22 mrt Challenge of life: vriendschap
Bij Eigenwijs Blij staan de onderwerpen duurzaamheid, dierenwelzijn, emancipatie, compassie en gezondheid centraal. En hoe je op een positieve manier stappen kunt zetten om een bijdrage te leveren aan een van deze onderwerpen. Veelal zijn mijn challenges gericht op het gezondheidsaspect, maar zoals ik al eens eerder aangaf ben ik bovenal nieuwsgierig naar mensen en het leven dat ze leiden of soms lijden. Dit stukje tekst is een eerbetoon aan mijn vrienden. Heel duurzaam en erg gezond!
Vlinder
In de loop van de jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat ik veel waarde hecht aan vriendschappen. Op de kleuterschool en de daaropvolgende jaren in het basis- en voortgezet onderwijs was ik een meisje dat met iedereen wel goed kon opschieten, maar ik was niet into the BFF’s (best friends forever, wat overigens in mijn tijd als term nog niet bestond). En dat was prima, ik dacht er niets eens over na en ik ben er prima groot mee geworden. Elk jaar was er wel iemand waar ik iets intensiever mee omging, maar ik hechtte me niet snel. Ik fladderde vrolijk van de ene naar de andere…
Ergens begin 20 leerde ik mijn eerste BFF kennen tijdens een ‘mag-ik-een-boormachine-lenen-buurvrouw?’-gesprek. Tot op de dag vandaag is hij onderdeel van mijn leven, de ene periode intensiever dan de andere, maar niet meer weg te denken. Gedurende de 23 jaar die volgden is mijn vermogen om duurzame vriendschappen op te bouwen verder ontwikkeld. Ik leerde mensen kennen die mij deelgenoot maakten van hun wereld en me daarin toelieten. En het mooie is dat dit heel verschillende vriendschappen zijn: van oud-collega’s waarmee ik spreek over duurzaamheid en boompjes planten tot oud-klanten waarmee ik letterlijk de wereld in trek. Maar ook via-via contacten die opbloeien en intensiveren vanwege gedeelde interesses of gewoon omdat we elkaar leuk vinden.
Warmte
Mijn huidige vriendengroep heeft zich de laatste jaren gestabiliseerd. Slechts een handjevol vrienden maken deel uit van mijn leven en die van mijn lief, simpelweg omdat de tijd ontbreekt om nog meer vrienden te hebben. Vriendschappen kosten tijd en daar wil ik zorgvuldig mee omgaan, zowel met mijn vrienden als met de tijd. Geen vluchtige bezoekjes met drie luchtkussen en een snelle bak thee, maar een lekker diner met een gesprek dat de diepte in gaat. Geen ‘binnenkort kom ik langs’, maar spontaan binnenvallen voor een korte, maar stevige knuffel omdat het even nodig is. Tja, helaas moet ik bekennen dat agenda’s hierin soms heel leidend kunnen zijn…
Mijn vrienden dragen bij aan hoe ik tegen de wereld aankijk. Doordat hun achtergronden enorm verschillend zijn, prijs ik mezelf gelukkig dat ik daardoor een brede blik op de wereld houd, waarmee de gevreesde ‘filter bubble’ geminimaliseerd wordt. Dit bleek maar weer eens tijdens een etentje waarbij de afgelopen verkiezingen werden besproken. Door met elkaar de stemwijzer in te vullen, kwamen we alle vier tot inzichten die we voordien niet hadden! Een cadeautje toch?
Familie
Maar hoe zit het dan met familie? Tja, die heb je niet voor het uitkiezen. Die krijg je er tijdens je geboorte gewoon bij, of je nu wilt of niet. En als je interesses niet mijlenver uit elkaar liggen, dan is familie uiteraard ook erg fijn. Dat zie ik in mijn omgeving: families die close zijn, maar wel elkaar de ruimte geven om te ontwikkelen en te ontdekken. Maar helaas zie ik ook vaak anders: ouders die hun kind verwijten maken als het gaat om verantwoordelijkheden, inzichten en interesses. Dan wordt familie opeens gedegradeerd tot familie, maar dan zonder de vriendschap. En een verplichting die geen energie geeft, maar energie kost.
Mijn basis
Om vriendschappen (maar ook familierelaties) te kunnen laten groeien tot duurzame relaties ben ik tot een paar basepoints gekomen voor mezelf. Altijd handig om afwegingen te maken tussen verhouding tijd versus vrienden-familie-jijzelf:
– voel je veilig en vertrouwd
– wees respectvol en oprecht
– maak herinneringen en heb plezier
Het zijn heerlijke clichés maar o zo waar. Ik kan me pas ontspannen en mezelf zijn als ik deze clichés ervaar. Zodra ik merk dat ik een bezoekje als een verplichting ga zien, dan ga ik nadenken hoe dit kan en hoe ik dit kan oplossne. Ik ben me er terdege van bewust dat mensen veranderen en daardoor ook vriendschappen, maar mijn uiteindelijke doel is dat ik een duurzame relatie opbouw én onderhoud met mijn vrienden.
Ode aan vrienden
Tot lichtelijk ongenoegen van mijn (schoon)familie nemen mijn vrienden een belangrijke plek in, in mijn leven. Ik heb ze nodig. Ik heb jullie nodig; om me te ontwikkelen, om te lachen, om te eten, om te ontspannen, om van gedachten te wisselen, om te huilen, om te luisteren, om te kletsen, om te drinken, om te genieten, om te groeien als mens. Bedankt lieverds, jullie weten dat ik jullie bedoel…
Geen reactie's