8 geweldige kookboeken waar ik regelmatig met veel plezier uit kook

Het zijn niet de vaakst gelezen artikelen op Eigenwijs Blij, maar ik vind schrijven over kookboeken te leuk om het niet te doen. De afgelopen 2,5 jaar heb ik dan ook meerdere kookboeken getrakteerd op een recensie. Sommige gaan over vegan food, andere over andere groene of anderszins eigenwijze manieren van koken. Ken jij ze al? Wat is jouw favoriete kookboek?

Modern koken met de recepten van Anna Jones

Anna Jones had de dochter van Jamie Oliver en Nigella Lawson kunnen zijn. Maar dan wel enorm tegendraads en eigenwijs. In haar kookboek ‘A Modern Way To Cook’ staan ruim 150 snelle, leuke en slimme vegetarische en veganistische recepten. Natuurlijk, niet elk recept is een daverend succes, maar over het algemeen ben ik mega-enthousiast. Ook weer zo maf en hipster, maar wel heel gezond en lekker: salade van boerenkool, gebakken rijst, dadels, sumac en limoen. Hoe kom je erop? Nog een daverend succes: chocoladepotjes met zijden tofu en Earl Grey. Veganistische chocolademousse was nog nooit zo lekker, dat beloof ik je. Zeker als je cacao nibs gebruikt als garnering. Voor mij dé culinaire ontdekking van 2015!

The Oh She Glows Cookbook – Angela Liddon

The Oh She Glows Cookbook draait allemaal om de succesvolle ontdekkingsreis van de Canadese Angela Liddon. Na jarenlang lijden onder een eetstoornis en diverse diëten, was ze het helemaal zat. Ze koos radicaal voor een nieuwe weg: onbewerkte ingrediënten én veganistisch. Met haar in 2008 gestarte weblog ohsheglows.com deelt ze haar ervaringen en recepten en bereikt ze inmiddels een miljoenenpubliek. Ondertussen voelt ze zich ook nog een stuk gezonder en energieker. Tijd voor een echt boek dus. In The Oh She Glows Cookbook staan ruim 100 veganistische recepten verspreid over alle gangen: van ontbijt, via hoofdgerecht tot snack voor onderweg. Een smakelijk startpunt voor iedere thuiskok die wel benieuwd is naar veganisme en daarin culinaire stapjes wil gaan zetten.

De Vegarevolutie – Lisa Steltenpool

Dit boek heb ik nog niet zo lang, dus ik heb er nog niet heel veel uit gekookt. Wat ik vooral heel erg fijn vind aan De Vegarevolutie, is het dikke, informatieve katern aan het begin van het boek. De lezer krijgt zeer goede uitleg over de verschillende voedingsstoffen die je ‘normaliter’ uit dierlijke voeding zou halen en hoe je die vervolgens kunt vervangen. Van de vier kookboeken in dit artikel het meest geschikt om aan iemand cadeau te doen. Lisa Steltenpool heeft trouwens ook een heel leuk blog: Early Dew.

veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall

Relatief nieuwe ster aan mijn culinaire firmament is veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Hugh is de presentator van kookprogramma River Cottage, houdt van biologische seizoensproducten en heeft al meerdere kookboeken geschreven. En, leuk detail, hij is een notoire vleeseter, maar ging toch de uitdaging aan om vaker vleesloos te eten en zo dit boek te kunnen vullen met ruim 200 recepten. Dat is ook meteen de kracht van dit boek: het is duidelijk geen tofu-groenteprutjes-gegratineerde-champignons-boek, maar een boek van een kok die gewoon weet wat lekker eten is.

Kookboek Peace & Parsnips van Lee Watson

Ik heb al vele recensies over kookboeken geschreven: voor Eigenwijs Blij en voor andere websites. Maar toen ik het volledig veganistische Peace & Parsnips van Lee Watson kocht dacht ik “Ik ga het nu eens anders aanpakken.” In plaats van een beetje doorbladeren en een aantal recepten testen door de weken heen, aten we een week lang vrijwel volledig aan de hand van Lee Watson. Dat geeft een goed beeld en op die manier kan ik onderbouwd mijn ervaringen delen.Het kookboek gaf mij nieuwe inspiratie voor nieuwe stappen richting een plantaardig dieet. We gaan er zeker vaker uit koken, maar dan misschien maar beter niet elke dag…

Kookboek Jamie Oliver: super food voor elke dag

Ik had dit kookboek al een tijdje in huis, in de originele Engelse versie, maar had er nog amper uit gekookt. Alleen een bepaalde omelet met spinazie rolde regelmatig onze keuken uit. Twee jaar na het verschijnen van ‘Everyday Super Food’ van Jamie Oliver werd het wel eens tijd om mij wat meer in zijn recepten onder te dompelen. Teruglezend lijkt het alsof ik ‘Jamie’s super food voor elke dag’ een ongelooflijk slecht kookboek vind. Dat is nou ook weer niet zo. De gerechten zijn lekker en de recepten kloppen, wat ook wel eens anders is met kookboeken van anderen. Dus spreekt een recept je aan, dat zal het ook zeker lukken én lekker smaken.

Cook for Syria: geef en maak kennis met de Syrische keuken!

Hij lag eind december onder de kerstboom: het kookboek ‘Cook for Syria’. Hoe hij het doet weet ik niet, maar mijn man heeft een goede neus voor kookboeken die ineens via social media aangeprezen worden. ‘Cook for Syria’ is een heel speciaal geval: hij is gevuld met op de Syrische keuken geïnspireerde recepten door legio aan bekende en minder bekende koks (waaronder Jamie Oliver). Het boek is onderdeel van een fondsenwervingsactie voor de humanitaire crisis in Syrië. Een aanrader!

Eindelijk inmaken en jam maken met The Modern Preserver

Ik vond het passen bij zowel mijn culinaire interesses als bij een stukje bij beetje meer eigenwijs blije levensstijl: inmaken en jam maken en zulke dingen. Vroeger deed iedereen het, dus moeilijk zou het niet kunnen zijn. En toch bleef ik er maar tegenaan hikken. Ik durfde gewoon niet, bang om twee maanden later potjes vol schimmel open te maken. Of mensen te vergiftigen. En bovendien zijn de meeste recepten zo vreselijk doorsnee… Tot ik las over het boek The Modern Preserver van Kylee Newton. Ik was van plan om het boek voor mijn verjaardag te vragen, maar kon al snel niet meer wachten. Ik probeerde en proefde… en nu is het hek eindelijk van de dam. Wauw!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
  • Avatar
    izerina
    Geplaatst op 12:18h, 03 juli Beantwoorden

    Veg heb ik gekocht om wat meer groenten te eten. Echt een goed boek.

Geef een reactie