Bubbels? Een verfrissend drankje hoeft echt geen suiker of zoetstof te bevatten

Na een jarenlange cola-verslaving (Coca-Cola dan dus, de enige echte cola, duh), ben ik een paar jaar geleden min of meer gestopt met frisdrank drinken. Ik kon de suiker high ervan fysiek simpelweg niet meer aan. Maar soms mis ik wel de bubbels. En bubbels met een smaakje betekent meestal suiker (of zoetstof). Gelukkig is ook daarin de afgelopen jaren wel wat verandering gekomen. Wat dacht je van apfelschorle? Cawston Press? Of bijvoorbeeld het nieuwe Dash dat ik laatst mocht testen? Allemaal verfrissende bubbels zonder suiker of zoetstof. Keuze genoeg dus.

Apfelschorle: zijn tijd ver vooruit

Ergens in 2015 schreef ik een artikel over apfelschorle: plat gezegd met water verdund appelsap met koolzuur. Meestal zonder suiker en in Duitsland enorm populair. Ik drink dit al jaren zo af en toe (heerlijk in de zomer) en verbaasde mij er toen over hoe moeilijk het is om in Nederland een drankje te kopen mét bubbels maar zonder suiker. Hoe moeilijk kan het zijn zoiets te ontwikkelen als onze buren het al decennialang in alle supermarkten hebben liggen?

Tegenwoordig veel meer keus

Het kwartje lijkt eindelijk gevallen te zijn en dus komen er meer en meer merken op de markt met frisdrank zonder suiker of zoetstof. Zo was ook Cawston Press, mijn favo drankje met appel en rabarber, overgegaan op een nieuw, suikerloos recept. Helaas heb ik het sindsdien nooit meer ergens gezien… En nu hebben we dus Dash, maar daarover later meer. Want mogen we dit soort drankjes eigenlijk wel frisdrank noemen, of is het iets totaal anders?

Het Voedingscentrum zegt dit:

“Voorbeelden van frisdranken zijn cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Vruchtendranken zijn ook frisdranken, zoals vruchtennectar, dubbeldrank, vruchtensiroop (aanmaaklimonade en diksap), ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken waaraan suiker is toegevoegd.”

Jaja, dus het gaat niet om de bubbels, maar om de suiker (of zoetstof). Hoe moeten we drankjes zoals apfelschorle dan wel noemen? Bruiswater met een smaakje? Prik? Ik weet het niet en ben benieuwd of er een gangbare term gaat ontstaan de komende jaren.

Tot die tijd moeten we nieuwe merken maar gewoon omschrijven. Zoals Dash: prik met echt groente en fruit en zonder suiker of zoetstoffen.

Dash: Britse bubbels met gered groente en fruit

Het vrolijke, ietwat vrouwelijk verpakte Dash is bruisend bronwater dat op smaak is gebracht met voor de supermarkt afgekeurde komkommers, frambozen, citroenen en zwarte bessen. Gered fruit dus, een beetje als Kromkrommer en Buitenbeentjes, maar dan anders. Dit geredde (‘wonky’) fruit geeft Dash zijn vier smaken, respectievelijk Cucumber, Raspberry, Lemon en Blackcurrant. En dat is het. Min of meer. Behalve dat er in elk blikje ook ‘Natural Flavouring and Citric Acid’ zit. Maar dat vergeef ik ze. De basis is dus volledig natuurlijk, zonder suiker of zoetstof en bovendien enorm caloriearm. 1 of 2 calorieën per 100 ml is natuurlijk verwaarloosbaar.

Is Dash “prik, maar geen frisdrank” ook lekker?

Ik proefde alle vier de smaken samen met mijn man, twee blikjes op een warme zomerdag en twee blikjes na mijn voetbaltraining. Ik kan je zeggen: ze drinken enorm fijn weg. Zo fijn dat ik ben vergeten een foto van het drankje zelf te maken. Maar ze zijn alle vier bruisend als Spa Rood (vrij harde bubbels dus) en verder volledig doorzichtig.

Alle vier de smaken Dash krijgen het grootste deel van hun smaak uit de Natural Flavouring. Dat merk je doordat de geur van de drankjes veel sterker is dan de smaak. De smaak is meer een… nou ja, een ‘dash’, een snufje, dus. Maar dat werkt vervolgens heel goed. Je hebt toch ergens het gevoel dat je frisdrank drinkt, maar dan zonder die zoete klap en bovendien op een bepaalde manier veel frisser. Dit blijkt gewoon echt heel lekker.

Vooral als dorstlesser onderweg

Nu ben ik niet iemand die blikjes prik koopt voor thuis. Ik drink liever wat met minder verpakking. Maar ik ben ook wel eens onderweg en als ik dan in een AH to go supermarkt op het station rond zoek naar iets te drinken is het altijd lastig kiezen. Vanaf nu zal ik zeker uitkijken naar Dash, wat mij betreft het liefst met citroen of zwarte bes. Tof en hopelijk eindelijk de definitieve doorbraak van veel meer gemakkelijk verkrijgbare bubbels zonder suiker of zoetstof.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 12:40h, 23 september Beantwoorden

    Ha, na dit artikel kreeg ik een berichtje van de marketeers van Cawston Press: de suikervrije ‘frisdranken’ zijn wel degelijk nog steeds te koop in Nederland, namelijk bij Jumbo en Marqt, Joepie!

    Cawston Press

Geef een reactie