Courgette recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst

Het is weer zover, je kijkt een dag niet naar je moestuin en vervolgens hangen er drie courgettes aan je courgetteplant te bungelen. Als je een goed jaar hebt, kun je er bijna niet tegen eten. Gelukkig is courgette een heel veelzijdige groente. Tijd voor inspiratie met een artikel vol recepten met courgette!

Groentestress: wat te doen met een teveel aan courgette?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen courgette meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

Recept pasta met courgette en chilipeper

Koken met courgette op zijn Italiaans

Laat ik om te beginnen zeggen dat ik courgette uitermate geschikt vind voor op een pizza. Dunne plakjes, wat gedroogde chilipeper erover… heerlijk! Maar je kunt niet elke dag pizza eten, helaas. Gelukkig doet courgette het ook heel goed door de pasta.
Een van de eenvoudigste manieren om vegetarisch te eten is een vleesvrije pasta. Deze nazomerse pastasaus met courgette en chilipeper is in 30 minuten klaar en is vol van smaak met een tikje pit. Natuurlijk kun je hem bestrooien met kaas, maar zonder vult hij ook.

Recept Griekse aardappelschotel briam

Koken met courgette op zijn Grieks

Vaste bezoekers zullen inmiddels hebben opgemerkt dat ik een groot fan ben van de Griekse keuken. En dan vooral van de vegetarische keuken die Griekenland kent. Lekker Grieks koken is vaak bijna tergende slow cooking: deze zacht smakende aardappelschotel (briam) uit de oven staat pas na 2 uur op tafel. Maar dat betekent niet dat je 2 uur druk in de weer bent. Het echte koken kost misschien 30 minuten, de rest van de tijd kun je lekker andere dingen doen.

Recept vegetarische paella

Koken met courgette op zijn Spaans

Paella is een heerlijke Spaanse klassieker. Deze vegetarische variant van paella is gebaseerd op een recept van mijn moeder. Zij voegt er ook nog worst, gebakken vis en soms zelfs zeevruchten aan toe. Met goed gekozen groenten die rijk van smaak zijn, zoals puntpaprika’s, courgette en lekkere olijven, mis je echter weinig tot niks. In krap een uur staat er een dampende pan voor 3 tot 4 personen op tafel. Het is heiligschennis, maar ik eet paella graag met ketjap.

Recept taart met groene asperge en courgette

Hartige taart met courgette

In tegenstelling tot mijn dochter die al met 7 maanden op groene asperges zat te knagen, heb ik het genot van de groene asperge pas ontdekt toen ik al ruim 30 was. Inmiddels is het een van mijn favoriete groenten en ben ik continu op zoek naar manieren om ze in gerechten te verwerken. Deze hartige taart met ook nog courgette is een van mijn favoriete voorbeelden. De dille, tijm en citroen zorgen ervoor dat de groene asperges en courgette fris en intens kunnen schitteren (ja, echt, ik ben fan). In ruim een uur staat deze zonnige hartige taart voor 3 tot 4 personen op tafel.

Recept zomerse omelet

Omelet met courgette

Voor veel mensen is een omelet iets wat je eet als ontbijt of lunch. Maar als je hem voldoende vult met groente en verse kruiden, is het een prima avondmaaltijd. Niet voor niets eten ze in Italië frittata en in Spanje tortilla. Deze zomerse omelet zit vol met verse groenten (waaronder courgette!) en tuinkruiden. De omelet is in 45 minuten klaar en is voldoende voor 2 tot 3 personen, zeker als je er een groene salade bij serveert.

Courgette in een chutney

Even iets heel anders, maar niet minder smakelijk: courgettes kun je ook heel goed verwerken in chutney. Ik heb zo niet een-twee-drie een favoriet recept, maar ook de site van BBC Goodfood (mijn favo kookblad) vind je ruim voldoende inspiratie voor chutneys met courgette.

Courgette grillen voor in salade of op een sandwich

Gegrild is courgette vaak extra lekker. Juist door hier en daar wat aan te branden krijgt de courgette extra smaak. Dat kan natuurlijk op de BBQ, maar ook prima met een grillpan. Persoonlijk vind ik gegrilde courgette vooral iets voor door een salade, maar veel mensen vinden het op brood ook heel lekker. Niets voor niets zie ik steeds vaker sandwiches met gegrilde groenten op allerlei menukaarten.

spirelli-6

Courgette als ‘pasta’ met een spiraalsnijder

Mijn laatste tip is eigenlijk een hype, maar aangezien ik heel laat bij dit feestje aanschoof, weet ik niet of ik het nog een hype kan noemen: de spiraalsnijder. Hiermee kun je heel eenvoudig sliertjes van je courgette maken. En die sliertjes kunnen prima dienst doen als vervanger van pasta voor een lunch vol groente of een lichte avondmaaltijd. Genoeg te koken dus, met een overschot aan courgettes!

spirelli-3

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Wat is jouw favoriete recept met courgette?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie