: onze ervaringen

Toen ik zwanger was van onze dochter hebben we natuurlijk veel gesproken over de opvoeding. Er leken drie smaken te bestaan: autoritair (directief), permissief (doe wat je wilt) en de gedoodverfde gulden middenweg autoritatief (in constant overleg). Wij deden eigenwijs en kozen voor smaak nummer 4: ‘unconditional parenting’, oftewel opvoeden met zo min mogelijk straffen en belonen. Nu onze dochter twee jaar is, kan het opvoeden echt gaan beginnen. En dan zie je in de praktijk wat werkt en wat lastig gaat.

Blije, stabiele kinderen met de Deense manier van opvoeden

Al sinds jaar en dag zijn de Denen gemiddeld gezien de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch? Ligt het aan hun verzorgingsstaat? Aan hun focus op samen genieten van knusse gezelligheid? Of ligt het ook een beetje aan de opvoeding? Dat laatste zal zeker een factor zijn en daarom vond ik het interessant om het boek ‘The Danish Way of Parenting’ te lezen. Wat blijkt? De Deense manier van opvoeden heeft heel veel raakvlakken met het zogenaamde ‘unconditional parenting’.

21st-century-girls-boek

Hoe loods ik mijn dochter deze eeuw door? – Recensie boek 21st Century Girls

Ooit grapte ik semi-serieus aan de eettafel van mijn schoonfamilie: “Het is tegenwoordig makkelijker om een meisje te zijn, want je mag meer dan jongetjes. Tot je 13 wordt, dan pakken ze je alles weer af.” Deze opmerking werd mij niet helemaal in dank afgenomen, maar ik vind het nog steeds. Speel maar lekker met auto’s en klim in bomen, maar zodra je gaat puberen ben je toch vooral een lustobject dat idealiter lief en meegaand moet zijn. Hoe behoed ik mijn eigen dochter in vredesnaam voor dit lot? Ik las ‘21st Century Girls’ van Sue Palmer en werd een stukje wijzer.

rapley-pannenkoek

Samen eten met onze baby (nu peuter): bijna elke dag een feest met de Rapley-methode

Je kind geen prakjes voeren met een lepeltje, maar direct zelf laten prutsen met grotere stukken voedsel… Toen ik voor het eerst las over de Rapley-methode, dacht ik meteen: dit past echt bij ons en ook bij onze dochter. Inmiddels is ons kind 2,5 jaar. Na ruim twee jaar Rapley is het tijd voor het delen van onze ervaringen.

avocado-eten-kind

Gezonde en eigenwijsblije kinderen die (alleen maar) planten eten: dat kan!

Is een plantaardig dieet slecht voor een kind? Als veganistische ouder heb je misschien het gevoel dat je altijd jezelf moet verdedigen. Er worden voorbeelden aangehaald van kinderen waarbij het mis ging. Helaas zijn die er, maar het aantal kinderen die in blakende gezondheid opgroeien puur op plantaardige voeding is gelukkig vele malen groter. Louise beschrijft haar ervaringen in haar artikel ‘Gezonde en eigenwijsblije kinderen die (alleen maar) planten eten: dat kan!

verantwoord-snoep-sint-maarten

Snoep met Sint Maarten: tips voor leuke, gezonde traktaties!

In een groot deel van Nederland gaan kinderen op 11 november langs de deuren met hun lampion. In ruil voor een liedje vullen ze hun tas met lekkers. Dat lekkers is vaak ongezond, maar ja, toch wel erg leuk! Ik vroeg mij af of er enigszins verantwoorde dingen zijn die je kunt uitdelen met Sint Maarten. Lekkere dingen die iets gezonder zijn dan gewoon snoep, maar wel nog steeds feestelijk. Ik ging op onderzoek uit en deel mijn tips voor een redelijk gezonde Sint Maarten graag met jullie.

hipp-snacks-kinderen-1

HiPP: lekkere biologische snacks, chips en koekjes voor peuters!

Het is me wat, het nadenken over gezond eten voor je baby of peuter. Aan de ene kant zijn veel mensen veel kritischer geworden qua vet en suiker en e-nummers, aan de andere kant vliegen de met rommel volgepropte koekjes je om de oren in de supermarkt. Ons favoriete merk snacks voor onze dochter van 2 is HiPP. We kenden dit merk al van de biologische opvolgmelk, maar zijn nu helemaal fan van deze biologische chips en koekjes voor peuters en kleuters!

Test: 4 x natuurlijke tandpasta voor kleine kinderen die tandenpoetsen haten

Mijn peuter van twee haat tandenpoetsen. Van het niveau dat we haar dagelijks in de houdgreep moeten houden. Leuk is anders. Reden om onder meer op zoek te gaan naar een tandpasta speciaal voor kinderen die ze nog een beetje accepteert. Ik verzamelde vier soorten zo natuurlijk mogelijke tandpasta voor peuters: Weleda, Urtekram, Jack n’ Jill en Earth’s Best. Na een uitgebreide test weet ik genoeg om mijn ervaringen met jullie te delen.

thuisonderwijs

Eigenwijs blij onderwijs: mix van thuis, klassikaal & iederwijs?

