40 dagen zonder suiker, alcohol én junkfood: halverwege de rit

Halverwege! Onze suikervrije tijd begon een halve dag eerder dan gepland, op vrijdag 1 januari in de middag. Omdat we nog zo vol zitten van oud en nieuw en kerstuitspattingen, viel het in het begin erg mee ;-).

De suiker missen we nog niet zo erg eigenlijk. De eerste avond eten we bietjes met ui, kruiden en feta uit de oven met een olijf omelet, heerlijk! Wat ik meteen merkte, is dat ik na het eten toch vrij snel trek kreeg. Dit kan er uiteraard mee te maken hebben dat ik normaal, ongemerkt, toch snack `s avonds. Snacken is met deze challenge toch beduidend minder makkelijk ;-). We kwamen uiteindelijk uit op rijstwafels en wat ongezouten nootjes…

Dag 2 (of eigenlijk anderhalf) gaat het eigenlijk nog steeds heel goed (zoveel merk je er natuurlijk ook niet van), het enige is dat mijn vriend hoofdpijn begint te krijgen. Deze hoofdpijn is eigenlijk de eerste week niet echt weggetrokken, ik begon een paar dagen later ook wat hoofdpijn te krijgen. Lastig hierbij is dat onze ‘standaard’ pijnstiller een suiker coating heeft, dus hij bikkelt gewoon fijn zonder pijnstillers door. De hoofdpijn beperkt zich overigens tot mijn vriend en mij, de rest van de mensen (die ook meedoen aan deze challenge) heeft daar gelukkig geen last van.

We hadden allerlei goede ‘bakvoornemens’ voor deze challenge, maar wat mij al snel opviel, is dat veel suikervrije recepten allerlei ingrediënten hebben die ik nóóit in huis heb. Zodoende zijn we eerst maar eens een hoop dingen gaan kopen die ik normaal niet in huis heb, bijvoorbeeld kokosolie en allerlei soorten uitmiddelpuntige meel (maismeel, amandelmeel en nog veeeeel meer). We hadden al wel suikervrije jam in huis gehaald, dat is heel erg wennen moet ik zeggen (mijn kat Gizmo viel de boterham vreemd genoeg wel gretig aan) en het was ook na 2 weken in de koelkast al helemaal beschimmeld!

Mijn belangrijkste conclusie tot nu toe is eigenlijk vooral ‘gedeelde smart is halve smart’. We appen onderling met de mede-suikervrijen, delen recepten en ervaringen en peppen elkaar op! We hadden daarnaast vorige week een verjaardag bij een oom van mijn vriend, en ’s ochtends kreeg ik een appje van zijn nicht ‘jullie komen toch wel? Ik neem taart mee die jullie ook kunnen eten’. Ze bleek daarnaast ook nog goddelijke suikervrije cacaosnackjes gemaakt te hebben! Dat maakte deze verjaardag ineens een stuk minder moeilijk! Helaas hadden we hierna nog een andere verjaardag waar de fel blauwe en groene taart ons aanstaarde, maar we het helaas bij ons theetje moesten houden. Dat was moeilijker!

Een andere conclusie is dat het niet 100% vol te houden is, vooral omdat ik voor mijn werk 1 a 2 dagen buiten de deur eet, en niet overal kan vragen of er in het buffet suiker zit. Ook heb ik mezelf tijdens een gala voor mijn werk toegestaan te zondigen. Ik heb een paar hapjes chocolademousse op (vooral omdat het vega eten zo matig was dat ik vond dat het mocht, en al mijn collega`s zaten aan de heerlijke champagne terwijl ik aan de spa rood zat). Dat moest ik overigens de volgende ochtend bekopen met hoofdpijn; ik kan natuurlijk niet bewijzen dat het daardoor komt, maar naar mijn idee is dat wel zo!

Dat zijn de verdere fysieke effecten tot nu toe. Ik moet eerlijk zeggen tot nu toe nog niet vreselijk veel verschil te bemerken. Mijn vriend en ik hebben het idee een klein beetje afgevallen te zijn, maar zijn verder niet meer of minder moe. Dit zou er mee te maken kunnen hebben dat wij al geen frisdrank dronken en ook voor deze challenge behoorlijk gezond leefden (op de snoepjes, chocola en pakjes en zakjes na 😉 ). Het valt me namelijk op in de blogs die je leest van andere mensen 30 of 40 dagen zonder suiker gaan, dat die mensen veel meer suikerhoudende producten en junkfood aten dan wij.

Ondanks dat we nog niet zoveel fysieke effecten bemerken, hebben eigenlijk alle mensen met wie wij nu de challenge doen het gevoel dat we dit na de 40 dagen grotendeels voort willen zetten. Dit zal wel een minder streng regime zijn, ik mis mijn chocolade, een vriendin mist haar biertjes en mijn vriend ook wel een beetje. Maar, het doel van een verandering in levensstijl lijkt, nu we op de helft zijn, wel te gaan lukken! We weten het natuurlijk pas zeker als we er echt zijn, maar we zijn positief en hoopvol gestemd! De afgelopen 20 dagen zijn wij al een hoop lekkere recepten tegengekomen die wij er echt in gaan houden, die deel ik graag met jullie!

Recepttips:

  • Bloemkoolcake. Echt een ronduit heerlijk recept! Wij doen er wel 2 keer zoveel kruiden, ui en knoflook in, anders is hij wat flauw.
  • Hartige muffins (foto). Ook echt heerlijk! Hier heb ik het vlees weggelaten, de hoeveelheid kaas keer drie gedaan, ik heb reepjes zongedroogde tomaat toegevoegd, wat meer kruiden en een schepje suikervrije bouillon toegevoegd en wat zaden op de boven van de cupcakevormen gedaan.
  • De bietjes met feta waarover ik schreef.
Avatar
Lies van Aelst

Historica, politica, vegetariër, gespecialiseerd in denken tijdens de Nederlandse Opstand, boekenliefhebber, moestuinierder met vallen en opstaan

Geen reactie's

Geef een reactie