6 soorten zuivelvrije chocolademelk: welke is het lekkerst?

Als je plantaardig wilt eten of niet goed tegen lactose kunt, is zuivelvrije melk echt een uitkomst. Bijvoorbeeld van soja of van amandel of spelt. Er zijn steeds meer varianten te koop, biologisch of niet, met of zonder extra vitamines en met of zonder suiker. Maar ook: met een smaakje! Zelf kan ik soms een onbedwingbare zin in chocolademelk hebben. Ook op dat gebied zijn steeds meer veganistische varianten te koop. Tijd voor een uitgebreide test: welke zuivelvrije chocolademelk is het lekkerst?

Zuivelvrije chocolademelk in deze test

Al eerder testte ik negen soorten zuivelvrije melk zonder suiker. De verschillen in voedingswaarden waren toen best opvallend. Voor deze test kocht ik 6 pakken zuivelvrije chocolademelk. Er zijn vast nog wel meer merken, maar het geeft al een goed overzicht en dit zijn bij mij in de omgeving de meest gemakkelijk verkrijgbare varianten. In de tabel zet ik de voedingswaarden per 100 ml op een rijtje. Voor de vergelijking heb ik ook de voedingswaarden van Chocomel Original bijgevoegd.

CHOCOLADEMELK Energie in kcal Vetten Verzadigd Koolhydraten Suikers Eiwitten Vezels
Rice Dream Chocolate Flavour + Calcium 52 1,1 gr 0,1 gr 9,7 gr 7,9 gr 0,4 gr ?
Oatly Haver Cacao 55 1,5 gr 0,2 gr 9,5 gr 7 gr 1,0 gr 1,0 gr
Alpro Almond Dark Choco 47 1,3 gr 0,2 gr 7,6 gr 6,9 gr 0,8 gr 0,8 gr
Alpro Coconut Chocolate 41 1,1 gr 1,0 gr 7,0 gr 5,3 gr 0,4 gr 0,0 gr
Alpro Soya Choco 61 1,8 gr 0,4 gr 7,8 gr 7,5 gr 3,1 gr 0,9 gr
Provamel Soya Choco (biologisch) 67 2,2 gr 0,6 gr 8,1 gr 7,9 gr 3,4 gr 1,1 gr
Vergelijk: Chocomel Original 86 2,7 gr 1,9 gr 12 gr 11,8 gr 3,3 gr 0,6 gr
CHOCOLADEMELK Zout Vit B2 Vit B12 Vit D Vit E Calcium Cacao
Rice Dream Chocolate Flavour + Calcium 0,12 gr ? 0,375 μg 0,75 μg ? 120 mg 1,0%
Oatly Haver Cacao 0,15 gr 0,21 mg 0,38 μg 1,50 μg ? 120 mg 1,0%
Alpro Almond Dark Choco 0,14 gr 0,21 mg 0,38 μg 0,75 μg 1,80 mg 120 mg 1,5%
Alpro Coconut Chocolate 0,12 gr ? 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg 1,3%
Alpro Soya Choco 0,14 gr 0,21 mg 0,38 μg 0,75 μg ? 120 mg 1,5%
Provamel Soya Choco (biologisch) 0,14 gr ? ? ? ? ? 2,4%
Vergelijk: Chocomel Original 0,13 gr ? ? ? ? 105 mg 1,7%

Zuivelvrije chocolademelk Rice Dream Chocolate Flavour + Calcium

De chocolademelk van Rice Dream heeft, zoals de naam doet vermoeden, rijst als basis. Qua smaak doet hij wat denken aan koetjesrepen. Dat komt waarschijnlijk doordat er slechts 1 procent cacao in zit. Ook blijkt deze chocolademelk een wat waterige textuur te hebben. Ik ben wel heel blij met de zoetheid; die is wat mij betreft precies goed. Hij ruikt lekker en de kleur is mooi donker. En hij valt ook niet uit elkaar (ik zit ondertussen flink te typen en na een kwartier ligt er nog geen laagje van iets op de bodem). Als benchmark voor de rest geef ik hem een 7.