Een heel andere orde van discussie en dilemma is het artikel van Peter: ‘Eigenwijs blij onderwijs: mix van thuis, klassikaal & iederwijs?’ Waarom niet het beste nemen uit drie werelden? Waarom is het altijd het één of het ander? Of nog erger, waarom tot een consensus proberen te komen? Thuisonderwijs heeft zijn voordelen, klassikaal onderwijs en iederwijs onderwijs hebben ook voordelen. Eigenwijs blij onderwijs zou een mix kunnen zijn van alle onderwijsvormen, maar wel volledig afgestemd op individuele behoeftes.

programmeren-voor-kinderen-eb

7 x je kind helpen ontwikkelen in een wereld vol computers

Computers hebben in korte tijd een belangrijke plek in onze levens veroverd. Kantoorpanden staan er vol mee en we hebben er bijna allemaal een in onze broekzak of tas. Kinderen weten intuïtief hoe ze een iPad moeten gebruiken en doen dat vaak behendiger dan hun ouders. Je zou bijna denken dat iedereen tegenwoordig met computers kan omgaan, maar dat is niet helemaal waar. De gebruikersinterface is een stuk beter geworden, maar verbergt de onderliggende techniek onder een deken van mooie icoontjes en menu’s. Zolang alles goed werkt is er niks aan de hand, maar als er een keer iets mis gaat, hebben we geen idee meer waar we de oplossing moeten zoeken. Voor kinderen is het dus erg handig om de basis van techniek, computers en programmeren snappen. Zo leren ze niet alleen de consumeren, maar ook te creëren. Remi beschrijft allerlei manieren om je kind te helpen aan een voorsprong in deze wereld vol computers.

insectenhotel-zelf-maken

Een insectenhotel? Dat maak je zelf met Remi’s stappenplan!

Insecten zijn over het algemeen nuttige en leuke beestjes die helpen in de tuin. Bijen en hommels bestuiven de planten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen en vlinders maken het zomergevoel compleet. Met een insectenhotel in je tuin kun je ze een handje helpen, naar je tuin lokken en de biodiversiteit stimuleren. Het helpt ze schuilen voor slecht weer, geeft ruimte voor het leggen van eitjes en biedt ze een plek om te overwinteren. Je kunt een insectenhotel kopen in je tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar zelf bouwen van een paar oude planken is leuker en erg makkelijk. Hier een stappenplan en hulp bij het kiezen van de juiste vulling om de gewenste insecten naar je tuin te lokken.

inpakpapier-maken

Tip van Marianne: recycle je oud papier – maak je eigen inpakpapier!

Niet alleen is je eigen inpakpapier maken een mooie manier om iets heel persoonlijks aan een cadeau toe te voegen, het is ook een super manier om papier te recyclen. Hoewel het heel goed werkt om dit door je mini te laten doen, kan je het natuurlijk ook zelf! Als extra voordeel: behalve papier zelf maken, kosten deze methodes van je eigen inpakpapier maken bijna geen geld en zijn ze binnen een kwartier klaar. Handig als je vergeten bent dat je op zondagmiddag naar een verjaardag moet.

cooperatief-spel

Coöperatieve bordspellen: een heerlijk alternatief voor ‘elkaar inmaken’

Bordspelletjes doen is leuk. Helemaal in deze periode vol feestdagen met familie en lange, donkere avonden. Ik heb echter lang niet altijd zin in ‘elkaar inmaken’. Waarom moet ‘samen’ altijd ‘tegen elkaar’ zijn? Leuk voor de afwisseling zijn de vele coöperatieve spellen die er te koop zijn. Wij hebben best veel van zulke samenwerkingsspellen in de kast en ik zet onze ervaringen graag voor je op een rijtje.

Lois Ehlert prentenboeken over planten

Voorlezen: de prentenboeken over planten van Lois Ehlert

Voorlezen is leuk en goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Maar hoe zit het met prentenboeken over de natuur? Er is werkelijk een zee aan boeken over dieren, maar planten krijgen bar weinig aandacht. Minder aaibaar misschien, maar toch ook een belangrijk onderdeel van de natuur én van de belevingswereld van kleine kinderen? Ik vind de prentenboeken van Lois Ehlert daarom echt een verademing.

arnold-lobel

Mijn inspiratie: de kinderboeken van Arnold Lobel

En ten slotte: sommige kinderen groeien op met felgekleurde helden. Mijn helden waren sober gekleurd: bruin, grasgroen en oker. Ik heb het over de figuren in de kinderboeken van Arnold Lobel, en dan vooral Kikker en Pad. Waarom is Arnold Lobel mijn held? Omdat hij de basis legde voor zowel mijn morele besef als mijn liefde voor lezen en boeken. Hij is onmiskenbaar onderdeel van mijn fundament onder eigenwijs blij in het leven staan.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie