Ben jij een feminist?

Feminisme heeft nog steeds een negatieve klank. Is dat terecht? Bij veel mannen wekt het woord feminisme een soort allergische reactie op en zelfs sommige vrouwen willen er niet mee geassocieerd worden. Gelukkig zijn er ook vrouwen én mannen die inzien dat feminisme een zaak van ons allen is.

Geen feminist

Een enkele keer hoor je het een vrouw zeggen: “O, maar ik ben geen feministe hoor!” Elke keer als ik dat hoor blijf ik in een staat van verwarring achter. Dan vraag ik mij in alle oprechtheid af hoe dat mogelijk is. Er is zelfs een beweging ‘Women against feminism’. Als je de definitie die online encyclopedie Ensie hanteert neemt, zou je toch zeggen dat het bijna onmogelijk is om als vrouw geen feminist te zijn:

Het feminisme is een maatschappelijke en politieke stroming die streeft naar dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals die gelden voor mannen. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd.

In het feminisme wordt de scheve (machts)verhouding tussen mannen en vrouwen bekritiseerd. Het doel is volledige gelijkheid tussen de verschillende seksen. De feministische beweging stelt dat mannen traditioneel een betere toegang tot het onderwijs, een beter inkomen en een betere toegang tot de arbeidsmarkt hebben en aan deze ongelijkheid wil het feminisme een einde maken. Ook de ongelijkheid op het gebied van seksualiteit en eigendom is een herkenbaar twistpunt voor de feministische beweging. Het feminisme wordt ook wel aangeduid als de beweging die de eigenwaarde van de vrouw en haar vrouwelijke eigenschappen centraal stelt en daarvoor opkomt.

Hoe zit dat dan? Bij sommige teksten die op de website van ‘Women against feminism‘ staan, gaan niet alleen mijn tenen krullen. Mijn hele lijf trekt samen van zoveel domheid. Tegelijkertijd besef ik dan dat het niet eerlijk is om iemand weg te zetten als dom en niet meer serieus te nemen. Het is beter om te kijken waarom iemand niet geassocieerd wil worden met het feminisme. Zou je deze vrouwen de definitie laten zien en dan op de vrouw af vragen of zij dan tegen dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zijn, zoals die gelden voor mannen, dan zouden zij waarschijnlijk met een welgemeend ‘nee’ reageren.

Mannenhaat

Ook, en misschien vooral, kunnen mannen erg afwijzend reageren op het feminisme. Het wordt nog steeds geassocieerd met mannenhaat. Geheel ten onrechte als je de geschiedenis er op na kijkt. Slechts een kleine stroming binnen het feminisme hing mannenhaat aan. Het feminisme heeft zich voornamelijk bezig gehouden met het verwerven van gelijkwaardigheid op allerlei gebieden zoals: kiesrecht, gelijke beloning, gelijke rechten bij arbeidsomstandigheden, gelijke rechten in het onderwijs en verbetering in behandeling van geweldsdelicten tegen vrouwen.

Natuurlijk waren dit veranderingen in een door de mannelijke norm gedefinieerde maatschappij en werd er aan stoelpoten gezaagd van het voorheen onbetwistbare gezag van de man. Vanzelfsprekend moest er soms een beetje overdreven worden om uiteindelijk te bereiken wat er bereikt moest worden. Als je bestaande ideeën wilt veranderen helpt het niet als je het fluisterend en bescheiden ter sprake brengt. Een vastgeroeste schroef gaat ook niet los als je er alleen maar tegen blaast.

Zou je de brave huisvaders, lieve vrienden en goede zonen, die een vies gezicht trekken bij het woord feminist, vragen of zij dan tegen gelijkwaardigheid van de vrouw zijn, dan zouden ze ontkennen. Natuurlijk vinden ze dat hun echtgenote, dochter, moeder of vriendin dezelfde kansen en rechten moeten hebben als een man.

Mannelijke feministen

Er zijn gelukkig steeds meer mannen die zich hardop feminist durven te noemen, omdat ze beseffen dat gelijkwaardigheid van de seksen ten goede komt van de hele samenleving. Er zijn celebrities, zoals Benedict Cumberbatch, Joseph Gorden Levitt en Eddie Izzard die die zichzelf laten fotograferen gehuld in een T-shirt met de tekst “This is what a feminist looks like”. De HeforShe-beweging wordt ook door allerlei beroemdheden ondersteund. De premier van Canada, Justin Trudeau, legt in onderstaand filmpje uit waarom hij zichzelf een feminist noemt:

Gelijkwaardigheid: voor iedereen goed

Toch vraag ik me in alle eerlijkheid af of het woord feminisme nog voldoet. Wat een juiste term zou zijn weet ik ook niet zo goed maar het woord feminisme is afgeleid van ‘femina’ wat in het Latijn ‘vrouw’ betekent, en misschien is dat wel waar het misgaat. Zoals bovenstaande mannen laten zien is het dus allang geen zaak van alleen vrouwen meer. De negatieve bijklank weerhoudt mannen er misschien van om zich er mee te associëren terwijl zij de strijd voor gelijkwaardigheid naar alle waarschijnlijkheid wel volledig onderstrepen.

Hoe je het ook noemt: de strijd voor gelijkwaardigheid is nog lang niet gestreden. We hebben er iedereen bij nodig. Iedereen die vindt dat elk mens dezelfde rechten en plichten zou moeten hebben. Maar vooral wil ik mannen oproepen om zich niet door het feminisme te laten afschrikken. Mannen zouden hun zonen het goede voorbeeld moeten geven en hun medemannen moeten aanspreken op elke vorm van vrouwonvriendelijk gedrag. Het is tijd voor mannen en vrouwen om schouder aan schouder op te komen voor een wereld waarin iedereen zich vrij kan bewegen.

Filmpje: Vraag een kind of het eerlijk is als een vrouw minder betaald krijgt voor hetzelfde werk:

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

4 Reactie's
  • Avatar
    Jeroen
    Geplaatst op 09:36h, 06 mei Beantwoorden

    Wat staat er toch veel onzin in dit soort artikelen. 1. Er is nog een groep feministen die mannenhand, zeker de 3e golf feministen. Daarnaast worden vrouwen minder betaald Door dat ze minder werken,dus appels met peren vergelijken. Daarnaast worden mannen gediscrimineerd in het westen bij huiselijk geweld,abortus ,familierecht en is er veel misandrie in reclames!

    • Avatar
      Emily
      Geplaatst op 13:36h, 28 mei Beantwoorden

      Jeroen, heeft iemand je zielige hartje gebroken?

  • Avatar
    Louise van Leeuwen
    Geplaatst op 07:59h, 08 mei Beantwoorden

    Dank je voor je reactie. Er zullen altijd vrouwen en mannen zijn die een slechte ervaring met de andere sekse hebben en daarom negatieve gevoelens ten opzichte van elkaar hebben en dat is jammer. De ideale maatschappij zou zijn dat man en vrouw volledig gelijkwaardig zijn. Dat werkt naar beide kanten toe en is voor iedereen goed. Gelukkig wonen we in een land waar daar naar gestreefd wordt.

    Beloningsverschillen bestaan door diverse factoren, minder uren maken is daarvan een onderdeel maar zeker niet de hoofdoorzaak. Zie daarvoor deze site: http://www.loonwijzer.nl/home/vrouwenloonwijzer/beloningsverschillen-m-v/beloningsverschillen-m-v#waarom-verdienen-vrouwen-gemiddeld-minder-dan-mannen-

    • Avatar
      Jan everaet
      Geplaatst op 22:24h, 02 november Beantwoorden

      Dat mannen gemiddeld voor een bepaalde job meer betaald worden dan vrouwen is wellicht waar. Terechte feministische kritiek hieroo. Ik heb echter nog nooit een feminist gehoord bij loonverschillen binnen de sexe-groep bij een zelfde functie of beroep.

Geef een reactie