Blije, stabiele kinderen met de Deense manier van opvoeden

Al sinds jaar en dag zijn de Denen gemiddeld gezien de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch? Ligt het aan hun verzorgingsstaat? Aan hun focus op samen genieten van knusse gezelligheid? Of ligt het ook een beetje aan de opvoeding? Dat laatste zal zeker een factor zijn en daarom vond ik het interessant om het boek ‘The Danish Way of Parenting’ te lezen. Wat blijkt? De Deense manier van opvoeden heeft heel veel raakvlakken met het zogenaamde ‘unconditional parenting’.

Een blik van buiten en een blik van binnenuit

Het boek ‘The Danish Way of Parenting’ is geschreven door twee auteurs: Jessica Joelle Alexander en Iben Dissing Sandahl. Jessica is Amerikaans, maar is getrouwd met een Deen. Hierdoor zag zij met eigen ogen wat het verschil is tussen de Amerikaanse manier van opvoeden en de Deense manier van opvoeden. Iben is een Deense psychotherapeut. Inhoudelijk kan het boek daardoor grondig zijn, vol met wetenschappelijke bevindingen (inclusief noten en literatuurlijst), maar tegelijkertijd ook gevuld met ervaringen en anekdotes. Een goede basis.

Die arme Amerikanen

Het startpunt van ‘The Danish Way of Parenting’ is eigenlijk een negatieve: ongelukkige, gestreste Amerikanen. En wat maakt Amerikanen nou ongelukkige, gestreste Amerikanen: de focus op competitie en individualisme met een wolkje lijfelijk straffen (dat schijnt in de VS namelijk nog heel normaal te zijn). De Deense manier van opvoeden is zo ongeveer het tegenovergestelde.

PARENT

Een beetje gemaakt maar aan de andere kant ook wel weer handig: de auteurs hangen de Deense opvoedstijl op aan de zes letters waarmee je het woord PARENT spelt.

  • Play (het belang van instrinsiek gemotiveerd spel)
  • Authenticity (het belang van eerlijkheid en blijven leren en proberen)
  • Reframing (omdenken en positief realisme)
  • Empathy (rekening houden met elkaars gevoelens)
  • No Ultimatums (stop met onzinnig straffen)
  • Togetherness and Hygge (‘we’ instead of ‘me’)

In elk hoofdstuk wordt met voorbeelden én wetenschappelijk onderzoek uitgelegd wat dit aspect inhoudt en waarom het werkt. Elk hoofdstuk sluit af met een aantal bijpassende, praktische tips.

Unconditional parenting met een stukje hygge

Al lezende valt mij op hoeveel parallellen er zitten dus de opvoedstijl in Denemarken en het zogenaamde ‘unconditional parenting’, het opvoeden zonder straffen en belonen, waar ik ook al eerder een artikel over schreef. De focus ligt enorm op het aanmoedigen en ondersteunen van de intrinsieke motivatie in combinatie met het wijzen op het effect van je acties op de ander. Jouw emotie mag er zijn en die van de ander ook. En die kunnen in dezelfde situatie best verschillend zijn! Bovendien is hardcore straffen helemaal uit den boze, maar constant zinloos belonen en prijzen ook. Jazeker, dit heb ik allemaal al eens eerder gelezen! Het laatste stuk over hygge las ik toevallig een tijdje terug juist in een ander boek: ‘The Little Book of Hygge’ van Meik Wiking. Leg die elektronica eens een keer aan de kant en geniet van knus en gezellig samen zijn!

Instapmodel ‘unconditional parenting’ met verrassende tips

Ik moet zeggen dat ik zelf weinig nieuws heb gelezen in dit boek, omdat ik mij al zo in unconditional parenting heb verdiept. Maar, dit boek is wel een stuk behapbaarder en leuker om te lezen! En sommige tips hebben mij echt verrast. Dit tip om ook verhalen voor te lezen die afwijken van de standaard happy ending bijvoorbeeld. Het echte leven is immers zoveel rijker en complexer. Wat mij betreft dus echt een leuk en zinnig boek voor jonge ouders die op een luchtige manier kennis willen maken met deze fijne opvoedstijl.

Specificaties van het boek

  • Titel: The Danish Way of Parenting
  • Auteur: Jessica Joelle Alexander en Iben Dissing Sandahl
  • Gepubliceerd in: 2014, nieuwe versie in 2016
  • Uitgeverij: Piatkus
  • Aantal pagina’s: 186
  • ISBN-13: 9780349414348
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Gerda
    Geplaatst op 13:59h, 10 januari Beantwoorden

    Hierom is het ook goed om een school te hebben die al vroeg duidelijke grenzen heeft gesteld zodat je hier later niet tegenaan loopt. Wij hebben hier zelf enorm geluk mee gehad met onze basisschool in Amsterdam hier, en ze hebben onze jongens echt een beetje kunnen vormen. Ik kan deze methode iedereen aanraden..

Geef een reactie