Zuivelvrije chocolademelk Oatly Haver Cacao

Veel van de soorten veganistische chocolademelk die ik heb geproefd deden mij denken aan koetjesrepen. Deze vegan chocolademelk op basis van haver smaakt wat mij betreft vooral naar pudding. Van die goedkope plastic bekertjes pudding met een toefje slagroom erop die je als student voor 19 cent kocht omdat je niks beters kon betalen. Oatly Haver Cacao mag dan Zweeds zijn en een leuk verhaal hebben op de verpakking, maar deze chocomel is zeker niet mijn favoriet en krijgt een magere 6,5.

Zuivelvrije chocolademelk Alpro Almond Dark Choco

Ik kan bijzonder kort zijn over Alpro Almond Dark Choco. Deze chocolademelk ruikt, smaakt en voelt gewoon exact als Chocomel. Zelfs de kleur is volgens mij hetzelfde. Het maakt in ieder geval herinneringen in mij los. Mooie donkere smaak van chocolade. Superlekker en met recht een 9.

Zuivelvrije chocolademelk Alpro Coconut Chocolate

De tweede plantaardige chocolademelk van Alpro die ik voor deze test proefde is lekker, maar niet zo lekker als die op basis van amandelen. De drank heeft wel een mooie kleur. Maar: hij ruikt en smaakt wel erg naar kokos. Een vloeibare Bounty als het ware. Hij is niet te zoet en bevat voldoende chocola. Eigenlijk wel heel lekker (tenzij je niet van kokos houdt): een 8.

Zuivelvrije chocolademelk Alpro Soya Choco

De derde en laatste zuivelvrije chocolademelk van Alpro is Alpro Soya Choco, op basis van soja. Wat mij betreft de minste in het rijtje van Alpro, maar zeker niet slecht. Net als de chocolademelk van Rice Dream doet de smaak denken aan koetjesrepen. Heel vergelijkbaar met in de verre achtergrond de grassige smaak van soja: goed voor een 7,5.

Zuivelvrije chocolademelk Provamel Soya Choco (biologisch)

De enige biologische chocolademelk in mijn test was die van Provamel, net als Alpro Soya Choco met soja als basis. Wat ik mij er precies bij moet voorstellen weet ik niet, maar het is de enige chocolademelk in deze test waar niet alleen cacao in zit, maar ook ‘echte’ chocolade (1,3% magere cacao, 1,1% chocolade). Er drijven witte stukjes in deze melk; waarschijnlijk is dat juist natuurlijk, maar het ziet er niet zo smakelijk uit. Verder is deze vegan chocolademelk vrij licht van kleur en een beetje weeïg zoet. Het gevoel van melkchocolade in plaats van puur. Jammer genoeg de enige biologische optie, want ik kan er niet meer van maken dan een 7.

CHOCOLADEMELK Score
Rice Dream Chocolate Flavour + Calcium 7,5
Oatly Haver Cacao 6,5
Alpro Almond Dark Choco 9
Alpro Coconut Chocolate 8
Alpro Soya Choco 7,5
Provamel Soya Choco (biologisch) 7

Ranglijst: welke zuivelvrije chocolademelk is het lekkerst?

Alpro Almond Dark Choco steekt wat mij betreft met kop en schouders boven de rest uit in deze test. Sowieso zit je met Alpro goed qua zuivelvrije chocolademelk. Geen enkele vegan chocomel haalt echter een onvoldoende. Alleen de Oatly Haver Cacao zou ik links laten liggen. En toch jammer dat de biologische chocolademelk niet wat hoger scoort.

Welke vegan chocolademelk vind jij het lekkerst? Zijn er nog merken of varianten die ik zeker nog moet proeven?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie