Boek: eindelijk inmaken en jam maken met The Modern Preserver

Ik vond het passen bij zowel mijn culinaire interesses als bij een stukje bij beetje meer eigenwijs blije levensstijl: inmaken en jam maken en zulke dingen. Vroeger deed iedereen het, dus moeilijk zou het niet kunnen zijn. En toch bleef ik er maar tegenaan hikken. Ik durfde gewoon niet, bang om twee maanden later potjes vol schimmel open te maken. Of mensen te vergiftigen. En bovendien zijn de meeste recepten zo vreselijk doorsnee… Tot ik las over het boek The Modern Preserver van Kylee Newton. Ik was van plan om het boek voor mijn verjaardag te vragen, maar kon al snel niet meer wachten. Ik probeerde en proefde… en nu is het hek eindelijk van de dam. Wauw!

Verrassende recepten

De Londense, maar origineel Nieuw-Zeelandse Kylee Newton is nog niet eens zo heel lang bezig met inmaken en jam en chutneys. Maar ze was wel zo snugger om er direct een onderneming van te maken. En dus staat ze met haar eigen lekkers ergens op een hippe markt in Londen. En schreef ze uiteraard een kookboek: The Modern Perserver. Wat haar doet opvallen tussen al die andere koks en kookboeken is dat Kylee Newton heel bewust kiest voor verrassende combinaties. Jam met tijm erdoor bijvoorbeeld. Of ingemaakte zure komkommer met een scheutje gin. Dat maakt een nieuwe recept proberen al net weer wat aantrekkelijker. Je kunt hetzelfde immers niet gewoon ergens in de supermarkt kopen.

Uitleg over de basis van inmaken en jam maken

Er staan niet alleen heel veel recepten in The Modern Preserver, Kylee Newton legt ook goed maar beknopt uit hoe je alles een beetje lekker en veilig aanpakt. Ze adviseert te beginnen met ‘pickles en chutneys’, voornamelijk omdat hiermee het minst kan misgaan. Dan volgt er een hoofdstuk over jam en aanverwanten. Het boek eindigt, heel leuk, met manieren om gin en wodka op te leuken, bijvoorbeeld met bessen en citroen. Daar zal ik nog wel eens een apart artikel over schrijven.

Ik durf het (bijna) allemaal te maken…

Helemaal enthousiast door de foto’s en de spannende smaakcombinaties ben ik dapper van start gegaan. Ondertussen heb ik al op mijn naam staan: jam van bloedsinaasappel, wodka met citroen en basilicum, ingemaakte citroenen, zoetzure blauwe bessen, gin met aalbes en citroen, wodka met kersen en kaneel, gin met aardbei en lavendel, zoetzure kaki, en ten slotte zoetzure komkommer met gin. En het is verdorie vrijwel allemaal nog ontzettend lekker ook! Ook ben ik inmiddels al zo dapper geworden dat ik potjes durf weg te geven. Ik hoop dan altijd maar dat mensen het ook durven op te eten, maar ja, met een ander cadeau weet je ook niet zeker of iemand het echt zal gebruiken. Alleen fermenteren heb ik nog niet gedurfd, maar dat zal wel snel komen.

Ready for a thousand years

Intussen heb ik ook een hoop materiaal erbij gekocht, wat je toch wel nodig hebt. Roestvrijstalen trechters bijvoorbeeld. En angstige hoeveelheden suiker in diverse korrelgroottes. Ook de 0,3 liter flesjes van glas van de IKEA die er alleen dit jaar zijn heb ik in grote getalen ingeslagen, zodat ik andere mensen om de oren kan slaan met gin en wodka. En dan nog de potjes van bijvoorbeeld de notenpasta bewaren… Ik heb inmiddels zo veel glaswerk dat ik klaar ben voor een heel leven inmaken. En dat maakt mij zielsgelukkig. Hiephoi, ook ik ben nu een ‘modern preserver’!

P.S. Op de site van BBC Good Food vind je ook al een paar leuke recepten van Kylee Newton.

Specificaties van het boek

  • Titel: The Modern Preserver
  • Auteur: Kylee Newton
  • Gepubliceerd in: augustus 2015
  • Uitgeverij: Vintage Publishing
  • Aantal pagina’s: 288
  • ISBN-13: 9780224101165
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie