Cook for Syria: geef en maak kennis met de Syrische keuken! #CookForSyria

Hij lag eind december onder de kerstboom: het kookboek ‘Cook for Syria’. Hoe hij het doet weet ik niet, maar mijn man heeft een goede neus voor kookboeken die ineens via social media aangeprezen worden. ‘Cook for Syria’ is een heel speciaal geval: hij is gevuld met op de Syrische keuken geïnspireerde recepten door legio aan bekende en minder bekende koks (waaronder Jamie Oliver). Het boek is onderdeel van een fondsenwervingsactie voor de humanitaire crisis in Syrië. Een aanrader!

#CookForSyria?

De Britse actie Cook for Syria is meer dan een kookboek. Zo is het eigenlijk de bedoeling dat je fondsenwervingsetentjes gaat organiseren et cetera. Alle opbrengsten gaan naar UNICEF’s Syria Relief fonds. Wat mij betreft een heel mooi aangeklede actie.

Mooi verzorgd kookboek met 100 recepten

Ik houd het echter zelf bij het kookboek en neem mij voor om er een paar dagen achter elkaar uit te koken. En dat begint met bladeren. ‘Cook for Syria’ is een mooi verzorgd kookboek, qua vormgeving en fotografie heel vergelijkbaar met de kookboeken van Jamie Oliver. Van ontbijt tot toetje: in 100 recepten krijg je een heel mooi beeld van de Syrische keuken. Opvallend: wil je Syrisch koken, dan zit je goed met tahin en sumak. Sumak is helaas wel wat lastig verkrijgbaar in Nederland, maar is de moeite qua smaak dubbel en dwars waard! Wel jammer dat de meeste hoofdgerechten vlees als basis hebben. Maar dat had ik al wel eens ergens gelezen: dat Syrië verre van vegetarisch is.

Veel variatie in stijl en vorm

Doordat er zo veel verschillende chefs en schrijvers aan het boek hebben meegewerkt, zie je veel variatie in de stijl. Een beetje zelf nadenken en opletten is daarom wel vereist. Maar dat biedt ook de ruimte om de recepten al doende wat aan te passen. Zo maakte ik balletjes met pompoen uit de oven, maar dan met groenteballetjes. Kan prima en was heel smakelijk!

Ook de lunch van hoofdzakelijk kikkererwten met een tahin-yoghurt-dip was bijzonder smakelijk. Ik dacht dat het veel te weinig zou zijn en had nog extra pitabrood getoast, maar we zaten al snel heerlijk vol. Altijd weer leuk aan welke buitenlandse keuken dan ook: weer eens wat anders dan een boterham met beleg.

Ik kon het niet laten om ook een recept van Jamie Oliver te maken, ook al eten we vrijwel nooit meer vlees: kebabs van kippendijen. Dit recept zat erg goed in elkaar en ik zeg opnieuw hardop dat ik vanaf nu echt zelf mijn flatbreads zal maken. Want met dit recept was het zo makkelijk en lekker!

De highlight van mijn Syrische kookavontuur bestond echter uit de cinnamon rolls met dadel en kardemom. Ze waren verdorie ook nog veganistisch (en dat in een heel dierlijke keuken). Nog nooit bakte ik zulk goed gelukt brood. Dit recept vraagt om variaties en ik ga ook zeker wat andere ingrediënten uitproberen de volgende keer. Wordt vervolgd!

Zet ‘Cook for Syria’ ook tussen jouw kookboeken

Benieuwd geworden? Terecht! Alle opbrengsten gaan naar het gealloceerde fonds van UNICEF. Alle kleine beetjes helpen!

Specificaties van het boek

  • Titel: Cook For Syria recipe book
  • Gepubliceerd in: december 2016
  • Uitgeverij: SUITCASE
  • Aantal pagina’s: 226
  • ISBN-13: 9781527203341
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Remi van Beekum
    Geplaatst op 13:07h, 10 februari Beantwoorden

    Aangezien ik mocht mee-eten met bovenstaande recepten uit Syrië of geïnspireerd op Syrië, kan ik beamen dat het allemaal erg lekker was!

Geef een reactie