BBQ-recept: 3 ultieme vegan salades voor bij de barbecue

Vegan en BBQ in één zin? Het kan heus. Gewoon een kwestie van wat goede vleesvervangers, lekker veel geroosterde groente én natuurlijk wat fijne vegan salades. Ook als je zelf niet vegan bent en het liefst vlees op de BBQ gooit, maar een vegan op bezoek krijgt: koop dan niet alleen wat vleesvervangers, maar zorg ook voor in ieder geval één vegan salade. En die vegan BBQ-salade hoeft echt geen konijnenvoer te zijn! Als wij zelf met een groter gezelschap BBQ-en, maak ik altijd drie vegan salades voor erbij: aardappelsalade, salade met meloen en een knapperige coleslaw. Mijn recepten hiervoor vind je hier lekker makkelijk op een rijtje.

Recept BBQ-salade 1: de lekkerste vegan aardappelsalade voor bij de BBQ (of zomaar)

Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren voor gerechten die niet mogen missen tijdens een barbecue. Zo kunnen mijn ex-buren niet functioneren zonder pindasaus. Voor mij is een BBQ niet compleet zonder aardappelsalade. Vroeger vond ik uit zo’n bak ook prima. Tegenwoordig liever zelfgemaakt met lekker veel verse kruiden. Stokbroodje eronder, sausje erbij… heerlijk! Maar hoe maak je zo’n verse, smeuïge BBQ-aardappelsalade ook nog eens helemaal vegan? Nou gewoon, met mijn recept, haha.

Je maakt deze vegan aardappelsalade met aardappels (duh), augurken, sjalotjes, sojayoghurt, vegan-mayo en heeel veeel verse groene kruiden. Wat je precies nodig hebt lees je in het artikel “recept vegan aardappelsalade voor bij de BBQ“. Met de hoeveelheden in het recept maak je een flinke aardappelsalade als onderdeel van een tafel vol BBQ-lekkers. Wat je overhoudt is heerlijk op brood tijdens je lunch de volgende dag.

Recept BBQ-salade 2: heerlijke meloensalade voor bij de BBQ (of picknick)

Zouden er mensen zijn die elke keer als ze BBQ-en totaal nieuwe gerechten maken? Ik denk het niet. Iedereen heeft toch zijn eigen favoriete recepten voor op de barbecue en erbij zoals salades en bepaalde sausjes. Ikzelf ben altijd op zoek naar nieuwe recepten die nieuwe favorieten kunnen worden. Maar mijn meloensalade met cashewnoten blijft in de top 10 staan van mijn BBQ-recepten. Hopelijk is deze heerlijke salade binnenkort ook een van jouw favorieten salades bij de barbecue.

Zoals zo vaak begon dit recept bij mijn moeder. Ik denk ook daadwerkelijk bij een BBQ. Ze zal haar variant vast ergens vandaan hebben. Misschien wel de Allerhande. Als ik het mij goed herinner zaten er in de meloensalade van vroeger zelfs gebakken stukjes kip. Dat is vast de reden dat mijn moeder deze meloensalade niet meer maakt, want zij en mijn vader zijn nu wel echt te vegetarisch daarvoor. En kip in een salade bij de BBQ is ook wel wat veel van het goede. Ik kan mij zelfs niet herinneren deze meloensalade ooit met kip gemaakt te hebben. Voor mij was het altijd heel simpel: galiameloen, sla, cashewnoten en die magische dressing met kerrie en gembersiroop. En met het groeiende aanbod aan eetbare vegan mayonaise is deze BBQ-salade inmiddels ook supersimpel vegan te maken. Lekker zomers!

Recept BBQ-salade 3: de lekkerste coleslaw, vegan & licht gefermenteerd (!)

In Noord-Amerika is een coleslaw een must voor elke BBQ. Ik eet zelf eerlijk gezegd liever andere salades bij de BBQ, maar ben wel dol op coleslaw voor bij een broodje falafel of een broodje (inmiddels vegan) shoarma. En met veel gasten is coleslaw alsnog een must bij de BBQ wat mij betreft. Nu is coleslaw maken in de basis totaal niet moeilijk. Maar toen ik in aanraking kwam met pickles (kort gefermenteerde groenten), ging er ook op het gebied van coleslaw een wereld voor mij open. Mijn nieuwe favoriete coleslaw is dus licht gefermenteerd en bovendien helemaal vegan. Het recept is echt eenvoudig, maar je moet wel bijtijds beginnen. Heerlijk!

Met mijn recept voor vegan coleslaw voor bij de BBQ maak je een behoorlijke hoeveelheid, voldoende voor een heel gezin voor bij de BBQ (of dus toch falafel of shoarma). Morgen lekker bij de lunch. Of gewoon bij het avondeten. Je kunt ook best de helft maken. Maar ja, dan zit je dus met 3/4 witte kool ipv een halve witte kool.

Met deze drie vegan salades kan je BBQ niet meer misgaan. Of, nou ja, er kan altijd van alles misgaan natuurlijk, maar aan de salades zal het niet liggen. Welke salade mag er wat jou betreft niet ontbreken bij een barbecue?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie