21 nov Before the Flood: dé docu van Leo over klimaatverandering
Ik geef het toe, ik ben rijkelijk late to the party. De documentaire Before the Flood werd 30 oktober met veel bombarie via allerlei online kanalen verspreid. Hij zou minstens een week gratis online staan. Ik was net op tijd. En ik hoop dat jij hem ook nog ergens zult kunnen vinden, want Before the Flood is weliswaar vooral voor Amerikanen bedoeld; hij is het kijken desondanks zeker waard.
Waar Leonardo DiCaprio jaren aan werkte
Wie aan acteur Leonardo DiCaprio denkt, denkt misschien niet meteen aan een klimaatactivist. Maar hij was niet voor niets een van de eerste celebs met een Prius (tenminste, als ik het mij goed herinner). Ook was hij executive producer van docu Cowspiracy (tip!). De afgelopen drie jaar heeft hij gewerkt aan zijn documentaire Before the Flood. De film werd op 30 oktober 2016 in samenwerking met National Geographic gratis gedistribueerd, waardoor DiCaprio miljoenen kon laten zien en beleven waar hij zich terecht druk om maakt. Zijn eigen introductie is een hele goede:
“Before The Flood is the product of an incredible three-year journey that took place with my co-creator and director Fisher Stevens. We went to every corner of the globe to document the devastating impacts of climate change and questioned humanity’s ability to reverse what may be the most catastrophic problem mankind has ever faced. There was a lot to take on. All that we witnessed on this journey shows us that our world’s climate is incredibly interconnected and that it is at urgent breaking point.(…) We wanted to create a film that gave people a sense of urgency, that made them understand what particular things are going to solve this problem. We bring up the issue of a carbon tax, for example, which I haven’t seen in a lot of documentaries. Basically, sway a capitalist economy to try to invest in renewables, to bring less money and subsidies out of oil companies. These are the things that are really going to make a massive difference. (…) We need to use our vote … We cannot afford to have political leaders out there that do not believe in modern science or the scientific method or empirical truths … We cannot afford to waste time having people in power that choose to believe in the 2 percent of the scientific community that is basically bought off by lobbyists and oil companies.”
Bekendheid en geld opent deuren
De film begint met de benoeming van Leonardo Di Caprio tot VN-ambassadeur voor de Vrede in 2014. Hij maakt zich al jaren sterk voor (tegen) klimaatverandering, maar ziet het als zijn taak om nog meer te leren en dit bovendien met de wereld te delen. Before teh Flood is het resulaat en vooral een persoonlijke reis. Het mooie aan een bekende persoon met geld zijn is dat je geld kunt uitgeven aan wat je belangrijk vindt en op plekken kunt komen waar anderen niet welkom zijn. Voor Before the Flood deed hij allebei. Hij gaat naar de Noordpool, naar olievelden, naar China, naar India, naar palmolievelden. We zien oude beelden met Bill Clinton en Al Gore en nieuwe beelden met Al Gore, Elon Musk, Barack Obama, een astronaut van NASA en de paus. Aan indrukwekkende beelden en grote namen geen gebrek.
Verbijsterende beelden
Vooraf aan het bekijken van Before the Flood vroeg ik mij wel af wat ik er nog van zou kunnen leren. Zou ik niet alles allang weten? Maar een aantal beelden uit Before the Flood hebben enorme indruk op mij gemaakt. Bijvoorbeeld enorme uitgestrekte velden van ‘oil sand mines’, heel visueel indringend in beeld gebracht. De geruïneerde boeren in India. De stervende koraalriffen. Het schokkende besef dat mijn dochter misschien wel nooit sneeuw zal beleven zoals ik dat beleefd heb (of juist wel, als de golfstroom gaat afbuigen). En vooral ook de ronduit schokkende beelden uit 1958 waarin al over klimaatverandering en zonnepanelen wordt gesproken!
Climat change is real!
Before the Flood heeft vooral het doel om twijfelaars van het bestaan van klimaatverandering te overtuigen. Die zijn er namelijk, mede door lobbyisten, onhandig uitgevoerde journalistiek en religieus vertrouwen. Amerika koos alsnog voor ontkenner Trump, helaas. Maar zeggen dat het allemaal wel een beetje meevalt is na het zien van deze film weer een stukje moeilijker geworden.
En de oplossingen dan?
De film eindigt met het klimaatakkoord van Parijs, wat nu door de verkiezing van Trump weer op de losse schroeven staat. Een oplossing die de overheden aan het werk zet, maar ondertussen kunnen we zelf natuurlijk ook wat doen. Dat vraagt wel om een verandering van onze lifestyle. Wat simpele dingen: geen palmolie, geen rundvlees. En het oproepen van politici om een voortrekkersrol aan te nemen; met en carbon tax bijvoorbeeld en dan vervolgens de andere belastingen verlagen. Heel eenvoudig, heel effectief.
Inmiddels zou Before the Flood officieel al niet meer gratis online te zien moeten zijn, maar dat is hij tot nu toe nog wel. Ik hoop dat bovenstaande embed het nog een tijdje blijft doen. En zoek anders zelf op YouTube naar ‘Before the Flood full movie‘. Hij is het waard om gezien te worden. Doen!
Geen reactie's