Compassie, de tiende stap: Kennis

En toen was het zomaar ineens alweer de tiende stap in de cursus Compassie in twaalf lessen naar het boek van Karen Armstrong. Dat schiet lekker op! Ik was heel benieuwd wat zij deze keer weer in petto had om ons op weg te helpen naar een vervulder leven. De tiende stap is Kennis en dat roept natuurlijk meteen herinneringen op aan de zevende stap: Besef van onze beperkte kennis. Blijkbaar wordt het tijd om daar nu eens wat aan te gaan doen!

Karen Armstrong laat ons bij deze stap twee hele praktische oefeningen doen om onze kennis uit te breiden. Zij stelt voor om als eerste oefening een land uit te kiezen, waar je eigenlijk altijd al in geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld omdat je er graag met vakantie naar toe gaat. Maar je kunt ook kiezen voor een andere religieuze of culturele traditie dan die van jezelf. De bedoeling van deze oefening is om je interesse in de “vreemdeling” te activeren.

Neem je voor om elke maand iets te weten te komen over het gekozen onderwerp, bijvoorbeeld door een roman te lezen, of een film te gaan zien, of een tentoonstelling te bezoeken, er zijn legio mogelijkheden. Bij een gekozen land kun je zelfs kookboeken gaan lezen en de gerechten eens uitproberen. Het is bij deze oefening zeker niet de bedoeling dat het een zelfopgelegde straf wordt, integendeel, probeer het zo leuk mogelijk voor jezelf te maken. Alleen op die manier blijft het onderwerp interessant.

Mijn keuze valt al snel op Griekenland, mijn favoriete vakantieland. Alhoewel, weet ik daar niet al veel van? Al jaren verzamel ik boeken over Griekenland, kookboeken, maar ook reisverhalen en romans, veel Griekse gerechten komen al bij ons op tafel, en ik doe zelfs dappere pogingen om de Griekse taal te leren. Valt er dan nog wel iets te ontdekken? Toch wel: van de moderne geschiedenis van Griekenland weet ik weinig of niets, en zelfs de crisis in Griekenland heb ik maar zijdelings gevolgd. Daar ligt nog een heel gebied om te ontdekken en zo leer ik misschien nog beter in te voelen hoe het is om nu in Griekenland te wonen.

Overigens, wat ooit een enorme eye-opener was voor mij over de Grieken, ik las het ergens, en het klopt echt: Grieken zijn heel erg nieuwsgierig. Kom je een Griek tegen, dan is die geneigd om je je hemd van het lijf te vragen: waar kom je vandaan, wat doe je, waar ga je naartoe, hoeveel kinderen heb je? Allemaal vragen, soms best persoonlijk, en dat zou je in Nederland niet snel doen bij een vreemde. Andersom is het echter ook zo, je kunt een Griek veel vragen, ze vinden het leuk om te vertellen. Toen ik dat eenmaal wist, ontstonden er op vakantie in Griekenland ineens veel meer leuke gesprekken.

De tweede oefening borduurt voort op de eerste: hierbij ga je een kwestie onderzoeken, die wat gevoeliger ligt. Met betrekking tot Griekenland zou ik me dan bijvoorbeeld kunnen bezighouden met de crisis of met de vluchtelingenstroom naar Griekenland. Probeer literatuur te vinden, die de ene kant van de zaak beschrijft en andere literatuur die de zaak van de tegenovergestelde zijde benadert. Probeer beide standpunten te bekijken met, zoals Karen Armstrong dat noemt, de “wetenschap van compassie” en het “principe van welwillendheid”. Ga pas verder met de volgende stap van de cursus, als je het gevoel hebt dat je mentaliteit verandert. Dit betekent niet dat je je eigen mening 180 graden moet omdraaien, maar alleen dat je een gezond wantrouwen ontwikkelt over wat anderen altijd maar beweren.

Toch maar eens neuzen in de catalogus van de openbare bibliotheek: even kijken wat er allemaal over Griekenland te vinden is.

In de serie ‘Compassie in 12 stappen volgens Karen Armstrong’:

Avatar
Elisabeth van der Veen

Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 14:32h, 16 mei Beantwoorden

    Eigenlijk zou je een keertje een boek van Yannis Varoufakis moeten lezen. Je krijgt heel veel inzicht in de huidige economische situatie en toch ook wel van Griekenland specifiek, niet in de laatste plaats omdat dat zijn eigen cultuur is. Past dat bij deze stap?

Geef een reactie